Guide: Så här gör du dina egna vackra hyllkonsoler i trä

Gör dina egna vackra hyllfästen i trä

Guide: Så här gör du dina egna vackra hyllkonsoler i trä - Uppdaterad juni 2024.

Lau Christensen
Skrivet den 1. december 2021 av Lau Christensen

Om du behöver en eller flera hyllkonsoler i en viss storlek kan du välja att göra dem själv. Det är en bra idé att göra egna hyllbeslag, eftersom du kan få dem precis som du vill ha dem.

Hyllkonsoler i trä är mycket attraktiva och passar perfekt i de flesta hem. Du kan placera dem i vilket rum som helst, beroende på var du behöver fler hyllor. Det kan vara allt från köket till sovrummet, vardagsrummet eller barnrummet. Det är upp till dig om du behöver en extra hylla.

Steg-för-steg-guide för att göra hyllbeslag i trä

Hyllbeslag i trä kan tillverkas i flera olika storlekar. Det beror på hur smal eller bred du vill ha din hylla. Det är förstås också viktigt att du gör dem i en tjocklek som motsvarar hur mycket vikt hyllan kommer att kunna bära.

Om du vill göra dina egna hyllknoppar i trä följer du bara vår steg-för-steg-guide. Det är enkelt och okomplicerat. Innan du börjar är det dock viktigt att kontrollera att du har de material och verktyg du behöver.

Vad du behöver:

MaterialAntal
Trä1
Bordssåg1
Triangulär linjal1
Trälim1
Borra1
Skruvmejsel1
Sandpapper1
Kap- och geringssåg1
Borste1
Träfärg1

Börja köpa virke

Det är en bra idé att ha en hyllvärmare i den storlek du vill ha. Du kan använda den för att göra mätningar. Innan du köper träet ska du naturligtvis mäta det hyllfäste du har. Detta hjälper dig att räkna ut hur mycket ved du behöver.

Om du inte redan har tillräckligt med ved hemma för jobbet måste du köpa den. Du kan göra detta på nätet eller i en byggvaruaffär. När du köper träet ska du ha de önskade måtten i åtanke.

Mät och kapa träet

mål træ til hyldeknægt

När du har fått det trä du behöver mäter du det och markerar var träet ska sågas. Skär sedan träet till de önskade bitarna med hjälp av en geringssåg. Börja med att skära två små träbitar.

Nu har du två träbitar med rätt mått. En träbit måste förses med en fals. Falsen ska vara hälften av träets tjocklek. Du gör falsen med en bordssåg. Med en fals kan du foga ihop två träbitar.

Gör fasningen

mål til hyldeknægt

Ta en triangulär linjal och en snickarpenna och dra linjer för att ta reda på var fasningen ska vara. På så sätt vet du var du ska göra sömmarna. De två träbitarna som redan har satts ihop kommer att ha var sin egen fas. Djupet ska vara hälften av träets tjocklek. Skär slutligen den snedställda sidan så att den passar ihop med sömmarna på de två träbitarna.

Sätt ihop alla träbitar

Börja med att sätta lim i alla sömmar och sammanfoga träbitarna. Ta fram en borrmaskin och gör hål där du har satt limmet. På så sätt kan du skruva ihop alla träbitar efteråt med en skruvmejsel. Slipa sedan hyllfästet med sandpapper för att göra det snyggt.

Ge hyllfästet den sista handen

Borra slutligen två hål. Det ena hålet ska vara högst upp, medan det andra hålet ska vara längst ner. Dessa hål används för att hänga upp hyllfästet på väggen. Om träets färg inte passar in i din inredning kan du måla det med en pensel.

Gör fler hyllbeslag

Upprepa ovanstående process beroende på hur många hyllbeslag du behöver.

Videoguide

Relaterad guide för gör-det-själv-arbete: Hur du gör din egen flytande hörnhylla

Vägghyllor

3 populära hyllor just nu

House Nordic Gavi Vägghylla 55cm - Guide: Så här gör du dina egna vackra hyllkonsoler i trä - Magasinet Bygg 295 kr. House Nordic Gavi Hylde VägghyllaGå til forhandler
Bloomingville North Hylla 35x65cm - Guide: Så här gör du dina egna vackra hyllkonsoler i trä - Magasinet Bygg 389 kr. Bloomingville North Hylla 35x65cmGå til forhandler
House Nordic Harlem Vägghylla 99cm - Guide: Så här gör du dina egna vackra hyllkonsoler i trä - Magasinet Bygg 579 kr. House Nordic Harlem Vägghylla 99cmGå til forhandler

Köp vackra färdiga hyllkonsoler i trä på nätet

Om du inte vågar göra dina egna hyllkonsoler i trä kan du snabbt och enkelt beställa dem på nätet. Fördelen med detta är att du kan få hyllkonsoler i många olika utföranden. Vissa mönster kan vara svåra att göra om du inte har händerna ordentligt fastskruvade.

Dessutom har inte alla tid att vara kreativa och ta sig an ett sådant projekt. Lyckligtvis finns det andra alternativ för att få in vackra hyllknoppar i ditt hem.

Du kan till exempel välja att köpa ett hyllbeslag i furu (se här) med en vacker design. Det här hyllfästet passar utmärkt till en trähylla där du ställer lyktor och växter. Om det här hyllbeslaget inte passar dig kan du välja ett snyggt hyllbeslag i naturfaner (se här). Tack vare den neutrala färgen kan du kombinera det med många olika hyllor.

Ett hyllbeslag i vitt trä (se här) är också ett bra alternativ eftersom det passar till allt. Det spelar nästan ingen roll vilken inredningsstil du har. Den är mycket enkel och smälter in i sin omgivning. Det innebär att du inte behöver fundera så mycket på om den sticker ut för mycket mot den befintliga inredningen.

Kom-ihåg-lista