bjælkehytter byg selv

Stugor av timmerstockar

Lau Christensen
Skrivet den 22. september 2019 av Lau Christensen

Timmerstugor är verkligen ingen ny uppfinning, och det finns en mycket god anledning till det. För det första är det ett enkelt och snabbt sätt att bygga en stuga, så länge du har gott om trä och virke för jobbet, och för det andra håller den i många år om den sköts på rätt sätt.

Blockhusen är särskilt kända i de norska och svenska regionerna, där det har varit lätt och gott om granar, och det är från dessa regioner som vi hittar termer som laftbygget och knuttimring.

Den danska versionen av denna byggnadsform är blockhus.

Tekniken för att bygga dessa timmerstugor har naturligtvis utvecklats under de senaste 1000 åren och man tror att det finns mer än 300 olika typer på den svenska marknaden idag. Men grundprincipen har förblivit densamma vid byggandet av hyddorna, nämligen att stockarna kapas så att de passar ihop i ändarna och bildar snäva hörn.

Översikt över timmerstugor (självmonteringssatser):

NamnBild Pris (lägsta pris först)

TIMMERSTUGA – BYGG DIN EGEN MULTIFUNKTIONELLA STUGA

7,84 M2 228×280×280 CM

BJÆLKEHYTTE - BYG SELV MULTIFUNKTIONSHYTTE 7,84 M2 228×280×280 CM7.999,00,- / styck.

TIMMERSTUGA – SJÄLVBYGGD 7,84M2

BJÆLKEHYTTE - BYG SELV 7,84M210.999,- / styck.

TIMMERSTUGA – BYGG DIN EGEN ANNEXSTUGA 9 M2

H244×W300×D300 CM

BJÆLKEHYTTE - BYG SELV ANNEKSHYTTE 9 M2 H244×B300×D300 CM10.999,- / styck.

TIMMERSTUGA – SJÄLVBYGGT WILLIAM 9,5M2

BJÆLKEHYTTE - BYG SELV WILLIAM 9,5M213.999,- / styck.

TIMMERSTUGA – SJÄLVBYGGT JETTE 12,9M2

B430×D300 CM

BJÆLKEHYTTE - BYG SELV JETTE 12,9M2 B430×D300 CM14.999,- / styck.

TIMMERSTUGA – SJÄLVBYGGER HEIDI

MODELL MED PLATT TAK 9 M2

BJÆLKEHYTTE - BYG SELV HEIDI FLADTAGSMODEL 9 M215.999,- / styck.

TIMMERSTUGA – SJÄLVBYGGD DORTE 14,44 M2

H242×W380×D380 CM

BJÆLKEHYTTE - BYG SELV DORTE 14,44 M2 H242×B380×D380 CM

16.999,- / styck.

TIMMERSTUGA – SJÄLVBYGGD CAROLINE 21,76 M2

H337×W390×D585 CM

BJÆLKEHYTTE - BYG SELV CAROLINE 21,76 M2 H337×B390×D585 CM43.999,- / styck.

TILLBEHÖR FÖR HEIDI:

UPPSÄTTNING VÄGGMODULER – SJÄLVBYGGD T/HEIDI TIMMERSTUGA

PELARE/PELARE 28MM

VÆGMODULSÆT - BYG SELV T HEIDI BJÆLKEHYTTE SØJLE SØJLE 28MM2.499,- / styck.

TILLBEHÖR FÖR HEIDI:

TAKFÖRLÄNGNING – SJÄLVBYGGERI FÖR HEIDI TIMMERSTUGA

9M2

TAGUDVIDELSE - BYG SELV T HEIDI BJÆLKEHYTTE 9M25.999,- / styck.
Bjælkehytter

Var används timmerstugor?

Blockhus kan användas till många saker, men det mest uppenbara är förstås att de kan användas som en alternativ förlängning av ett befintligt hus. Med en ny timmerstuga är gästrummet säkert och på ett säkert avstånd från resten av huset om det är tonåringar på besök som gillar lite extra fest och buller under de sena kvällstimmarna. Men stugor finns i många olika storlekar och utföranden, så du kan också använda dem som extra rum för att förvara saker som kanske bara används under en del av året, eller som ett vinterträdgård för att mysa under de svalare sommarkvällarna. Möjligheterna är oändliga och de är definitivt en investering som kommer att se bra ut i de flesta trädgårdar, så länge de sköts och underhålls.

Lagstiftning för en timmerstuga.

När du funderar på att investera i en timmerstuga är det dock viktigt att göra din hemläxa innan du bestämmer dig. Det finns nämligen potentiella problem om du köper en timmerstuga som du faktiskt behöver tillstånd för. Grundregeln är dock enkel nog: du får köpa och uppföra din timmerstuga om den är mindre än 10 m2, men om den är större än 10 m2 måste du anmäla detta till kommunen minst två veckor innan du börjar handla. Om du inte hör av kommunen inom två veckor kan du anta att din ansökan har godkänts. Men det är mycket viktigt att du inte bara springer iväg och investerar i stugan medan du ansöker, för om beslutet skulle komma att bli att du till exempel överskrider byggnadsgraden på din tomt, då har du slösat bort dina pengar. Nya ändringar av byggnadsbestämmelserna görs regelbundet, och de senaste ändringarna gjordes 2008. Dessutom kan det finnas särskilda omständigheter i just ditt område, och dessa anges i lokala planer, stadsplaneringsföreskrifter och planeringslagen. Men för mer information om byggreglerna, se BRo8. Det står för Building Regulations 2008.

Var hittar du bra timmerstugor som erbjuds?

bjælkehytte ude fra anden side
timmerstuga från andra sidan från Frishop

Om du letar efter ett bra pris på en timmerstuga i kategorin DIY kan du hitta bra inspiration genom att ta en titt på Frishop. Här hittar du ett brett utbud av timmerstugor som i fråga om form och design, pris och storlek kommer att tillfredsställa de flesta. Om du till exempel väljer deras Ole-modell får du en timmerstuga som förmodligen lämpar sig bäst för förvaring av trädgårdsredskap. Ett litet verktygsrum på knappt 6 m2 som kan placeras var som helst i trädgården utan att ta upp för mycket plats. Men om du vill använda den för att ta emot besökare är 6 m2 förmodligen lite för blygsamt, och en Caroline-modell kan vara idealisk med sina nästan 22 m2. I Caroline-modellen finns det förutom ett vardagsrum även ett loft för övernattande gäster. Men det finns också fina modeller som ligger mellan Ole och Caroline, till exempel Dorte-modellen på 14,44 m2. En mysig liten modell av en kolonilott, som passar bra för ett par som vill mysa i trädgården. Du kan hitta timmerstugor till salu på Frishop året runt, och eftersom de ofta kan göra jobbet oavsett väder och vind är det bara en fråga om ekonomi och utrymme, och naturligtvis preferenser, när och vilken timmerstuga du väljer.

Blockhus som ett självbyggnadsprojekt

bjælkehytte
timmerstuga från Frishop.dk

Det finns stora fördelar med timmerstugor som ett gör-det-själv-projekt. Inte bara för att det har sin charm att göra det själv och senare kunna njuta av resultatet, utan fördelen återspeglas naturligtvis också i priset. Den dyraste delen av den här typen av projekt är fortfarande arbetskraften i Danmark, så om du själv kan komma på hur du slår in en spik och använder en skruvmaskin är DIY-projektet det bästa alternativet. På Frishop är alla timmerstugor DIY-projekt, men projekt som du inte behöver vara utbildad snickare eller snickare för att slutföra. Tänk på att timmerstugor har funnits i hundratals år, och Frishop har tagit den erfarenheten och omvandlat den till ett gör-det-själv-koncept som alla som har lite erfarenhet av att använda en skruvmejsel kan lösa. Det är faktiskt så enkelt att bygga timmerstugor att om du redan har lagt grunden innan du tar emot materialet, tar själva byggandet av timmerstugan bara en liten helg. Naturligtvis levereras hytterna med en engelsk bruksanvisning som är lätt att läsa och följa. Det finns dock vissa detaljer som man bör vara uppmärksam på om man vill vara säker på ett bra resultat.

Se också: Bygg egna trähus för många ändamål

Användbara tips för att bygga timmerstugor i DIY-konceptet

  1. När du får materialet är det bra att packa upp träet från folien och låta det luftas i några dagar innan du börjar bygga. Trä är levande, och det gynnas av att det suger upp fuktigheten innan du arbetar med det.
  2. Det är mycket viktigt att se till att grunden för timmerhuset är jämn. Om den inte är helt jämn spelar det ingen roll för själva hytten, men du kommer snart att bli irriterad på känslan av att gå in i en hytt som är sned, medan allting rullar av på borden.
  3. Balkkåtorna är gjorda av gran och träet som ingår i grunden är tryckimpregnerat, men det är inte tryckimpregnerat för direkt kontakt med jorden under en längre tid, så om du vill att kåtan ska hålla länge måste den stå på ett fundament några cm över marknivån. Det finns flera olika alternativ för grundläggning, men om du väljer att bygga upp stugan på betongstolpar måste du vara noga med att se till att utrymmet mellan stugan och marken inte besöks av råttor. Kakel eller betonggolv är andra bra metoder.
  4. Ventilation är en detalj som är värd att komma ihåg, eftersom god ventilation minskar risken för skador från bland annat svamp. Trä håller sig friskare om det luftas regelbundet.
  5. Se till att stugan är förankrad, annars kan det bli problem ur försäkringssynpunkt, men också fysiskt om trädgården drabbas av en storm en dag.
  6. Tänk långsiktigt när du köper timmerstugor. Om stugan kan användas på annat sätt i framtiden, till exempel som ett rum för en växande tonåring, ska du tänka på isolering och rätt fönster. Det är billigare att göra det nu än senare.
  7. Innan du bestämmer dig kan du gå till byggvaruhuset och se de olika timmerstugorna med egna ögon. Bilderna kan bedra, och du vill att stugan både ska passa in i trädgården och hålla i många år.
  8. Det bästa sättet att täta skarven mellan grunden och stugan, om du använder betonggolv, är silikon. Se till att det är tätt hela vägen runt, så att du inte får in fukt eller djur på ställen där det kan få obehagliga konsekvenser senare.

Försäkringsfrågor för billiga timmerstugor

När du spenderar en stor summa pengar på din timmerstuga är det också en bra idé att kontrollera hur du är försäkrad i händelse av problem. Det bästa är att kontakta ditt försäkringsbolag där du har din hemförsäkring. Oftast är stugan automatiskt försäkrad genom detta, så länge den är fast förankrad. Men tänk på att om du har valt att ställa timmerhuset direkt på kakel eller stenar och det inte är förankrat, är det bara brandförsäkringen som täcker det.

Underhåll av timmerstugor

Trävirke är levande och det måste du vara medveten om, för om du inte underhåller det på rätt sätt kommer du att minska hyttans livslängd. Inte minst med tanke på det danska klimatet som varierar kraftigt med årstiderna. Fundamentet är tryckimpregnerat och kommer att hålla otroligt bra och länge utan att behöva behandlas, så länge det inte står i direkt vatten hela tiden eller i direkt kontakt med marken, men resten av träverket kan med fördel behandlas. Det finns många produkter på marknaden som kan skydda trädet, men en av de bästa produkterna just nu är Pinotex Ultradec. Det är ett träskyddsmedel som håller i upp till 16 år och skyddar mot vind, sol, svamp och fuktskador. Om du ger stugan en behandling redan från början slipper du en hel del förarbete senare, eftersom stugan naturligt kommer att levereras frisk och stark.

Kom-ihåg-lista