Kompostkvarn – Se de 10 bästa kompostkvarnarna här

En trädgårdskomposter strimlar och mal grenar från träd, buskar och häckar snabbt och enkelt. Trädgårdsavfallet förvandlas till träflis som kan spridas i trädgårdsbäddarna. På så sätt kan du enkelt bli av med grenar från beskurna träd och den mulch du producerar förhindrar att ogräs växer i rabatterna. Kolla in våra 10 bästa kompostkvarnar här och hitta den som passar dina behov.

Du känner säkert till utmaningen med att ha massor av grenar, kvistar, häckklipp och annat trädgårdsavfall att göra sig av med. Naturligtvis kan du lasta allt på släpvagnen och ta det till återvinningscentralen. Du kan också köra trädgårdsavfallet genom en kompostkvarn för att få de godaste flisorna. Redo att spridas i trädgården.

Läs vidare för att ta reda på vilka egenskaper och funktioner du ska tänka på innan du beställer din nya kompostering och vilken kompostering du ska välja.

Se också: 5 bra ogrästäckor för trädgården

3 goda skäl att köpa en komposter

En kompostkvarn är ett relativt billigt trädgårdsredskap som du kan ha glädje av i många år. Fördelarna med kompostorn är bland annat:

  • Spara tid – du behöver inte längre ta ditt trädgårdsavfall till återvinningscentralen
  • Gratis träflis – Du får en massa gratis träflis, redo att spridas i trädgården
  • Vacker trädgård – Mulch ger vackra ogräsfria rabatter och håller jorden fuktig

Saker att tänka på innan du beställer en komposter

Kompostkvarnar finns i flera storlekar och prisnivåer. De flesta kompostkvarnar för allmän användning i trädgården är ganska lika, men det finns skillnader. Du bör till exempel vara särskilt uppmärksam på:

  • Motorstorlek – En stor motor arbetar effektivare
  • Kapacitet – hur tjocka grenar kan strimlas och hur snabbt
  • Vikt – Hur tung är kompostkvarnen att släpa runt i trädgården?
  • Ljudnivå – Kan du använda kvarnen utan att störa grannarna?
  • Fysisk storlek – Hur mycket utrymme tar slipmaskinen upp i redskapsboden?
  • Storlek på behållaren – en stor behållare behöver inte tömmas lika ofta

Vi går in mer i detalj på varför dessa specifikationer är viktiga i köparguiden i slutet av artikeln.

Testa 10 olika kompostbehållare för små och stora trädgårdar

Här är de 10 kompostorer som vi har valt ut, med en kort beskrivning av varje maskin. Om du vill läsa mer om kvarnen eller beställa online klickar du på knappen bredvid beskrivningen för att komma direkt till återförsäljaren.

Einhell GC-KS 2540

Einhell GC-KS 2540 kompostkværn

Här har du en liten och praktisk kompostkvarn som är perfekt för små och medelstora trädgårdar. Med en vikt på bara 11,5 kilo är kompostrivaren lätt att flytta runt i trädgården så att du kan komma så nära grenhögarna som möjligt.

Einhells kompostförstörare har en 2500 W-motor som ger tillräckligt med kraft för att strimla grenar med en diameter på upp till 40 mm. Om du matar fragmenteringsmaskinen för snabbt kommer den inbyggda säkerhetsbrytaren att stänga av för att undvika att motorn överbelastas.

En praktisk uppsamlingspåse medföljer för att samla upp det strimlade materialet. Påsen kan enkelt tömmas i komposthögen eller i trädgårdsbädden.

Stiga Bio Master 2200

Stiga Bio Master 2200

Stiga Bio Master 2200 är en kompakt kompostkvarn som är lätt att köra runt i trädgården. Knivhuggaren är utrustad med en elmotor på 2200 W och två vändbara knivar som utan problem strimlar grenar med en diameter på upp till 40 mm.

Bio Master-hackaren har en stor och kraftfull 50-liters uppsamlingspåse som samlar upp alla träflisor som passerar genom hackaren. När väskan är full bärs den med hjälp av praktiska bärremmar och kan tömmas där du behöver den.

En smart plastpropp medföljer komposten. Stopparen används för att trycka de mindre grenarna genom maskinen, vilket gör att allt strimlas och att du uppnår maximal säkerhet i ditt arbete.

Ryobi RSH2545B

Ryobi RSH2545B kompostkværn

Denna stiliga Ryobi kompostförstörare är en annan maskin för små och medelstora trädgårdar. Maskinen kan tugga igenom grenar med en diameter på upp till 45 mm, vilket gör den idealisk för beskärning av buskar och träd i trädgården.

Makuleringsmaskinen har en inbyggd rulle som automatiskt drar in grenarna i makuleringsmaskinen. Det innebär att du helt enkelt lägger grenarna i behållaren. Då försvinner de av sig själva i dokumentförstöraren, utan fara för dina fingrar och händer.

Spånen samlas i en praktisk låda under kvarnen. Lådan rymmer 40 liter och kan sitta kvar på kompostorn medan du drar den till tömningsplatsen. Det gör att du slipper onödiga lyft och tungt arbete.

Bosch AXT Rapid 2000

Bosch AXT Rapid 2000 kompostkværn

Här är en kompostförstörare som kan göra stora mängder träflis på nästan ingen tid. Den enkla åtkomsten till behållaren och en kraftfull elmotor gör det möjligt att producera 80 kg flis per timme. Med den här fragmenteringsmaskinen kan du därför snabbt strimla alla grenar i trädgården till finaste träflis.

Effektiviteten beror delvis på att dokumentförstöraren har speciella laserskurna blad och en högpresterande Bosch Powerdrive-motor. Motorn ger en konstant hög hastighet, vilket gör det enkelt att arbeta med fragmenteringsmaskinen. Knivarna ser också till att grenar med en diameter på upp till 35 mm susar rakt genom maskinen.

Trattens utformning gör att det går snabbt att mata fragmenteringsmaskinen, och en praktisk stoppare medföljer så att du enkelt kan stoppa envisa grenar genom fragmenteringsmaskinen.

AL-KO Easy Crush LH 2800

AL-KO Easy Crush LH 2800 kompostkværn

Om du letar efter en komposter som är lätt att arbeta med är AL-KO Easy Crush ett bra val. Här får du en bred behållare som är lätt att fylla och som automatiskt drar in grenar i kvarnen. Den enkla påfyllningen gör att kvarnen är bekväm att använda och den stora uppsamlingsbehållaren är lätt att tömma när den är full.

AL-KO Easy Crush LH 2800 är en rullkomposter som strimlar materialet och komprimerar flisen, vilket förbättrar mulchingprocessen. Ju lättare trädgårdsavfallet blir kompost, desto snabbare kan du njuta av den goda och näringsrika komposten i din trädgård.

Om du letar efter en bra, stabil kompostkvarn med en effektiv rullfördelare är Easy Crush LH 2800 ett självklart val.

Ryobi RSH3045U

Ryobi RSH3045U kompostkværn

Ryobi är känt för sina hållbara och effektiva verktyg, och RSH3045U är inget undantag. Med en av de mest kraftfulla elmotorerna i testet på hela 3000 W, tillsammans med en effektiv vals, får du en maskin av högsta kvalitet.

Rulltekniken minimerar ljudet från kvarnen avsevärt, vilket gör RSH3045U idealisk för hemmaträdgården. Knivhuggaren kan hantera grenar med en diameter på upp till 45 mm, vilket uppfyller de flesta trädgårdsägares behov.

Grenarna dras automatiskt genom fragmenteringsmaskinen och hamnar i uppsamlingsbehållaren under maskinen. Behållaren har en kapacitet på 55 liter, vilket ger långa arbetstider mellan varje tömning.

Makita UD2500

Makita UD2500 kompostkværn

Här är en annan kraftfull kompostkvarn som bygger på rullprincipen. Motorn är extremt kraftfull, med en effekt på 2500 W, och en kapacitet som gör det möjligt att strimla tjocka grenar med en tjocklek på upp till 45 mm.

En särskilt praktisk egenskap hos Makita UD2500 är den stora uppsamlingsbehållaren. Den rymmer minst 67 liter flis. På så sätt behöver behållaren inte tömmas så ofta och du undviker irriterande avbrott i arbetet.

Den här kompostorn väger 27,6 kg. Detta innebär att den inte är en av de lättaste modellerna, och när uppsamlingsbehållaren fylls på ökar vikten. Trots vikten är det inga problem att flytta kvarnen. En bra balans på maskinen och praktiska gummihjul gör det möjligt att dra slipmaskinen på både gräs och plattor.

Wolf-Garten SDE 2800 EVO

Wolf-Garten SDE 2800 EVO kompostkværn

Om du letar efter en kompostkvarn för lite större trädgårdar kan du ta en titt på denna kvarn från Wolf-Garten. Strimlaren äter upp allt trädgårdsavfall och förvandlar det till komposterbart material på ett ögonblick.

Den här kompostkvarnen har fått smeknamnet “den tysta kompostkvarnen”. Namnet kommer från den teknik som används för att strimla grenmaterialet när det mals. Här används kompostknivarna för att skära grenarna i fina, tunna bitar som gör komposten lättare att bryta ned. Denna teknik minskar ljudnivån avsevärt och gör det bekvämare att arbeta med slipmaskinen.

En smart funktion är att uppsamlingsbehållaren är genomskinlig. Det gör det lätt för dig att se när behållaren behöver tömmas.

Bosch AXT 22 D

Kompostkvarn - Se de 10 bästa kompostkvarnarna här - Bosch AXT 22 D kompostkvaern

Om en låg ljudnivå är en viktig parameter för dig är Bosch AXT 22 D en idealisk kompostförstörare. Kvarnens fräsrulle ger ett tyst arbetssätt och du behöver inte oroa dig för att störa grannarna i grannskapet.

Den låga ljudnivån betyder inte på något sätt att maskinen arbetar långsamt. Tvärtom kan AXT 22 D gå igenom upp till 175 kg grenmaterial på en timme, vilket gör den till en mycket effektiv kompostförstörare.

Skäraren är helt omgjord jämfört med tidigare modeller. Den nya formen på kompostorn innebär att den tar 30 % mindre plats, vilket gör det mycket lättare att förvara den. När behållaren tas bort är kompostorn endast 67 cm hög.

Bosch AXT 25 TC

Bosch AXT 25 TC kompostkværn test

Som sista komposterare i testet har vi valt Bosch modell AXT 25 TC. Här får du en mycket kraftfull elektrisk komposthackare, som lämpar sig väl om du har många grenar att kompostera.

Makuleringsmaskinen är utrustad med Boschs Turbine Cut-system, som effektiviserar grenarnas väg genom maskinen. Systemet gör det möjligt att producera 230 kilo flis per timme, vilket är ganska mycket.

Den här modellen har samma nya design som den tidigare modellen från Bosch, vilket gör den superkompakt och lätt att placera i ditt trädgårdsskjul.

Bosch AXT 25 TC är avsedd för dig med stora trädgårdar som vill ha en lättanvänd och supereffektiv komposterare.

Vilken komposter är bäst?

Nu har du läst våra 10 bästa kompostkvarnar som vi anser vara de bästa för dig att välja mellan. Vilken som är bäst för dig beror delvis på hur stor din trädgård är och hur mycket trädgårdsavfall du behöver mala.

För att hjälpa dig att välja den bästa kompostorn för dina behov har vi sammanställt en köpguide som ger dig de sista tipsen.

Se också: Bygg din egen kompostbehållare

Köpguide för kompostkvarnar

Kompostorns storlek och kapacitet bör anpassas till dina behov. Om du har en liten trädgård med få grenar räcker det med en mindre maskin. Om du har en stor trädgård med många gamla träd och buskar bör du välja en komposter med en kraftfull motor och helst en modell som kan mala tjocka grenar.

En komposter med en kraftfull motor arbetar snabbare och grenar och kvistar dras automatiskt genom kompostern. Om du har samlat en stor hög med trädgårdsavfall som ska strimlas är hastigheten en viktig parameter. Om grenarna bara flyger genom maskinen blir arbetet mycket enklare och går snabbare. Några av de mest kraftfulla modellerna i testet kan strimla mer än 200 kilo i timmen.

Alla kompostförstörare har hjul så att de kan dras runt. Det faktum att du kan flytta slipmaskinen mellan grenhögarna är en stor fördel, så slipmaskinens vikt är viktig. De flesta kompostkvarnar väger inte särskilt mycket, men det kan ändå vara bra att känna till vikten.

När vi talar om vikt och rörlighet spelar också storleken på sopkärlet in. Om du har en stor påse eller ett stort kärl under kompostorn kan du arbeta längre utan att tömma kärlet. Omvänt är det också svårare att tömma en stor behållare när den är fylld till sista plats.

Kom ihåg att förvara kompostorn inomhus på vintern. Välj därför en modell som du kan placera i ditt redskapsförråd. På vissa modeller kan behållaren tas bort för att göra det lättare att förvara kvarnen.

Slutligen bör du vara uppmärksam på hur mycket ljud kompostorn gör. Kompostkvarnar med rullteknik bullrar minst, men är ofta de dyraste maskinerna.

Nu är du redo att beställa en ny komposter

Nu känner du till de flesta av kompostorns funktioner och vet vilka specifikationer du ska titta på innan du köper den. Bläddra uppåt på sidan och klicka på varje modell för att få mer information.

Se fler artiklar om trädgårdsredskap här: