De 4 olika typerna av träskyddsmedel som du bör känna till

Det är viktigt att träskyddet för träarbeten utomhus är viktigt för att hålla träet friskt och fritt från röta och mögel. Om du ser till att dina träarbeten behandlas med rätt träskyddsmedel kommer du att ha glädje av dem i många år framöver. Moderna träskyddsmedel är mycket effektiva, och om du väljer ett träskyddsmedel av god kvalitet kan träet hålla i upp till 10 år med en enda behandling.

Som ägare av hus och trädgård vet du hur viktigt det är att alla träarbeten utomhus smörjs med rätt träskyddsmedel. Detta gäller takfötter, gavlar, fönster och dörrar, men även carportar, staket, träterrasser etc. behöver ett grundligt skydd.

Läs vidare för att ta reda på vilka typer av träskyddsmedel du behöver för olika typer av träarbeten. Och få tips om hur du köper rätt produkter.

Vilket träskyddsmedel ska du välja?

Det finns många olika typer av träskyddsmedel, men genom att dela in dem i olika kategorier blir det lättare att beskriva var träskyddet ska användas.

Här har vi valt att dela in produkterna i fyra kategorier:

 • Transparenta träskyddsmedel
 • Beläggning av träskyddsmedel
 • Träskyddsmedel för fönster
 • Skydd för trädäck

Läs vidare när vi beskriver de olika typerna av träskydd så att du kan välja rätt skydd för ditt projekt.

Transparent träskydd

Transparent träskydd används när du vill att träets struktur och ådring ska vara synlig efter behandlingen. Det klara träskyddsmedlet skyddar träet mot röta, mögel, smuts och insektsangrepp, men bevarar den råa ytan. Vissa genomskinliga träskyddsmedel kan tonas med färg, men du kommer alltid att kunna se fibern genom det genomskinliga träskyddsmedlet.

Gori 502

De 4 olika typerna av träskyddsmedel som du bör känna till - Gori 502 traebeskyttelse

Gori 502 är ett klassiskt genomskinligt träskyddsmedel, och du kanske känner till det bättre under sitt ursprungliga namn, Gori 88. Detta genomskinliga träskyddsmedel är perfekt för behandling av trädäck, carportar, uthus och liknande vertikala ytor.

Gori 502 är ett tunt träskyddsmedel som är lätt att applicera och ger skydd i upp till 4 år. Denna typ av träskydd skyddar inte bara träet på djupet utan även mot mögelbildning på träets yta.

Om du vill ha ett träskyddsmedel som bevarar träets vackra struktur och framhäver de naturliga kornmönstren kan Gori 502 vara ett bra val.

 • Beröringstorkning: 4 timmar
 • Målningsbar: 16 timmar
 • Täckning: 8-12m2 per liter
 • Hållbarhet: 4 år

Gori 506

De 4 olika typerna av träskyddsmedel som du bör känna till - Gori 506 traebeskyttelse

Gori 506 är ett annat transparent träskyddsmedel som kan användas när du vill bevara träets vackra utseende med synliga kornmönster och kvistar, vilket gör träbeklädnaden levande och naturlig att se på.

Du kan använda Gori 506 på alla träarbeten på utsidan, t.ex. överhäng, gavlar, däck och till och med på hela fasader om du vill. Transparenta träskyddsmedel håller inte lika länge som ogenomskinliga behandlingar, men Gori 506 har fortfarande en hållbarhet på upp till 8 år.

Gori 506 är transparent, vilket innebär att den är klar och genomskinlig. Det är dock möjligt att färga Gori 506 i flera olika färger. På så sätt ger du träet en vacker färg samtidigt som träets struktur är synlig.

 • Torktid för beröring: 30 minuter
 • Målningsbar: 3 timmar
 • Täckning: 6-10 m² per liter
 • Hållbarhet: 8 år

Beläggning träskydd

Liksom tjock färg ger Full Coverage Wood Preserver en helt täckande yta i den färg du vill ha. Denna typ av träskyddsmedel håller längst. Om du vill ha en yta som kräver så lite underhåll som möjligt under många år framöver är det ett heltäckande träskyddsmedel du ska välja.

Jotun Demidekk Ultimate

De 4 olika typerna av träskyddsmedel som du bör känna till - Jotun Demidekk Ultimate

Demidekk Ultimate från Jotun är en produkt som bygger på många års utveckling, och här har Jotun utvecklat en produkt som håller träslöjden friska i upp till 10 år. Ultimate är lätt att applicera, torkar snabbt och kan användas från temperaturer runt 10 °C.

Solljuset är mycket hårt mot träarbeten utomhus, men tack vare ett bra UV-skydd och ett mycket högt innehåll av färgpigment kommer det målade träet att hålla sig fint och glänsande. Jotun Demidekk Ultimate tränger in i träet och skyddar mot både skadlig uttorkning och fukt från regn och dagg.

Demidekk Ultimate finns i alla kända färger. Och om du vill ha en färg som du själv väljer kan Ultimate tonas i en mängd olika nyanser.

 • Beröringstorkning: 30 minuter
 • Målningsbar: 2 timmar
 • Täckning: 7-12 m² per liter
 • Hållbarhet: 10 år

Gori 612

De 4 olika typerna av träskyddsmedel som du bör känna till - GORI 612 daekkende

Gori 612 är ett långvarigt träskyddsmedel som skyddar ditt träarbete i upp till 15 år. Detta ger dig en av de bästa och längsta hållbarheterna som finns, och träet behåller en vacker glans och får en mycket hållbar yta.

Gori 612 förhindrar att det bildas beläggningar på träets yta, vilket innebär att träskyddet förblir snyggt, rent och fritt från mögel och alger. Om smuts samlas på träet kan den lätt tvättas bort.

Du kan använda Gori 612 på nya träarbeten och på träarbeten som redan har behandlats. Om du vill ändra färg, till exempel från mörk till ljus eller tvärtom, är Gori 612 perfekt. Välj mellan hinkar i flera storlekar och en rad spännande färger.

 • Beröringstid: 1 timme
 • Målningsbar: 4 timmar
 • Täckning: 6-8 m² per liter
 • Hållbarhet: 15 år

Träskydd för fönster

Det är mycket viktigt att du underhåller och skyddar dina träfönster och trädörrar för att garantera en lång livslängd och en vacker yta. Fönster och dörrar ska inte målas med traditionella träskyddsmedel, utan med en speciell fönsterfärg som är avsedd för ändamålet.

Gori 608

De 4 olika typerna av träskyddsmedel som du bör känna till - GORI 608 daekkende

Gori 608 är en täckande beläggning som är särskilt lämplig för dörrar och fönster. Gori 608 har ett högt oljeinnehåll som tränger djupt in i träet och ger en djupgående effekt. Om du målar på obehandlat eller slipat trä rekommenderas att du grundmålar med t.ex. Gori 11 innan du målar med Gori 608

Färgens akrylinnehåll ger en mycket slät och snygg yta som håller sig snygg och skyddar mot smuts, regnvatten och inte minst solens skadliga strålar.

Gori 608 torkar snabbt och du kan måla en andra gång efter bara fyra timmar. På så sätt kan du enkelt måla färdigt fönstret samma dag och ta bort maskering och maskeringstejp.

 • Beröringstorkning: 1 timme
 • Målningsbar: 4 timmar
 • Täckning: 8-10m2 per liter
 • Hållbarhet: Ej angiven

Jotun Drygolin fönster- och dörrfärg

De 4 olika typerna av träskyddsmedel som du bör känna till - Jotun Drygolin Vindues

Drygolin fönsterfärg från det norska företaget Jotun är speciellt utvecklad för det nordiska klimatet och är en mycket väderbeständig färg för dörrar och fönster. Jotun Drygolin har funnits på marknaden i 60 år, vilket vittnar om produktens utmärkta egenskaper.

Drygolin är lätt att måla med och droppar inte lätt. Detta innebär färre dropp och stänk på golvlister och murverk och därmed mindre rengöring.

Jotun Drygolin innehåller ämnen som motverkar mögel. Om smuts hamnar på träverket är den släta ytan lätt att torka av med en trasa.

 • Beröringstork: 6-7 timmar
 • Målningsbar: 24 timmar
 • Täckning: 8m2 per liter
 • Hållbarhet: Ej angiven

Skydd för terrasser av trä

Träterrasser kräver ett mycket speciellt träskydd. De horisontella ytorna är särskilt utsatta för regnvatten, smuts och solens UV-strålar. Samtidigt utsätts terrassbrädorna för mycket större slitage än husets vertikala ytor. Genom att behandla ditt trädäck med rätt produkter kan du förlänga träets livslängd med flera år.

Gori 303 terrassolja

De 4 olika typerna av träskyddsmedel som du bör känna till - GORI 303 transparent

Gori 303 är en olja som kan användas för trädäck av vanligt tryckbehandlat trä, men även för mer exotiska träslag som teak och nyatoh. Oljan tränger djupt in i träet och ger en långvarig effekt.

När du applicerar Gori 303 på ditt trädäck skyddas och förstärks ytan med teflon. Denna yta ger extra skydd mot vatten och minimerar risken för att smuts och smuts fastnar på brädorna.

Du kan välja om din Gori 303 ska vara färglös eller om du vill ge träytan en färg. Genom att välja Gori 303 med färg behåller du strukturen och ådringen, men ger träet en mer enhetlig nyans.

 • Torktid för beröring: 4 timmar
 • Målningsbar: 24 timmar
 • Täckning: 8-16m2 per liter
 • Hållbarhet: Ej angiven

Jotun Demidekk terrassolja

De 4 olika typerna av träskyddsmedel som du bör känna till - Jotun Demidekk Terrasseolie

Denna olja för uteplatser från Jotun är speciellt framtagen för användning på impregnerat trä, där den tränger väl in i träet och ger ett effektivt och djupverkande skydd. Efter behandling med Demidekk Terrace Oil blir ytan vattenavvisande och ger därför ett bra skydd mot regn och snö.

Den kan också användas på annat trä för utomhusbruk och ger ett bra skydd för trätrappor och trädgårdsmöbler. En stor fördel med Jotun Terrace Oil är dess korta torktid. Efter bara 4 timmar är ytan dammtorr och du kan börja använda terrassen efter ca 12 timmar.

Terrassenoljan förhindrar att träet torkar ut och förebygger fula och skadliga sprickor i träet. Om du väljer Jotun Terrace Oil kan du behandla terrassen vart fjärde år.

 • Beröringstorkning: 4 timmar
 • Målningsbar: Omedelbart efter den första appliceringen
 • Täckning: 6-10m2 per liter
 • Hållbarhet: 4 år

När ska du måla med träskyddsmedel?

Om du vill uppnå den mest hållbara finishen på trä för utomhusbruk finns det några tips att följa. För att få bästa möjliga skydd för trädet spelar faktorer som träets fukthalt och väderförhållandena in.

Du får bäst resultat om du följer några tips och riktlinjer:

 • Träet ska vara torrt och ha en fukthalt på högst 15 %
 • Temperaturen måste vara över 10 °C och vädret måste vara torrt och klart
 • Börja inte för tidigt på dagen. Dagg och fukt måste hållas borta från ytorna
 • Måla inte i direkt solljus, eftersom träskyddet då torkar för snabbt
 • Kontrollera väderprognosen så att det inte börjar regna innan träet är torrt

Läs också: sprutpistoler för ditt nästa projekt

Köpguide för det bästa träskyddsmedlet

När det gäller att hitta det bästa träskyddsmedlet för ditt träarbete finns det flera faktorer som är avgörande för att du ska kunna göra rätt val.

Färg

Färgen är mycket viktig och bör väljas i förhållande till husets övriga färger. Oavsett om du väljer ett transparent eller ogenomskinligt träskyddsmedel har du många olika färger att välja mellan.

Om du är osäker på vilken färg du ska välja kan du i de flesta fall köpa små färgprover så att du kan måla en liten yta och på så sätt lättare hitta rätt färg.

Glans

När du målar med heltäckande träskyddsmedel kan du välja mellan flera glansnivåer. Ett lågglansigt träskyddsmedel ger en matt yta, medan ju högre glans du väljer, desto glansigare blir ytan.

Om du föredrar en matt eller glänsande yta är en smaksak. En fördel med de glänsande ytorna är att de är lättare att torka bort smuts och smuts.

Nytt eller gammalt trä

Det är skillnad mellan att måla nytt och obehandlat trä och om träet redan har behandlats. Alla tillverkare av träskyddsmedel har produkter som lämpar sig för båda typerna.

Vertikala eller horisontella ytor

En stor del av träarbetet i ett hus är vertikalt, t.ex. gavlar, plankor osv. Här kan du använda vanligt transparent träskyddsmedel eller ett heltäckande träskyddsmedel.

Dessa typer av träskydd är inte lämpliga för horisontella ytor, t.ex. terrasser och trappor. Här bör du välja en träolja som är särskilt utformad för ändamålet.

Läs också: hur du målar ditt tak

Hitta de bästa erbjudandena för träskydd på nätet

När du ska köpa träskyddsmedel hittar du de bästa erbjudandena på nätet. Om du klickar på produkterna ovan kommer du direkt till återförsäljaren av varje produkt. Här kan du läsa mer om träskyddsmedlet och du kan beställa produkten direkt.

När du beställer träskyddsmedel på nätet har du många fler valmöjligheter och du kan enkelt se priserna för varje produkt. Dessutom behöver du inte köa i butiken och träskyddsmedlet levereras direkt till din dörr.