cirkellaser

Linjelaser – Hur man väljer den bästa punktlaser

Lau Christensen
Skrivet den 28. september 2021 av Lau Christensen

En cirkellaser är ett lysande verktyg som alla gör-det-självare bör äga. Cirkellasern kan användas överallt där du behöver markera exakta mått, och lasern ser till att allt är lodrätt och jämnt. En cirkellaser ersätter det vanliga vattenpasset och gör det möjligt att hänga tavlor, skåp och hyllor helt rakt på nolltid. Lasern är också mycket användbar för att lägga golv eller kakel på terrassen, där ytan måste vara helt plan.

Med en cirkulär laser behöver du inte den besvärliga och mycket oprecisa vattenpasset. Nu kan du få både vertikala och horisontella laserlinjer projicerade på väggar, tak och golv på några sekunder, så att du mycket exakt kan markera alla mått du behöver. Kort sagt är cirkellasern helt oumbärlig och när du väl har den i handen kommer du inte att förstå hur du kunde klara dig utan den.

Vad är en Linjelaser?

En cirkellaser används av många hantverkare, och eftersom priset är överkomligt för de flesta kommer många gör-det-självare också att ha stor nytta av denna fantastiska apparat. Till skillnad från den korslaser som många känner till kan en cirkellaser lägga ut mycket exakta laserlinjer 360° runt enheten.

Cirkellasern är en billigare version av en roterande laser som används av professionella hantverkare. I stället för att använda dyr rotationsteknik avger en cirkellaser ljuset med hjälp av speglar i enheten. Du får samma funktionalitet, men till ett helt annat och mycket mer överkomligt pris. Den cirkulära laserns ljus är inte lika kraftfullt som en roterande laser, vilket gör den mindre lämplig för användning i starkt solljus.

Att välja en punktlaser

Om du också vill dra nytta av denna fantastiska teknik finns det flera detaljer som du måste känna till.

För att du verkligen ska kunna dra nytta av cirkellasern krävs det naturligtvis att lasern har hög noggrannhet – beroende på vilka byggprojekt du håller på med. De modeller som vi har inkluderat i testet här har en noggrannhet på mellan +/- 0,4 mm ner till +/- 0,2 mm per meter.

Längst ner i artikeln har vi skapat en köpguide med några andra parametrar som du bör tänka på innan du köper din nya cirkellaser.

Vad används en Linjelaser till?

Du kan använda cirkellasern för alla horisontella och vertikala mätningar. En stor fördel är att lasern visar linjerna runt hela enheten. Här är några exempel på vad du kan använda en cirkellaser till.

Konfigurera partitioner

Om du till exempel behöver sätta upp en ny vägg i ett tomt rum är cirkellasern lysande. Placera bara lasern mitt i rummet så kastar den linjer runt tak, väggar och golv. Du slipper helt och hållet att mäta med vattenpass och lod, och du kan enkelt justera måtten om väggen behöver flyttas till den ena eller andra sidan.

Hängande bilder

Alla gör-det-självare har en mardröm: att hänga bilder på exakt samma höjd och avstånd. Med hjälp av cirkellasern ritar du en horisontell linje på väggen och kan snabbt borra hål och sätta skruvar 100% exakt. Med hjälp av de vertikala linjerna kan du enkelt ställa in måtten så att bilderna hänger på rätt avstånd.

Uppställning av skåp, hyllor och hyllor

När du behöver montera nya skåp, hyllor och bokhyllor är cirkellasern perfekt. Du kan enkelt ställa ut mätningar på rätt höjd, och laserlinjen ger dig perfekta horisontella linjer att montera längs. När skåp och hyllor ska hängas upp på skenor eller konsoler kan de enkelt sättas upp utan att du behöver hålla vattenpass och konsoler i ena handen och en borrmaskin i den andra. Du har alltid båda händerna fria för att arbeta med verktyget.

Montering av kakel på väggar och golv

De nya kakelplattorna i köket och kommer att passa exakt med hjälp av den cirkulära lasern. Genom att kasta vertikala och horisontella laserlinjer på väggen kan du enkelt installera plattorna. Laserlinjerna säkerställer att alla rader av kakelplattor sitter perfekt och förhindrar att installationen glider och att kakelplattorna ”tungar” varandra.

Översikt över cirkulära lasrar

Nedan följer fem förslag på cirkulära lasrar som du kan tänka på när du köper detta praktiska verktyg.

Bosch Linjelaser PLL 360

Linjelaser - Hur man väljer den bästa punktlaser - Bosch cirkellaser

Vi börjar med en bra Bosch-cirkellaser för hobbybruk. PLL 360 är liten, lätt, enkel att arbeta med och ligger i den prisvärda änden av skalan. Om du behöver en bra cirkellaser som är bra för de flesta uppgifter och mindre byggprojekt i hemmet är detta ett bra alternativ.

PLL 360 är mycket exakt och ger perfekt 360°-utjämning. Det tar bara 4 sekunder från det att du slår på cirkellasern tills den är klar att användas. Lasern har en räckvidd på upp till 20 meter i diameter, vilket räcker för de flesta mindre projekt.

 • Laserlinjens arbetsområde: 20 m
 • Noggrannhet: +/- 0,4 mm
 • Utjämningsområde: +/- 4°
 • Vikt: 0,5 kg.

Bosch Linjelaser GLL 3-80 P

Linjelaser - Hur man väljer den bästa punktlaser - Bosch cirkellaser GLL 3 80 P

GLL 3-80 P är en liten och kompakt cirkellaser från Bosch, perfekt för alla bygg- och installationsarbeten inomhus. Cirkellasern har nästan oändliga användningsområden och kan ge en horisontell laserlinje och två vertikala linjer.

Lasern är självnivellerande och efter 4 sekunder är lasern redo att användas. Bosch GLL 3-80 P är IP54-godkänd, vilket innebär att enheten är damm- och stänkskyddad. Det är möjligt att montera cirkellasern på ett stativ, så att du kan placera lasern friare i rummet. Den praktiska modellen väger bara 760 gram, vilket gör den lätt att bära med sig i väskan.

 • Arbetsområde laserlinje: 40 m (med mottagare 80 m)
 • Noggrannhet: +/- 0,2 mm per m
 • Utjämningsområde: +/- 4°
 • Vikt: 0,76 kg

Bosch cirkulär laser GLL 3-80 C

Linjelaser - Hur man väljer den bästa punktlaser - bosch gll 3 80

Med Bosch Circle Laser GLL 3-80 C får du en halvprofessionell laser för den mindre hantverkaren och den mycket kräsna och krävande gör-det-själv-användaren. Noggrannheten kan variera mellan +/- 0,2 mm per meter, vilket gör det möjligt att göra en mycket exakt märkning av både vertikala och horisontella mål.

Bosch Circular Laser GLL 3-80 C är dessutom utrustad med Bluetooth-teknik. Detta gör det möjligt att göra alla justeringar av lasern via en app på din smartphone på ett enkelt och okomplicerat sätt. Modellen har extra ljusstarka lysdioder som gör laserlinjerna mer synliga och lättare att arbeta med. Drivs med vanliga AA-batterier eller Bosch 12 V uppladdningsbart batteri.

 • Arbetsområde laserlinje: 30 m (med mottagare 120 m)
 • Noggrannhet: +/- 0,2 mm per m
 • Utjämningsområde: +/- 4°
 • Vikt: 0,9 kg

Cirkulär punktlaser X3 Laser Pro

Linjelaser - Hur man väljer den bästa punktlaser - Cirkellaser X3 Laser Pro

X3 Laser Pro är den enda modellen i testet som inte är från Bosch. X3 Laser Pro kan dock lätt mäta sig med Bosch-modellerna, och prestandan och precisionen är förstklassig. Noggrannheten är ned till +/- 0,2 mm per meter och X3 Laser Pro-cirkellasern kan därför sägas vara extremt noggrann.

Lasern har mycket skarpa, gröna DLD-laserlinjer som ger en tydlig och synlig linje. Modellen har ett inbyggt uppladdningsbart batteri som kan laddas från elnätet eller via USB-porten på en dator. X3 Laser Pro har en inbyggd magnet och kan därför enkelt monteras på t.ex. gipsprofiler eller andra magnetiska ytor.

 • Arbetsområde laserlinje: 30 m
 • Noggrannhet: +/- 0,2 mm per m
 • Utjämningsområde: +/- 3°
 • Vikt: 0,925 kg

Bosch linjelaser GLL 3-80 CG Professional

Linjelaser - Hur man väljer den bästa punktlaser - Bosch GLL 3 80 CG cirkellaser

GLL 3-80 CG Professional är, som namnet antyder, avsedd för det professionella segmentet. Modellen har väl synliga och tydliga gröna laserlinjer. De gröna linjerna ger bättre synlighet än de röda laserlinjerna och är lättare att se i solljus.

Här får du en räckvidd på 30 meter i diameter, och med en mottagare, LR 7 Professional, som kan köpas som extrautrustning, blir räckvidden så mycket som 120 meter. Använd de horisontella och vertikala laserlinjerna samtidigt och få extra precision och effektivitet i ditt arbete. Du kan välja mellan vanliga batterier eller Bosch 12 V standardbatteri.

 • Arbetsområde laserlinje: 30 m (med mottagare 120 m)
 • Noggrannhet: +/- 0,2 mm per m
 • Utjämningsområde: +/- 4°
 • Vikt: 0,9 kg

Inköpsguide för cirkellasrar

Nu har du fått en introduktion till några av de cirkellasrar som vi anser vara de bästa på marknaden just nu. Innan du bestämmer dig för en modell finns det några saker som du bör ta hänsyn till.

Pris

Oavsett vilken typ av verktyg du köper är priset alltid en viktig parameter. Pris och kvalitet hänger ofta ihop, och det gäller även för cirkulära lasrar. Här bör du se över vilka funktioner du behöver från din cirkellaser och inte minst vilken noggrannhet du tror att du behöver.

Noggrannhet

Noggrannheten för en cirkellaser anges i millimeter/per meter. Flera av de visade modellerna har till exempel en noggrannhet på +/- 0,2 mm. Detta innebär att för varje meter som enheten befinner sig från det arbetsstycke där linjen visas kan noggrannheten variera med 0,2 mm åt det ena eller andra hållet.

Synlighet

Cirkulära lasrar med gröna linjer är lättare att läsa än modeller med röda linjer. Å andra sidan är modeller med grönt ljus dyrare än de med rött ljus. Om du kommer att använda din cirkellaser mycket och kanske ofta i direkt solljus bör du överväga att välja en cirkellaser med grönt ljus.

Funktioner

Alla cirkellasrar är snabba och enkla att använda och är redo på några sekunder efter start. Om du vill överväga ytterligare funktioner och egenskaper kan Bluetooth vara ett alternativ. Med hjälp av trådlös teknik kan du styra och justera lasern via en app på din telefon.

Vissa cirkulära lasrar kan kasta flera vertikala och horisontella streck samtidigt. Detta gör det möjligt att göra till exempel två vertikala streck, vilket ger dig flera samtidiga mätpunkter.

Om du ofta arbetar i närheten av magnetiska material kan en cirkellaser med inbyggd magnet enkelt hängas upp. Detta kan vara användbart till exempel vid montering av gips på stålprofiler.

Vikt

Alla modeller som visas väger mindre än 1 kg, så cirkellasern kommer aldrig att bli den tyngsta utrustningen i din verktygslåda. Om du använder din cirkulära laser mycket och behöver ställa in den ofta kan vikten fortfarande vara en faktor som är värd att ta hänsyn till.

Var köper du den bästa cirkelledaren?

Du kan köpa cirkellasrar i de flesta byggvaruhus i hela landet. Vi rekommenderar dock att du köper din cirkellaser på nätet. Här hittar du det största urvalet till de bästa priserna, och du kan studera de många funktionerna i lugn och ro.

Om du fortfarande är osäker på vilken cirkellaser du ska välja kan du klicka på de olika modellerna ovan och läsa mer om varje modells egenskaper och funktioner.

Kom-ihåg-lista