Gör ditt eget sängöverkast

DIY sängstomme - Guide: Gör ditt eget sängöverkast

Uppdaterad maj, 2024

Lau Christensen
Skrivet den 17. juni 2022 av Lau Christensen

Funderar du på att göra det själv? En sänggavel är perfekt i sovrummet eftersom den ger den sista handen. Den kan förvandla en gammal eller tråkig säng till en iögonfallande möbel.

Huvudgaveln är ett trevligt estetiskt element, men den är inte gratis. Men som tur är finns det många enkla lösningar för att göra din egen sänggavel. Dessutom kan det vara svårt att hitta en modell som passar din personliga sovrumsstil.

Om så är fallet bör du försöka välja en DIY-sängbotten. Med en hemmagjord sängstomme kan du få den precis som du vill ha den. Här hittar du idéer till DIY-sängunderlag som kräver minimal ansträngning och inga snickerikunskaper.

Välj rätt DIY sänggavel för din inredning

Innan du kan börja samla ihop rätt delar och material för din DIY-sängbotten måste du bestämma exakt vilken typ av sängbotten du vill göra. Det finns många olika material som du kan använda. Du kan göra allt från en vadderad sänggavel till en sänggavel i trä eller något helt annat. Det viktigaste är att välja en stil som passar din inredning.

Gör din egen sänggavel i trä

Gör din egen sänggavel

Hur man gör en hemgjord sängstomme av trä

 1. Först måste du bestämma hur stor du vill att sängunderlaget ska vara. Det beror naturligtvis på din säng. Det rekommenderas att du bygger en sänggavel som har samma bredd som sängen och en höjd som är något större än bredden. Men du kan välja en annan storlek.
 2. När du har gjort det skär du till träet enligt dina mått. Oavsett vilken typ av trä du använder ska du slipa träet med sandpapper. Du vill ju inte ha splitter från träet eller något liknande.
 3. Använd hammare, spik och eventuellt trälim för att foga ihop de olika brädorna så att de bildar en fyrkantig bäddgrund. Hur många brädor du behöver sätta ihop beror på hur stor du vill att sänggaveln ska vara och hur stora brädorna är.
 4. Du kan sedan välja att olja träet med träolja om du vill. Du kan naturligtvis också måla träet i en viss färg. Använd en borste för detta. Torka bort överflödig olja eller färg med en ren, luddfri trasa. För vissa räcker det med ett enda lager, medan andra vill ha flera lager. Låt oljan eller färgen torka ordentligt.
 5. Nu kan du hänga ditt DIY-sängöverkast ovanför sängen.

Gör din egen stoppade sänggavel

Gör din egen sänggavel

Hur man gör ett vadderat sängöverkast

 1. Mät och ta reda på hur stort du vill ha ditt sängöverkast.
 2. När du har gjort det sågar du masonitplattan i tre ark. De ska alla vara lika breda, men längden kan variera beroende på hur du vill att sängöverkastet ska se ut.
 3. Om du inte vill att ändarna ska vara helt fyrkantiga kan du också använda en platta för att rita en båge och såga plåtarna i enlighet med detta.
 4. Hitta ditt tyg och klipp det i samma storlek som lakanen. Kom ihåg att lämna 10 centimeter extra hela vägen runt så att du har tillräckligt med tyg för att böja dig runt plattorna.
 5. Du måste göra detsamma med din slagning.
 6. Lägg tyget på golvet med filtbädden ovanpå. Se till att den sträcks ut ordentligt. Använd sedan en häftpistol för att fästa den på baksidan av lakanen.

Nu har du gjort en fin vadderad sängram som du kan fästa över sängen. Det kan du göra med hjälp av kardborreband. Om du sätter kardborreband på lakanen kan du enkelt trycka upp dem på den vägg du vill. Dessutom kan du enkelt ta bort lakanen igen om du vill ha en annan sänggrind vid ett senare tillfälle.

Alternativ till bygg-själv är monterä-själv

Se nedanstående modeller, som kan vara ett ganska utmärkt alternativ till gör-det-själv-sängstomme. Här är ett gör-det-själv-alternativ, som du kan ta med i övervägningarna när du räknar på materialpriser etc.

Tvilum Paris Sängram 160x200cm - DIY sängstomme - Magasinet Bygg 4.199 kr. Tvilum Paris SängramGå til forhandler
Wegot Zen Sängram - DIY sängstomme - Magasinet Bygg 22.499 kr. Wegot Zen SängramGå til forhandler
DIY sängstomme - Magasinet Bygg tectake Bed Frame Sängram 180x200cm
DIY sängstomme - Magasinet Bygg tectake i metall Sängram

Andra DIY-huvuden som är enkla, billiga och snabba att göra

Om inget av ovanstående DIY-sängunderlag tilltalar dig finns det andra alternativ. Du behöver faktiskt inte mycket tid eller material för att göra din egen sänggavel. Nedan hittar du alternativa förslag till en självbyggd sänggavel.

Häng upp en tygbit

Ett tygstycke ger en känsla av att du har ett sängöverkast hängande vid sängkanten. Allt du behöver är en tygbit, en hammare och spik för att hänga upp den. Välj ett tyg som motsvarar sängens bredd eller ett tyg som är lite bredare.

Hitta tyg här.

Måla en del av väggen

Det här projektet med sänggaveln kräver en viss ansträngning – men du behöver inte måla hela väggen (om du inte vill). Med ett vattenpass och lite målartejp kan du se till att du målar en rak linje. Du kan också välja att måla en djärv båge i stället för en rak linje. Dessutom kan du välja just den färg som passar bäst i ditt sovrum.

Du hittar färg här.

Fäst en kudde på väggen

Ett annat alternativ är att fästa en eller flera kuddar på väggen med läderremmar. Det är bara att linda banden runt kudden eller kuddarna och sedan fästa dem på väggen med hjälp av skruvar. Det här är en enkel och läcker lösning för att bygga din egen sängbalk.

Hitta kuddar här.

Hemgjord sängstomme med förvaring

Om du vill ha en hemmagjord sängbotten med förvaring är detta naturligtvis också ett alternativ. Det finns nästan ingenting som du inte kan göra själv när det gäller vackra och spännande sängbottnar för ditt sovrum.

Du kan antingen bygga en hemmagjord sängbotten med förvaring själv, men du kan också använda t.ex. en fin hylla i slutet av sängen som ser ut som en sängbotten. Det är helt upp till dig att välja det ena eller det andra.

Tänk bara på att det ska vara en sängbotten som passar dina behov och som passar bra in i ditt sovrum.

Varför du bör göra din egen sänggavel

En sänggavel är ofta underskattad, men den kan ge ett stort mervärde till ett sovrum. Förutom att du sparar pengar finns det många fördelar med att göra en DIY-sänggavel.

Vacker och snygg

Det kanske är uppenbart, men en av de bästa fördelarna med ett sängöverkast är att det är snyggt. Vanligtvis är en sängrams primära funktion att lägga till något extra i sovrummet. Ett av de bästa sätten att uppnå detta är att matcha sängkläderna med sängöverkastet. Dessutom är det förstås alltid bra att göra en DIY-sängbotten som passar in i rummets inredning.

Täckmärken på väggen

Om du har repor, märken, hål eller fläckar på väggen som du inte kan bli av med kan ett sängöverkast vara den perfekta lösningen. Detta är särskilt användbart om du inte vill lappa väggen, måla den eller något liknande.

Förhindrar slitage

En sängbalk skyddar också väggen från slitage. På natten svettas du till exempel på din kudde. Det är naturligt. Men när kudden absorberar din svett och sedan trycks mot väggen kan det orsaka ränder eller märken. Att sova utan överkast kan till och med ge fläckar på väggen, vilket gör det svårt att ta bort märken.

Kom-ihåg-lista