hobby stillads

10 hobbyställningar som vi tycker är bäst

Lau Christensen
Skrivet den 17. augusti 2021 av Lau Christensen

En hobbyställning är inte så dyr som du kanske tror, och den kan vara till stor hjälp för många gör-det-själv-arbeten i hemmet. Du behöver inte stå på en osäker stege när du målar träarbeten på huset, och en ställning med hjul är perfekt för att rengöra eller byta ut hängrännor. Läs vidare för att ta reda på vilken ställning som passar bäst för dina behov.

Hobbyställningar är perfekta för mindre byggnads- och hobbyarbeten. Om du står inför en större renovering – eller kanske ska bygga ett helt nytt hus – bör du överväga professionella byggnadsställningar. I många fall lönar det sig bättre att köpa ställningar än att hyra dem. På så sätt är du inte begränsad av när ställningen måste överlämnas, och du kan alltid använda den för andra uppgifter senare.

Olika typer av byggnadsställningar

Det finns flera olika typer av ställningar. Varje typ har sina fördelar, och vilken du väljer beror till stor del på uppgiften.

Vikbar ställning

Den vikbara ställningen är den perfekta hobbyställningen. Den finns i flera höjder och kan förlängas vid behov. När ställningen inte används kan den fällas ihop så att den inte tar för mycket plats i garaget eller skjulet.

Den här ställningen är relativt billig och du får en funktionell och praktisk ställning som kan användas både inomhus och utomhus. Den hopfällbara ställningen har hjul som gör den lätt att flytta.

Rullande ställning

Precis som den hopfällbara ställningen har den rullande ställningen hjul så att den snabbt och enkelt kan skjutas från plats till plats. Det rullande tornet kan byggas högre och bredare än det fällbara tornet och är lämpligt för många typer av uppgifter på hög höjd.

Rullställningar är populära som hobbyställningar och används också ofta av professionella hantverkare. En rullställning är tillverkad av lätta material, så den är både lätt att montera och lätt att flytta.

Ställning för murverk

Du känner igen murarställningen från stora bygg- och moderniseringsprojekt i flervåningshus. Ställningarna är tillverkade av mycket starka material och allt järn är galvaniserat så att de tål både regn och snö.

En murarställning är främst avsedd för yrkesverksamma eller för egenbyggare som planerar att påbörja ett husbygge eller ett större renoveringsprojekt.

Bukkestillads

Böjningsställningen är perfekt för utomhusarbete på mindre hus. Ställningen är extremt stark och hållbar och klarar av att stapla tegelstenar och placera fyllda murstockar på plattformen.

Den murade bocken kan förlängas i all oändlighet, vilket gör den mycket flexibel i användningen. Du behöver bara 2 murarbucklor och ett par ställningsskivor för att komma igång.

De 10 bästa hobbyställningar för olika behov

Nedan har vi valt ut 10 olika typer av ställningar, uppdelade efter typ. Varje ställning levereras komplett med alla delar för att bygga den enligt de angivna måtten.

Om du vill se exakt vilka komponenter varje uppsättning består av, klicka på ställningen och läs mer.

Jumbo fällbar ställning 178 x 74 cm

 • Bredd: 74 cm
 • Längd: 178 cm
 • Plattformshöjd: 180 cm
 • Arbetshöjd: 380 cm
10 hobbyställningar som vi tycker är bäst - Jumbo foldestillads 178 x 74 cm. Arbejdshoejde 380 m 178SK

Det här är den perfekta fällbara ställningen för mindre arbeten i hemmet eller på byggarbetsplatsen. Ställningen är lätt att sätta upp och snabb att packa ihop, vilket gör den lätt att arbeta med, även när du arbetar ensam.

Den här ställningen är lämplig för arbete både inomhus och utomhus. Det finns transporthjul under ställningen och med en bredd på 74 cm kan du enkelt köra igenom dörrar och flytta ställningen till andra rum.

Priset är tillräckligt lågt för att alla som behöver arbeta på hög höjd ska överväga att ersätta stegen med en fällbar ställning.

Jumbo hopfällbart bord 305 x 74 cm

 • Bredd: 74 cm
 • Längd: 305 cm
 • Plattformshöjd: 196 cm
 • Arbetshöjd: 396 cm
10 hobbyställningar som vi tycker är bäst - Jumbo foldestillads

Den här fällbara ställningen är mycket lik den föregående, men här får du mer utrymme att arbeta på. Med en längd på 305 cm finns det gott om utrymme på plattformen. På så sätt kan du hålla färghinkar och andra material upprätt.

En annan stor fördel med en lång ställning är att du inte behöver flytta ställningen så ofta. Trots storleken är vikten på den här fällbara ställningen minimal. Med en vikt på bara 45,86 kg kan du enkelt hantera montering och borttagning själv.

Här får du en plattformshöjd på 196 cm, vilket ger dig en arbetshöjd på knappt 4 meter. Den fällbara ställningen är tillverkad av robust och professionell hantverkskvalitet som tål att användas.

Jumbo hopfällbart bord 250 x 185 cm

 • Bredd: 185 cm
 • Längd: 250 cm
 • Plattformshöjd: 100 cm
 • Arbetshöjd: 300 cm
10 hobbyställningar som vi tycker är bäst - Jumbo foldestillads 250 x 185 cm

Om du behöver extra utrymme på plattformen är Jumbo fällbara plattform 250 x 185 cm det perfekta valet. Här får du en plattform som är 2,5 m lång och minst 1,85 m bred, vilket ger gott om plats för två personer och extra material och verktyg.

Den extra breda fällbara plattformen är mycket stabil och trevlig att arbeta på. Precis som de andra fällbara stativen är den tillverkad med helsvetsade ramar och arbetsplattformen är både vattentät och halksäker.

Den här ställningen har en arbetshöjd på 300 cm, men den extra breda Jumbo-vikbara ställningen finns i flera varianter. Om du behöver arbeta högre kan du välja den extra höga fällbara ställningen.

Jumbo rulltopp 74 x 178 cm

 • Bredd: 74 cm
 • Längd: 178 cm
 • Plattformshöjd: 320 cm
 • Arbetshöjd: 520 cm
10 hobbyställningar som vi tycker är bäst - Jumbo rullestillads smalt 74 x178 cm

Här får du en stark och stabil rullställning i äkta hantverkskvalitet. Alla ramar är helsvetsade och diagonalerna är starka med en helgjuten klo i slutet, vilket ger ännu bättre stabilitet när du arbetar på ställningen.

Jumbo-ställningar 74 x 178 cm hör till de mindre ställningarna och lämpar sig för mindre uppgifter. Ställningen kan användas både inomhus och utomhus. Plattformen är byggd med aluminiumskivor som är extremt hållbara och hjälper till att hålla vikten nere.

Jumbo rullande ställning har hjul med 125 mm diameter, vilket gör det enkelt att flytta ställningen till nästa plats.

Jumbo rulltopp 74 x 305 cm

 • Bredd: 74 cm
 • Längd: 305 cm
 • Plattformshöjd: 420 cm
 • Arbetshöjd: 620 cm
10 hobbyställningar som vi tycker är bäst - Jumbo rullestillads smalt 74 x 305 cm

Med denna rullställning kan du nå en arbetshöjd på 620 cm. Detta gör ställningen särskilt lämplig för både inomhus- och utomhusmålning och monteringsarbeten.

Se också: De 10 bästa sprutpistolerna för målning

Plattformen är 305 cm lång, vilket är en stor fördel eftersom ställningen inte behöver flyttas hela tiden. Den stora plattformen ger också gott om utrymme för extra personal, material och verktyg.

Jumbo rullställning är lätt att rulla och hjulen är belagda med en speciell beläggning som är motståndskraftig mot lösningsmedel och liknande kemikalier.

Jumbo rulljalusier 135 x 250 cm

 • Bredd: 135 cm
 • Längd: 250 cm
 • Plattformshöjd: 820 cm
 • Arbetshöjd: 10,2 m
10 hobbyställningar som vi tycker är bäst - Jumbo rullestillads bred 135 x 250 cm

Den sista rulljalusin som vi har valt att inkludera är en av de högsta som finns tillgängliga. Den riktar sig därför till professionella användare eller mycket krävande hobbyanvändare.

Ställningen har en plattformshöjd på minst 8,2 m, vilket ger en arbetshöjd på ca 10,2 m. Plattformen är 135 cm bred och 250 cm lång, vilket ger ett mycket bra arbetsutrymme.

Ställningen har 2 däck med lemmar, så att du enkelt kan flytta dig mellan de olika plattformarna. Det är möjligt att köpa extra plattformssatser så att du enkelt kan arbeta på flera olika höjder. Det är också möjligt att köpa stödben, så att du får en stabilare plattform att arbeta på.

Jumbo murarställning 4 x 6 m

 • Bredd: 220 cm däck
 • Längd: 600 cm
 • Plattformshöjd: 200 cm
 • Arbetshöjd: 400 cm
10 hobbyställningar som vi tycker är bäst - Jumbo murestillads 4 x 6 meter

Murarställningar eller fasadställningar, som de också kallas, är perfekta för större fasadrenoveringar utomhus, takarbeten och nybyggnationer. Ställningen är en klass 5-ställning som kan användas för tung trafik och tål att tegelstenar, murbruk etc. står på ställningen under arbetet.

Ställningen är konstruerad av tunga pelare och balkar av galvaniserat stål. Det solida materialet ger en extremt stabil och säker arbetsplattform, och det galvaniserade stålet är utformat för att klara av det nordiska vädret.

Den här murarställningen är i den mindre änden, men ställningen kan alltid utökas när andra behov uppstår.

Jumbo murplattor 8 x 12 m

 • Bredd: 220 cm
 • Längd: 12 m
 • Plattformshöjd: 600 cm
 • Arbetshöjd: 800 cm
10 hobbyställningar som vi tycker är bäst - Jumbo murestillads 8 x 12 meter

Här får du allt du behöver för att bygga en professionell murarställning med en längd på 12 meter och en plattformshöjd på 6 meter.

Storleken på den här ställningen gör den lämplig för små och medelstora byggarbetsplatser. Om du behöver extra ställningsmeter i bredd eller höjd kan du köpa extra delar.

Till ställningen kan du använda vanliga plattformsbjälklag eller uppgradera till kompositbjälklag. Kompositmaterialet är otroligt lätt och samtidigt superstarkt. Med en vikt på endast 12,5 kg per spaljé är det knappast svårt att sätta upp ställningen.

Jumbo murarställning 12 x 24 m

 • Bredd: 220 cm
 • Längd: 24 m
 • Plattformshöjd: 12 m
 • Arbetshöjd: 14 m
10 hobbyställningar som vi tycker är bäst - Jumbo murestillads 12 x 24 meter

Här är byggnadsställningen för den professionella hantverkaren som behöver en stor, stabil och hållbar ställning. Med komponenterna i det här setet kan du bygga en ställning som är 24 meter lång och med 12 meter till den översta plattformen.

Detta är en ställning som kan användas för stora byggnadsarbeten, men som också kan anpassas och användas för arbeten som endast kräver en mindre ställning.

Ingen enskild komponent i Jumbo-ställningar väger mer än högst 15 kg. Det gör det lättare att arbeta med ställningen och minimerar antalet tunga lyft.

Jumbo murarställning 1,2 x 15,3 m

 • Bredd: 120 cm
 • Längd: 15,3 m
 • Plattformshöjd: 110 – 190 cm
 • Arbetshöjd: upp till 390 cm
10 hobbyställningar som vi tycker är bäst - Jumbo murbukkestillads 12 m x 153 m

En murad bock är den enklaste typen av arbetsplattform som finns. Bockarna är lätta att sätta upp och kan förlängas till vilken längd du vill.

Setet består av 6 bockar och 10 ställningsdäck, vilket räcker för en 15,3 m lång ställning. Ställningen är perfekt för arbete på envåningshus och är särskilt lämplig för murning.

Höjden på murarknäpparen kan justeras mellan 110 cm och 190 cm. Detta gör det möjligt att höja plattformen när konstruktionen kommer högre upp över marken.

Köpguide – Vilken ställning ska du välja?

Vid det här laget har du läst om de tio ställningar som vi har valt att inkludera i vår presentation. När du väljer ställningar finns det några saker du bör tänka på.

Behöver

För mindre behov i hemmet är en fällbar ställning det självklara valet. Ställningen tar inte mycket plats och kan packas ihop så att den nästan inte tar upp något när den inte används.

För mindre arbeten inomhus och utomhus används en rullställning. Ställningen är perfekt för mindre arbeten där den är lätt att flytta runt.

Murarställningar används främst av professionella hantverkare som behöver en stor och stabil arbetsplattform.

Läs också: hur du målar ditt tak

Storlek

Ställningens höjd måste naturligtvis vara lämplig för den uppgift som ska utföras. Det är dock inte bara höjden utan även plattformens längd och bredd som kan vara avgörande.

På fällbara och rullande ställningar kan du undvika alltför många förflyttningar om du väljer en ställning med en stor plattform. Det ger dig också extra utrymme för verktyg och material på ställningen.

Köp din hobbyställning online

Är du redo att beställa din hobby- eller yrkesställning? Bläddra sedan uppåt på sidan och klicka på de olika ställningarna för att läsa mer.

När du beställer din byggnadsställning online levereras den direkt från leverantören till ditt hem. Då slipper du transporten, och du behöver bara luta dig tillbaka och se fram emot att ställningen anländer.

Relaterad artikel: Komplettera din verkstad med en verkstadsvagn

Kom-ihåg-lista