spånsuger

Chip dammsugare – Rekommendation av 5 effektiva modeller

Lau Christensen
Skrivet den 4. november 2021 av Lau Christensen

En spånsugare förbättrar arbetsmiljön i verkstaden, så att du slipper arbeta med för mycket damm och för mycket spån. Det förhindrar också att spånen flyter ut över hela golvet, vilket är bra för säkerheten i verkstaden och underlättar den efterföljande rengöringen.

Alla som arbetar mycket med trä vet hur irriterande det är när spånen flyger från den elektriska hyveln eller hyveln. Spånen är dammiga och besvärliga att sopa upp efter jobbet. Med en spånsugare slipper du damm i luften och alla spån hamnar i en sopsäck som är lätt att köra bort.

Vi har hittat ett urval av spånutdragare i olika prisklasser, så att du enkelt kan välja en modell som passar dina behov och önskemål. Läs vidare för att se vilka modeller som finns tillgängliga och få tips om hur du väljer den bästa chipdammsugaren.

Vilken dammsugare ska du välja?

Det finns flera olika typer av spånutdragare. Den största skillnaden mellan modellerna är storleken och sugförmågan. Nyckeln är att hitta en modell som passar det aktuella ändamålet. Om du är en gör-det-självare kan du klara dig med en mindre dammsugare, men om du är en professionell snickare som måste använda dammsugaren varje dag kan du kanske välja en större storlek.

Som en allmän regel finns det två typer av spånutdragare:

 • Mobila (transportabla) spånutvinningsmaskiner
 • Stationära (fasta) spånutvinningsmaskiner

Här har vi valt ut några av de bästa och mest populära chipdammsugarna på marknaden just nu.

Einhell TE-VE 550 A spånutdragare

 • Effekt: 550 W
 • Vakuummunstycke: 36 mm
 • Slanglängd: 2 500 mm
 • Samlingsvolym: 65 L
 • Vikt: 20,8 kg
Chip dammsugare - Rekommendation av 5 effektiva modeller - Spaansugningsanlaeg TE VE 550

Einhell är känt för kvalitetsprodukter för hobbyanvändare. Den här spåndammsugaren hör till den prisvärda kategorin och lämpar sig väl för användare med ett mindre behov av spåndammsugning. Spånsugaren är bärbar och kan därför flyttas mellan flera maskiner och lätt rullas undan när den inte används.

Einhell spånuttagets automatiska eluttag kan anslutas till ditt elverktyg, så att spånuttaget startar när du startar din hyvel eller annat anslutet verktyg.

Metabo SPA 1200 spånutdragare

 • Effekt: 550 W
 • Vakuummunstycke: 100 mm
 • Slanglängd: 2.500 mm
 • Samlingsvolym: 65 L
 • Vikt: 22 kg
Chip dammsugare - Rekommendation av 5 effektiva modeller - Metabo SPA 1200 spaansuger

Metabo-märket är alltid en garanti för snygga och högkvalitativa verktyg. Nu kan du dock köpa Metabo SPA 1200 spånutdragare till ett mycket attraktivt pris. Spånuttagaren är monterad på en stark och stabil ram, och uppsamlingspåsen står stadigt på ramens plattform.

Chip extractor är mobil och kan lätt flyttas mellan olika användare och arbetsstationer. Den har ett inbyggt dammfilter av kategori G, som minimerar dammet i luften avsevärt och garanterar en hälsosammare inomhusmiljö.

Holzmann ABS 1080 chip extractor

 • Effekt: 750 W
 • Vakuummunstycke: 100 mm
 • Slanglängd: Slangen ska köpas separat
 • Uppsamlingsvolym: 100 L
 • Vikt: 26 kg
Chip dammsugare - Rekommendation av 5 effektiva modeller - ABS 1080 spaansuger

Den här spånavdragaren från Holzmann är maskinen för dig som behöver en mycket effektiv spånavdragare för hobbyverkstaden eller för den mindre professionella snickarverkstaden. Spånutrustningen har en kapacitet på 100 liter innan du behöver tömma påsen.

Spånuttagaren är bärbar och kan lätt skjutas runt och användas när behovet uppstår. Motorn är effektivt inkapslad och kräver därför inget större underhåll eller service. Ingen slang levereras med maskinen, så du kan köpa en slang med den längd du behöver.

Holzmann ABS5000SE spånutdragare

 • Effekt: 2.200 W
 • Vakuummunstycke: 200 mm
 • Slanglängd: Slangen ska köpas separat
 • Samlingsvolym: 2 x 180 L
 • Vikt: 60 kg
Chip dammsugare - Rekommendation av 5 effektiva modeller - Holzmann ABS5000SE spaansuger

Nästa chipdammsugare är också från Holzmann, och här rör vi oss i det professionella segmentet. Spånuttagaren har möjlighet att ansluta två maskiner samtidigt och är därför väl lämpad för snickeri- och snickeriverkstäder med flera snickerimaskiner.

Trots sin storlek är spånuttagaren utrustad med hjul, så du kan använda maskinen både stationärt och mobilt. Insamlingsbehållarna rymmer 180 liter vardera, vilket ger en total kapacitet på 360 liter.

Bernardo DC 700 spånutdragare

 • Effekt: 3.700 W
 • Vakuummunstycke: 4 x 100 mm
 • Slanglängd: Slangen ska köpas separat
 • Samlingsvolym: 4 x 190 L
 • Vikt: 89 kg
Chip dammsugare - Rekommendation av 5 effektiva modeller - Bernardo DC 700

Bernardo är ett österrikiskt märke som specialiserat sig på maskiner för träindustrin, bland annat ett brett utbud av flisutvinningsmaskiner. DC 700 är en stationär spånutsugare med möjlighet att ansluta upp till fyra snickerimaskiner och riktar sig därför främst till större företag.

DC 700 har utformats speciellt för att inte bara suga upp träflis, utan också för att vara extremt användbar vid bearbetning av material som plast, flamingo och liknande material.

De 3 största fördelarna med att använda en chip extractor

En chipdammsugare har många fördelar, men om vi måste lyfta fram 3 av de största fördelarna och funktionerna skulle det vara:

 • En mycket renare luft att arbeta i
 • Mindre städning och städning
 • Bättre överblick under arbetet

När du använder en spånsugare sugs det mesta av det fina dammet från bearbetningen upp genom spånsugaren och vidare in i maskinens avfallspåse. Luften som kommer ut ur spånutrustningen filtreras genom ett filter, så att uteluften blir helt ren. Filtreringen sker enligt samma princip som du känner till från en vanlig dammsugare.

Träbearbetning ger upphov till en hel del träspån och fint sågspån, som kan vara mycket svårt att sopa upp. Genom att använda en spåndammsugare undviker du en hel del tråkig och tidskrävande rengöring av verkstaden.

Sist, men inte minst, är det bra att hålla arbetsområdet rent och fritt från spån, sågspån och damm. Detta innebär en bättre överblick över arbetet och större säkerhet vid användningen av de elektriska snickerimaskinerna.

Inköpsguide för spånavdragare

Om du har läst så här långt bör du redan ha en god uppfattning om vilken spånuttagare som är bäst för dina behov. Om du fortfarande är osäker på vad du ska välja, följer här ett urval av de viktigaste egenskaperna och funktionerna som du med fördel kan ta hänsyn till när du fattar ditt slutgiltiga beslut.

Hobby eller professionell användning

Spånsugare finns i olika storlekar och kapaciteter, både när det gäller sugkapacitet och uppsamlingsvolym. Undvik att välja en för liten dammsugare, eftersom du lätt begränsas av dess kapacitet.

Om du är tveksam, spendera de några hundra kronor som ofta är den enda skillnaden på en maskin som är ett nummer större än din utgångspunkt.

Dammfilter

Dammsugaren ska vara utrustad med ett effektivt dammfilter. Filtret renar dammsugarens avluft, och ett bra filter håller även de minsta dammpartiklarna kvar i maskinens uppsamlingsbehållare.

Automatisk start

En spånavdragare med automatisk start kan anslutas direkt till din snickerimaskin, så att spånavdragaren startar automatiskt när du slår på tjocklekshyveln, hyveln eller någon annan maskin som är ansluten till spånavdragaren.

Vanliga sopsäckar

Det är en stor fördel att välja en dammsugare som använder vanliga soppåsar för insamling. På så sätt slipper du köpa särskilda påsar för ändamålet.

Hitta de bästa erbjudandena på dammsugare här

När du är på jakt efter en spåndammsugare för den professionella snickarverkstaden eller hobbyverkstaden är det värt att titta på nätet. När du handlar på nätet hittar du det största urvalet och ofta priser som är betydligt lägre än i fysiska butiker.

Bläddra uppåt på sidan här och kolla in de bästa erbjudandena på chipdammsugare igen. Om du vill läsa mer om varje maskin klickar du på knappen och går direkt till produktåterförsäljaren.

Kom-ihåg-lista