fuglehus byg selv

Bygg din egen fågelholk

Lau Christensen
Skrivet den 21. september 2019 av Lau Christensen

Om du vill bli vän med himmelens fåglar kan du hjälpa dem genom att bygga en fågelholk – läs guiden ”Bygg din egen fågelholk” här

Då har fåglarna en säker plats att lägga sig och bygga bo på. Det är inte svårt att bygga ett fågelhus själv eller bygga fågelholkar med hjälp av ritningar som du hittar på nätet. Du behöver inte mycket material och fåglarna kommer att uppskatta det färdiga arbetet

Det är trots allt inte alltid lätt att vara en fågel, eftersom det kan vara svårt att hitta träd som lämpar sig för avel. Många gamla eller sjuka träd i skogarna fälls, och unga träd har inte samma sprickor och hål som är bra för häckningar. Så börja bygga en fågelholk själv.

Vad du behöver för ett fågelhus

Det krävs inte mycket material eller hantverk för att bygga en fågelholk. Det är också ett roligt projekt att göra tillsammans med familjen och ett projekt som barnen lätt kan delta i. För en fågelholk behöver du följande:

  • Brädor av obehandlat trä, t.ex. tall, lärk eller gran
  • Galvaniserade spikar och skruvar
  • Hammer, såg, tång och borrmaskin

Storleken på fågelhuset eller fågelholken beror på vilka fåglar det är avsett för. Om de framtida invånarna är mesar, sparvar och andra fåglar av samma storlek bör ytan vara minst 10 x 12 centimeter. Om fågelhuset är avsett för några av de lite större fåglarna, t.ex. stare, bör ytan vara minst 14 x 14 centimeter. I allmänhet är det bättre att bygga lådor som ligger i den större änden av skalan. Ofta ser man fågelholkar med för litet utrymme, vilket tyvärr kan leda till att en del av ungarna dör på grund av värmen.

Bygg ditt eget fågelhus

En annan bra lösning när du vill bygga ditt eget fågelhus är att ta en titt på de många byggsatser som finns tillgängliga på danska webbutiker. Här får du en komplett monteringssats med instruktioner och allt material som du behöver för att montera den så att den blir exakt som på ritningen som medföljer den

Här har vi tagit fram några olika monteringssatser som du kan överväga

  • Bygg din egen fågelfjäderlåda: set för 139 kr på Coop.dk
  • Fågelhus med stråtak: set för 379 kr på Frishop.dk
Fuglehus byg selv samlesæt fra Coop

Bygg dina egna fågelholkar med ritningar

Det är lätt att hitta ritningar på nätet som i detalj visar hur man gör en fågelholk (se t.ex. här). Du kan hitta arbetsritningar som visar de olika måtten för sidor, botten, lock och så vidare. I många guider finns det måtttabeller som visar vilka mått som är lämpliga för varje fågel. Genom att göra självbyggda fågelholkar utifrån ritningar vet du exakt hur stort flyghål du behöver borra, hur djupt lådan måste vara inuti och så vidare.

Hur du underhåller ditt DIY-fågelhus

Efter avelssäsongen bör du göra en rumsrenovering så att huset eller lådan är redo för nya fåglar. Du bör städa fågelhuset, eftersom det kan vara fullt av fågelspillning och andra saker som inte är så trevliga för en ny fågelfamilj. Du kan ta på dig handskar och använda en pinne eller andra verktyg för att rengöra huset och ta bort det gamla boet. Så om du har fått lust att bygga egna fågelholkar eller bygga egna fågelholkar med hjälp av ritningar, tänk på följande:

  • För att göra en fågelholk behöver du: Brädor av obehandlat trä, spik, skruvar, hammare, såg, tång och borrmaskin.
  • Storleken på fågelhuset beror på vilka fåglar det är avsett för.
  • Du kan hitta ritningar på nätet som illustrerar byggprocessen och mått för de olika fågelarterna.
  • Kom ihåg att rengöra och underhålla din fågelholk efter häckningssäsongen så att den är redo för en ny fågelfamilj.
Kom-ihåg-lista