Bygg ditt eget utekök

Bygg ditt eget utekök

Lau Christensen
Skrivet den 28. maj 2014 av Lau Christensen

Bygg ditt eget utekök – enkelt och billigt

Sommaren är här och det betyder att de flesta börjar flytta ut matlagningen till trädgården under bar himmel. Fler och fler människor börjar investera i de populära uteköken, men du behöver inte spendera mycket pengar på ett utekök – de kan göras ganska billigt.

Kommer köket att användas året runt eller halvårsvis?

Det första du måste bestämma dig för är om uteköket kommer att användas enbart på sommaren eller om det också kommer att användas på vintern. Den har trots allt mycket att säga om material.

Det säger sig självt att du behöver mer solida material om köket ska stå utomhus året runt, men vi rekommenderar att du tar reda på vilka material du tycker passar bäst till resten av huset. Det finns ju för- och nackdelar med sten, trä och metall.

För den oerfarne hantverkaren är det förmodligen enklast att använda trä för konstruktionen.

Hur gör jag det i grova drag?

Oavsett om du väljer trä eller sten är förfarandet detsamma. Du måste göra en bas som köket kan stå på, så att det är upphöjt över den kalla marken och så att köket inte påverkas av underlaget, som ibland inte är helt stabilt. Till exempel om den är placerad på träplankor.

Sedan måste ramen sättas på, och här är det viktigt att koncentrera sig. Detta är grunden för resten av köket. Använd därför en nivå för att vara 100 % säker på att allt är gjort på rätt sätt.

Bänkskivan kan antingen gjutas i betong, tillverkas i behandlat trä eller så kan du investera i en ny bänkskiva, vilket är det enklaste alternativet. Samma sak gäller för diskbänken, om en sådan behövs.

Kom ihåg att el- och vatteninstallationer alltid ska utföras av yrkesmän. Lycka till med ditt utomhuskök – och kom ihåg att inte börja förrän du har tänkt igenom allt – det finns ingen garanti om du gör ett misstag på vägen.

Kom-ihåg-lista