klikgulv

Läggning av klickgolv: Hur du gör det (och dessa misstag att undvika)

Lau Christensen
Skrivet den 29. mars 2021 av Lau Christensen

När du installerar ett klickgolv är det viktigt att du lägger ner arbete på det. Även om vem som helst kan lägga ett skrovligt golv handlar det i hög grad om att se till att det inte blir ojämnt – och det blir det om du inte gör jobbet ordentligt.

I den här artikeln kan du läsa hur du går tillväga för att lägga ett klickgolv. När du har gått igenom guiden har du all den kunskap du behöver innan du börjar lägga ditt klickgolv.

#1: Undergolvet måste vara jämnt innan du installerar klickgolv

Först och främst är det viktigt att du förbereder dig ordentligt innan du börjar lägga ditt klickgolv. Du bör framför allt göra noggranna mätningar och se till att det undergolv som klickgolvet läggs på är plant.

Se även: noggrann mätning med ett kalibreringsmått

Om det finns bara några millimeter ojämnheter i det underliggande trä- eller betonggolvet kan det orsaka stora problem. Du bör därför se till att kontrollera om det finns ojämnheter och i så fall åtgärda dem.

Som en allmän regel bör nivåskillnaden vara högst två millimeter per två kvadratmeter om du vill säkerställa att golvet är jämnt. Du kan korrigera mindre ojämnheter i ett betonggolv med en slipsten och sedan lägga golvfilt mellan undergolvet och klickgolvet.

Verktyg för att lägga klickgolv

När du börjar lägga klickgolv är det viktigt att du har rätt verktyg och utrustning. All utrustning kan du köpa i ditt lokala byggvaruhus eller på nätet.

Du bör använda följande utrustning för att lägga klickgolv:

 • Sticksåg
 • Knäskydd / knäskydd
 • Avståndare
 • Strike barer
 • Slagblock
 • Kniv
 • Koben
 • Hammer
 • Vinkel
 • Mejsel
 • Spindel eller raksträcka

Observera att detta bara är den viktigaste utrustningen för att lägga klickgolv. Du kommer förmodligen att behöva fler verktyg – till exempel om du måste skära ut rör eller liknande.

#2: Förberedelser för att lägga klickgolv

Du bör alltid börja med att mäta rummet innan du börjar lägga klickgolvet. Det kan finnas hinder i rummet som du måste ta hänsyn till. Till exempel en vägg som sträcker sig in i rummet eller ett rör från radiatorn.

När du börjar installera klickgolv är det viktigt att du gör det på rätt sätt. Du måste börja med rätt avstånd till väggarna så att du inte får ett hörn där klickgolvet inte täcker. Du kan se hur långt ifrån varandra du behöver vara genom att titta på instruktionerna.

Vanligtvis bör det finnas 1 millimeter luft per meter golv, men minst 6 millimeter, oavsett hur stort golv du lägger. Du kan se till att du håller avståndet genom att använda distanser med rätt tjocklek när du installerar klickgolv.

Tänk på hur dina golvbrädor kommer att placeras i förhållande till varandra när du lägger golvet. Det ska vara minst 60 centimeter mellan fogarna från rad till rad om du vill att klickgolvet ska vara stabilt när du är klar med det.

#3: Hur man lägger klickgolv

När du har mätt rummet och försäkrat dig om att golvet är plant är du redo att börja installera klickgolvet. På alla klickgolv finns det ett ”fer” och ett ”not”. Fer är den som sticker ut, medan not är den som sticker in. När du sätter ihop skramlorna låser de två brädorna ihop.

Det varierar från våning till våning vilken sida du ska börja på – det vill säga om du ska ställa dig mot väggen eller inte. Du bör alltid komma ihåg ca 1 cm luft mellan golv och vägg, eftersom det måste kunna ge sig.

Håll golvet på plats med kilar eller block när du arbetar. Det är också en bra idé att ha knäskydd, eftersom du kommer att tillbringa många timmar med att lägga klickgolv. Du kan därför snabbt överbelasta ditt knä om du inte bär knäskydd.

Du ska skära av furningen när du når kanten. Du bör göra detta med en sticksåg om du vill ha ett snyggt och jämnt resultat, även om det täcks av golvplattorna. Det är också det enklaste – och det är mindre troligt att du gör misstag.

#4: Hur du avslutar ditt klickgolv

Några rader innan du når slutet av ditt klickgolv är det viktigt att du stoppar arbetet – annars får du ett litet hörn där du inte kan arbeta ordentligt. Du bör därför använda en hammare för att slå ihop de sista brädorna.

Limma ihop golvbrädornas ändar vid behov om den sista delen mot väggen är för smal. Det kan vara nödvändigt att skära av ”inte”, men det beror på vilket klickgolv du lägger.

Låt en yrkesman lägga ditt klickgolv

Även om de flesta människor kan räkna ut hur man lägger ett klickgolv är det viktigt att du anstränger dig. Det är inte lätt att lägga ett klickgolv om man vill att resultatet ska vara jämnt. Därför kan det vara en bra idé att anlita en yrkesman för att utföra arbetet.

Ett proffs har erfarenhet av att installera klickgolv, så de kan ofta göra det på kortare tid än vad du kan göra – och du är garanterad ett jämnt och stabilt resultat som i slutändan kommer att gynna dig mer.

Förfarandet för att installera ett klickgolv beror på typen av golv

Ovanstående guide för installation av klickgolv är baserad på ett standard klickgolv i trä. Det finns flera olika typer av klickgolv, så det är viktigt att du hänvisar till det specifika klickgolvet som du har köpt.

Nedan följer några av dessa typer:

I manualen får du veta hur du lägger ditt klickgolv. Om du till exempel installerar ett fiskbensparkettgolv måste du följa ett annat förfarande. Du bör därför alltid kontrollera det specifika förfarandet i de medföljande anvisningarna.

Kom-ihåg-lista