Test av de 4 bästa momentnyckel

Om du letar efter en momentnyckel kan du läsa vidare. Här hittar du vårt urval av momentnycklar med olika kapacitet, från den lilla momentnyckeln för mindre klämtillämpningar till den mycket stora och professionella nyckeln. Läs våra recensioner och hitta den momentnyckel du letar efter här!

Momentnyckeln är ett specialverktyg som du kan få mycket nytta av. När du behöver dra åt en mutter eller skruv på din cykel eller bil är en momentnyckel ett oumbärligt verktyg.

Få en översikt över alternativen här innan du beställer din momentnyckel.

Vad använder du en momentnyckel till?

En momentnyckel är i grunden ett mycket enkelt verktyg. Den fungerar precis som en vanlig skiftnyckel, förutom att du kan dra åt skruvar och muttrar till exakt det antal Nm som du vill ha.

De flesta bilägare har varit tvungna att byta hjul på sin bil. Det är här som momentnyckeln är mycket användbar, eftersom den säkerställer att hjulet dras åt med den kraft som tillverkaren föreskriver. Detta garanterar att hjulet sitter fast, men samtidigt undviker du att dra åt för hårt och skada materialet.

Det här är vad du ska tänka på innan du beställer en momentnyckel

Det finns några saker du bör tänka på när du väljer en momentnyckel:

  • Kapacitet (Nm ) – Anger hur mycket kraft skiftnyckeln spänner med
  • Enkel justering – Justeringen ska vara lätt att avläsa på en skala
  • Låsinställning – För att undvika oavsiktliga ändringar under användning
  • Höger/vänster rörelse – Anger om spärren kan röra sig i båda riktningarna

Testa 4 olika momentnycklar

Momentnycklarna är sorterade efter pris och det moment som varje nyckel kan användas för anges.

Bato 8212 3/8″ – 20-100 Nm

Bato 8212 3-8” – 20-100 Nm

Om du är på jakt efter en bra men prisvärd momentnyckel kan Bato 8212 vara ett bra alternativ för dig. Momentnyckeln har en kapacitet på 20-100 Nm, vilket gör den väl lämpad för de vanligaste mindre arbetsuppgifterna.

Du kan enkelt ställa in nyckeln till önskat vridmoment, och en låsmekanism säkerställer att du inte råkar ändra inställningen.

Ratchethuvudet har både höger- och vänstergående rörelser, vilket gör det möjligt att dra åt muttrar i båda riktningarna.

Bato 8212 är 42 cm lång, vilket gör det lätt att trycka tillräckligt hårt för att uppnå önskat vridmoment. Skiftnyckelns grepp är bekvämt att hålla i och säkerställer att dina händer inte glider på skaftet.

Bato 8210 3/8″ – 10-60 Nm

bato momentnøgle 8210 3-8 10-60 nm

Bato 8210 har en kapacitet på 10-60 Nm och lämpar sig väl för uppgifter där åtdragningen inte ska vara alltför hård.

Inställningen görs i skiftnyckelns handtag och kan enkelt avläsas på den inbyggda skalan. När vridmomentet väl har valts låses inställningen med en praktisk låsknapp.

Nyckeln släpps automatiskt när det inställda vridmomentet är uppnått. Detta ger dig den mest exakta fastspänningen. Bato 8210 har en noggrannhet på +/- 4 %.

Nyckelns ände är täckt med ett bekvämt mjukt material som ger ett bra grepp. Greppet är bekvämt att hålla i och ger ett bra och fast grepp.

Bato 8223 ½” 70-350 Nm

Bato 8223 ½” 70-350 nm momentnøgle test

Bato 8223 är en bra och kraftfull ½” momentnyckel med en kapacitet på 70-350 Nm. Detta placerar skiftnyckeln i mellanklassen när det gäller kapacitet, vilket gör den här skiftnyckeln idealisk för de flesta hobbyanvändare.

Skiftnyckeln har ett 45-tandat skiftnyckelhuvud med möjlighet till både höger- och vänsterrotation, vilket gör det mycket lättare att arbeta med momentnyckeln.

Bato 8223 väger 1,2 kg, har ett bekvämt grepp med halkskydd och är lätt att låsa i önskad inställning.

Bato 8298 ¾” – 140-980 Nm

bato 8298 3-4 140-980 nm momentnøgle

Bato 8298 används för mycket tunga åtdragningar. Du kan välja ett vridmoment mellan 140-980 Nm och inställningen är mycket enkel och användarvänlig. När vridmomentet har justerats är inställningen låst, så att du får ett konsekvent vridmoment för alla fastspänningar.

Nyckelns utformning är enkel och den har ett bekvämt, halkfritt grepp som är lätt att hålla i. Med en längd på 1230 mm kan du lägga vikt på skiftnyckeln och du har gott om kraft för att nå önskat vridmoment.

Här får du en momentnyckel för professionellt bruk.

Köpguide för momentnyckel

För allmän användning i hemmet används momentnyckeln ofta för att byta hjul på bilar. Bilfälgar ska alltid dras åt enligt leverantörens anvisningar, men som en allmän regel ska stålfälgar dras åt till 100 Nm och aluminiumfälgar till cirka 110-120 Nm.

På cyklar används momentnycklar för att undvika att dra åt för hårt och orsaka skador på ramen och karbonutrustning. Här bör dock mycket lägre vridmoment användas.

Hitta din nya momentnyckel hos våra partners

Nu bör du vara väl rustad för att välja den momentnyckel du behöver. Kolla in de fyra recensionerna och klicka dig vidare till de olika webbutikerna som säljer dem. Då kan du snabbt beställa din nya momentnyckel.

Läs fler av våra relaterade verktygstester: