byg selv legehus

Bygg din egen lekstuga

Lau Christensen
Skrivet den 2. april 2020 av Lau Christensen

En lekstuga är det självklara gör-det-själv-projektet, eftersom det inte kräver någon isolering eller andra element som komplicerar byggandet. Bygg ditt eget lekhus för att få det precis som du och dina barn vill ha det.

Du kan använda gedigna byggmaterial eller välja den billiga vägen och använda återvunnet material som du har liggande, köpt eller hittat på den lokala återvinningscentralen. När du börjar bygga ett lekhus behöver du vanligtvis några dagar eller helger innan byggandet är klart.

Det finns många olika sätt att bygga en lekstuga själv, men det viktigaste är att hålla det enkelt så att du kan övervaka byggandet. Nedan följer några tips om hur du kan bygga ett lekhus själv, vilka material du ska använda och hur du kan se till att du inte spenderar för mycket pengar. Här hittar du en guide till de bästa borrarna för att göra jobbet lite enklare.

Hur mycket kostar det att bygga ett lekhus?

En DIY lekstuga är ett enkelt bygge som inte kräver mycket tid eller speciella hantverkskunskaper. Samtidigt kräver den enkla konstruktionen av DIY-lekhuset ingen stor budget och du kan börja från cirka 2 600 pund om du köper ett monteringsset där du bara behöver följa en monteringsguide.

Du kan också välja att bygga den från grunden, vilket kräver lite mer förberedelser men kan göras med en mindre budget. Här kan du använda återvunnet material eller köpa brädor, stolpar och beklädnad i exakt de mått du vill ha på nätet Hitta byggmaterial här.

Relaterad artikel: bygg ditt eget lektorn

Bygg ditt eget lekhus: 4 olika monteringssatser

När du vill bygga ett lekhus som dina barn kan ha glädje av i många år framöver är det enklaste alternativet att köpa en byggsats. Eftersom det inte är särskilt krävande att bygga en lekstuga för hemmabruk kostar det inte mycket att bygga den. Beroende på dina önskemål kan du få ett kit för mellan 2 600 och 12 000 euro.

Lågpris lekstuga för DIY: det billigaste alternativet är Jungle Gym lekhus levereras med komplett träpaketsom är 1,5 m2 stor och kostar 2 600 DKK. Satsen innehåller anpassade material med rundade hörn, en verktygslåda och monteringsanvisningar.

DIY lekhus med liten terrass Plus lekstuga med liten terrass på totalt 5,10 m2 kostar cirka 4 000 DKK och är perfekt för lite äldre barn. Byggsatsen innehåller fönster, golv, tak och obehandlat trä så att barnen kan hjälpa till att måla den själva.

Bygg ditt eget lekhus på ben Detta Plus lekhus är ett vackert och robust lekhus och lektorn på ben. Lektornet har en stege upp till lekhuset, som består av ett litet fönster och en dörr. Perfekt plats för en hemlig grotta. Det kostar cirka 4 600 pund och levereras med alla byggmaterial och en monteringsguide, så du kan enkelt bygga lekhuset på några dagar.

Bygg ditt eget lekhus med loft: Vill du verkligen glädja dina barn? bör du överväga lekhuset Tom från Polhusden är 3,4 m2 stor och har ett loft som gör att den ser ut som ett riktigt hus. Lekhuset är tillverkat av gran, har 4 plexiglasfönster med fönsterluckor, 3 blomlådor och kostar cirka 7 200 danska kronor. Inkluderar byggmaterial, skruvar och spikar.

För ditt DIY lekhus behöver du:

  • Tryckbehandlade stolpar
  • Tryckbehandlade plankor
  • Tryckbehandlade reglar
  • Vinställ i trä
  • Takpapp
  • Träskydd
  • Skruvar

Träskydd och takpapp

Du bör alltid avsluta ditt DIY lekhus med träskyddsmedel för att säkerställa att det håller i många år. De flesta material levereras med skydd. Måla sedan huset tillsammans med barnen så att de kan hjälpa till att sätta sin egen prägel på det Köp träskydd här.

Samtidigt ingår inte takpapp, även om du köper ditt nya lekhus som en byggsats. Det är lätt att lägga takpapp även om du inte har någon handbok, och du kan vanligtvis få goda råd när du köper takpapp i ditt lokala byggvaruhus Du kan också köpa takpapp online här.

Se även våra andra guider:

Kom-ihåg-lista