Maling af tag - sådan maler du dit tag

Gör det själv: Hur man målar taket

Lau Christensen
Skrivet den 19. mars 2021 av Lau Christensen

Innan du börjar måla ditt tak bör du veta att det är ett stort och krävande arbete – men det är möjligt att göra det själv om du är en gör-det-själv-typ och har händerna på jorden. Nedan följer en guide till takmålning och hur du målar ditt tak.

Att måla taket på egen hand är inget lätt jobb, men det går att göra om du har kompetens, erfarenhet och vilja. Du kan också spara mycket pengar genom att göra det själv i stället för att anlita en professionell målare.

Gör-det-själv-guide: Målning av ett tak

Innan du börjar måla ditt tak är det viktigt att du inser att det inte är helt riskfritt. Du arbetar på hög höjd och därför är det viktigt att du vidtar alla nödvändiga försiktighetsåtgärder, eftersom du kan bli allvarligt skadad om du trampar på fel saker.

Se även: hur man gör sig av med och tar bort asbesttak

Om du är villig att ta risken och i allmänhet har händerna ordentligt fastskruvade kan du lätt lyckas med att måla taket på egen hand. Följande avsnitt ger dig en gör-det-själv-guide för takmålning och ger dig en inblick i alla de steg du måste gå igenom.

#1: Rengör taket innan du målar det

Innan du börjar måla taket är det viktigt att det rengörs. Det innebär att du måste behandla alger och rengöra den så att den är redo att målas. Du algarbetar taket med en produkt som är godkänd för algarbetning i Danmark.

Därefter måste taket rengöras, vilket kan göras med en högtryckstvätt eller med en borste och vatten. När du är säker på att alla alger är borta och att taket är allmänt rengjort så att det inte finns någon smuts och smuts kvar, kan du börja måla det.

#2: Mät taket innan du köper färg

Innan du köper färg till ditt tak är det viktigt att du har mätt takytan. Du kan antingen mäta den exakt eller så kan du basera mängden färg på en uppskattning. Om du väljer det sistnämnda alternativet ska du se till att köpa mer färg än du annars skulle ha gjort, så att du har lite extra om din uppskattning inte stämmer.

Relaterad artikel: de bästa hobbyställningar för gör-det-självare

Tänk på följande när du beräknar takytan:

 • Takets vinkel är mindre än 35 grader:(husets längd × husets bredd) × 1,3
 • Takvinkel mer än 35 grader: (husets längd × husets bredd) × 1,6

#3: Inköp av färg

När du har uppskattat takytan måste du beräkna hur mycket färg du behöver. Om du väljer en bra färg kan du räkna med att den täcker cirka 6 m2 per liter. Dessutom bör du utgå från att du behöver måla taket 2-3 gånger.

Taket ska målas en gång med grundfärg och sedan ha ett eller två lager outspädd färg. Om ditt tak är 150 m2 stort kan du anta att du behöver cirka 90 liter färg för tre lager. Det är bra att köpa lite mer än du behöver.

Takfärg kostar mellan 60-150 danska kronor per liter, så du bör räkna med att spendera minst 5 400 danska kronor om du målar ett tak med en yta på 150 m2. Du kan antingen använda en pensel, sprutpistol eller färgrulle för att måla taket.

Läs också: De olika typerna av träskydd

#3: Så här målar du ditt tak

Det är viktigt att kontrollera om det är torrt väder innan du börjar måla taket. Det måste vara torrt tills du målar taket färdigt, och det är bäst att måla det när temperaturen ligger mellan 10 och 25 grader – och helst när det är mulet.

Den perfekta tiden på året för att måla taket är under sommarmånaderna mellan maj och oktober, då temperaturen är optimal för att måla taket på egen hand. Vanligtvis är våren för fuktig och sommaren för solig, så september och oktober är bra månader för att måla taket.

Hur du målar ditt tak:

 1. Reparera taket om det finns hål eller lösa skivor.
 2. Avlägsna alger från taket med en godkänd algbehandling.
 3. Rengör taket med en borste och rinnande vatten – eller använd en högtryckstvätt.
 4. Täck hängrännor, fönster, skorstenar och allt annat som inte behöver målas.
 5. Blanda färgen med demineraliserat vatten så att du kan grundmåla den.
 6. Börja med de nedåtgående kanterna – här ska du använda en färgrulle eller pensel.
 7. Använd en sprutpistol för att måla resten av taket – alternativt en pensel.
 8. När färgen har torkat, applicera ett lager outspädd färg på taket.
 9. Om du anser att det är nödvändigt kan du ge taket ett tredje lager.

Om du använder en sprutpistol för att måla taket kan du räkna med att det kommer att ta ungefär 2 dagar, medan det kommer att ta något längre tid med en pensel. Här bör du räkna med att avsätta 5 dagar för projektet.

Läs också: de bästa fönsterputsarna

Tänk på säkerheten när du målar taket

Det finns alltid en risk när du arbetar på hög höjd, så det är viktigt att du tar säkerheten på allvar. Många fallolyckor inträffar när man målar ett tak – särskilt bland gör-det-självare som väljer att måla taket på egen hand.

Du bör därför inte underskatta den potentiella risken som du löper när du målar ditt tak själv. För att vara på den säkra sidan kan det vara bra att läsa Arbetsmiljöverkets material om arbete på tak. Du hittar den.

Få 3 offerter för takmålning

Det kan finnas många anledningar till varför det är bättre att överlåta arbetet till proffs än att börja måla taket som ett gör-det-själv-projekt. För det första löper du inte samma risk när du målar taket om du anlitar ett professionellt företag.

Dessutom är du garanterad ett professionellt resultat som uppfyller dina förväntningar – och du behöver inte göra arbetet själv om du vill jämföra priser från olika företag kan du göra det här.

Kom-ihåg-lista