Ogräsduk – Se de 5 bästa ogräsduken här

En ogräsmatta i rabatterna är en bra investering om du är trött på att se ogräs växa upp. Oavsett hur noga du är med att rensa ogräs i rabatterna kan du inte undvika att det ständigt växer ogräs mellan blommorna. Genom att använda en ogräsmatta kan du enkelt hålla ogräset borta och spara mycket tid på ogräsrensning.

En ogräsmatta eller fibermatta, som den också kallas, sparar mycket tid, men det är inte den enda fördelen. Ogräs kan faktiskt vara extremt irriterande och rent av destruktivt för rabatter, kaklade gångar och uteplatser. Med ogräsmattan kan du förhindra att ogräs gror och på så sätt helt undvika att de små växterna förstör dina rabatter.

Läs vidare för att ta reda på vad du ska tänka på när du köper och lägger ut ogräsmedel i din trädgård.

3 stora fördelar med att använda ogräsduken

Det finns flera fördelar med att använda ogräsmedel i trädgården:

 • Dina sängar är alltid vackra och fria från ogräs
 • Du kan undvika bekämpningsmedel och kemikalier
 • Långvarig lösning utan underhåll

Alla trädgårdsägare vill ha ogräsfria rabatter. Genom att använda ogräsbekämpningsduk i rabatterna kan du spara timmar av tid med ogräsrensaren och ändå få rabatterna fria från irriterande ogräs. Tyget fungerar genom att blockera solljuset, och utan ljus kan ogräs inte gro och växa.

Att använda en ogräsmatta är en miljövänlig och grön metod för ogräsbekämpning. Du behöver inte använda skadliga spraymedel, så du undviker helt och hållet att kontaminera trädgårdsjorden med kemikalier. Vissa ogräsmattor är till och med tillverkade av växtbaserade material som är 100 % biologiskt nedbrytbara och därför försvinner av sig själva efter några år.

Det är lite arbete att lägga ut tyget när sängen eller uteplatsen ska läggas ut. Men den tid du lägger ner på att lägga den kommer att sparas många gånger om under de kommande åren. En ogräsmatta håller i flera år och beroende på materialet kan du få en ogräsmatta som håller i upp till 20 år.

Var kan du använda en ogräsmatta?

En ogräsmatta kan användas överallt i trädgården där du vill undvika ogräs. Du kan till exempel använda en ogräsmatta under:

 • Granitskärningar och pärlstenar
 • Träflis
 • Trädäck
 • Plattor och markstenar
 • Jord i rabatter och örtträdgårdar

Du kan använda den mellan små träd och buskar. Du kan faktiskt använda ogräsduken på alla områden där du är trött på att rensa ogräs.

Läs också: se de bästa ogräsbäddarna

Hur ska ogräsduken läggas ut?

Det är mycket enkelt att lägga ut ogräsduken. Det krävs dock lite förberedelser för att det ska bli rätt. Det lönar sig att vara noggrann med installationen så att du får det bästa och mest hållbara resultatet.

Innan du lägger gräset ska du rensa bort synligt ogräs. Medan du rensar ogräs, kan du glädja dig åt att detta förhoppningsvis är sista gången du behöver rensa ogräs i detta område på många år.

När området är fritt från ogräs kan du rulla ut gräsmattan. Om du ska ha flera remsor bredvid varandra ska du se till att det finns en överlappning på minst 10 cm. Om du tycker att det är svårt att hålla ihop duken finns det särskilda fästkrokar som gör att duken inte lossnar och förlorar sin effekt.

Om det finns buskar eller träd gör du hål i duken som passar runt växtens stam. Se till att hålen inte är större än nödvändigt.

När ogräsmattan är väl och jämnt spridd över hela området, täck den med träflis, skärvor, pärlor eller liknande i ett lager på minst 50 mm

De bästa ogräsmattorna

Ogräsdukar finns i olika material och kvaliteter. Här har vi valt att visa dig ett urval av några av de många olika ogräsmattor som finns på marknaden.

BMB Import ogräsduk

 • Bredd: 1 – 3,2 m
 • Kvalitet: 100 g/m2
 • Hållbarhet: minst 5 år
Ogräsduk - Se de 5 bästa ogräsduken här - BMB Import Weed Cloth 320cm

BMB Weed Cloth är en extremt stark och mycket hållbar ogräsduk. Duken är skyddad mot solens skadliga strålar i minst 5 år, men själva duken har en livslängd på upp till 15 år.

Den här ogräsmattan köps i löpmeter, vilket är en fördel eftersom du bara behöver köpa det antal meter som du behöver. Det är möjligt att beställa bitar på upp till 25 meter, så att du kan lägga en lång, obruten bit i ett enda arbetsmoment.

Den kraftiga kvaliteten gör att ogräsduken även lämpar sig för andra tillämpningar. Du kan till exempel använda mattan som underlag i husvagnens förtält, under ett vanligt tält och på många andra ställen där du behöver ett starkt underlag.

BMB Import häckduk

 • Bredd: 50 cm
 • Kvalitet: 100 g/m2
 • Hållbarhet: 5 år
Ogräsduk - Se de 5 bästa ogräsduken här - BMB Import Kraftig haekdug

Den här typen av ogräsmatta är speciellt utformad för att hålla nyplanterade häckar fria från ogräs. Det kan vara svårt att komma in mellan de nyplanterade häckplantorna, och därför är detta skydd perfekt för att skydda häcken.

Den är 50 cm bred och rullas ut innan du planterar häcken. Nu behöver du bara göra ett litet hål i duken för varje häckväxt, och du slipper rensa ogräs mellan varje växt.

Häckduken har en hållbarhet på cirka 5 år, och under den tiden har häcken vuxit sig stor och stark och ogräsduken behövs inte längre.

Natur ogräsduk

 • Bredd: Finns i flera storlekar från 1 m
 • Kvalitet: 90 g/m2
 • Hållbarhet: 15 år
Ogräsduk - Se de 5 bästa ogräsduken här - Nature Ukrudtsdug

Nature Weed-duken är tillverkad av vävd polypropen och har en densitet på 90 g/m2, vilket gör den lätt, men ändå av god och stark kvalitet.

Duken är andningsbar och tillåter både vatten och ljus att tränga in i materialet. Ogräsmattan är skyddad mot solens UV-strålar, vilket gör den mycket hållbar.

Ogräsduken finns i flera fasta storlekar. När du behöver anpassa tyget till jorden är det lätt att klippa det med en vanlig sax. När du lägger ut duken finns det tydliga markeringar på duken för att se till att du får den nödvändiga överlappningen.

Biocovers ogräsmatta

 • Bredd: 2 m
 • Kvalitet: 150-200 g/m2
 • Hållbarhet: 6-7 år
Ogräsduk - Se de 5 bästa ogräsduken här - Biocovers ukrudtsdug

Biocovers är en växtbaserad ogräsmatta som är 100 % biologiskt nedbrytbar och helt ofarlig för miljön. Ogräsmattan är dock extremt hållbar och du kan räkna med att mattan håller i 6-7 år innan den försämras.

Den biologiskt nedbrytbara ogräsmattan är perfekt för rabatter som behöver planteras om. När de nya plantorna väl har etablerat sig tar det vanligtvis 2-3 år innan de växer tillräckligt för att ge tillräckligt med skugga för att hindra ogräset från att växa. Medan växterna växer sig stora håller tyget ogräset borta.

Om du letar efter ett grönt och hållbart alternativ till syntetiska ogräsmattor är Biocovers den perfekta miljövänliga lösningen.

WeedControl Premium Svart

 • Bredd: 1-2 m
 • Kvalitet: 88 g/m2
 • Hållbarhet: 20 år
Ogräsduk - Se de 5 bästa ogräsduken här - weedcontrol premium sort

WeedControl Premium är ett ogrästyg från Fibertex, en av de mest kända tillverkarna av fiberdukar. WeedControl är tillverkad av ett miljövänligt och mycket hållbart material som håller i minst 20 år.

Fibertex är lämplig för användning under träflis, granitskärvor, kakel och liknande. Du kan även använda mattan på ställen där den inte är 100 % täckt. Den är motståndskraftig mot solens skadliga strålar och håller i upp till tre år utan att täckas.

Om du vill undvika ogräs mellan plattorna och i rabatterna är WeedControl en billig och mycket effektiv lösning.

Vilket ogräsbekämpningsmaterial ska du välja?

Flera av ogräsdukarna finns i olika längder och bredder. Även om duken vanligtvis ligger mycket stabilt, är det en fördel om du inte behöver göra för många skarvar. Försök därför att hitta en ogräsmatta som har ungefär de mått du behöver.

Om du vill ha glädje av din ogräsmatta i många år, se till att du väljer en matta som är skyddad mot solens strålar. Solljus har en starkt nedbrytande effekt på de flesta material. En duk med UV-skydd är mycket motståndskraftig och blir inte “spröd” och bräcklig även efter flera års exponering för solljus.

Ogräsbekämpningsmaterialet måste vara vattengenomsläppligt så att regnvatten kan tränga in i jorden. Om tyget är för tätt kan vattnet ha svårt att tränga igenom och kommer att ligga som små sjöar på markytan.

Om du ska använda mattan under kakel och gatstenar ska du välja en särskilt stark kvalitet som lämpar sig för ändamålet. Om den ska användas i rabatter är det dock bättre med en tunnare väv som lätt kan anpassas runt buskar och träd.

Läs också: De bästa odlingslamporna för inomhusväxter

Behöver du inte röka alls i framtiden?

När du väl har lagt ut ogräsmattan behöver du inte oroa dig för att ogräsfrön ska gro och växa i jorden under mattan. Många ogräsfrön sprids dock av vinden och av fåglar som släpper frön i rabatterna.

Fröna som kommer uppifrån skyddas inte av ogräsmattan. Å andra sidan gror dessa frön bara i det översta jordlagret och du kan snabbt ta bort de små plantorna innan de växer sig stora.

Du blir alltså inte 100 procent av med ogräset, men det är nära.

Hitta ditt ogräsmedel här

Om du också vill spara tid på ogräsrensningen kan du gå tillbaka upp på sidan och kolla priserna på de olika ogrästäckena.

När du klickar på en produkt kommer du direkt till den webbutik som säljer produkten. Här kan du beställa ogräsmattan online så att du snabbt kan börja använda den i din trädgård.

Läs också: de bästa ogräsbrännarna