løbehjul

Cyklar och skotrar måste förvaras i ditt cykelskjul

Lau Christensen
Skrivet den 11. juli 2017 av Lau Christensen

Det är en stor fördel om du tar hand om din cykel och dina barns elektrisk løbehjul. Om de ska hålla i många år finns det några saker du måste göra när det gäller förvaring. Särskilt cyklar är viktiga när du gör det själv. Under många år har det varit oljan som har skött underhållet, men gradvis har det blivit några viktigare saker som du enkelt kan göra själv. Det finns mycket du kan läsa om på nätet, men som en duktig hantverkare är jag säker på att du kan fixa allt själv. Om du är osäker kan du be din cykelmekaniker om råd.

Genom att förvara i ett skjul kan du i de flesta fall undvika både vatten och fukt, och riktig frost är sällsynt. Men tillbaka till oljan. Förr i tiden fanns det inte så många växlar på cyklar och inte heller handbromsar, så det enda som behövde olja var kedjan. Så är det inte längre, eftersom både kablarna och kedjan behöver olja och du måste ge låset lite olja också. Det ger dig en cykel som håller länge. Du kan lätt köpa olja av mycket bättre kvalitet än den som användes tidigare, vilket ger dig många nya fördelar. Kablarna håller i flera år och kedjan fungerar perfekt hela året.

Kom ihåg kedjan på din cykel

Du måste komma ihåg att kedjan är den länk som överför kraften till din cykel, så den är den svaga länken om du inte kommer ihåg att smörja den. Förr kunde du se att den började rosta lite, men de flesta kedjor är tillverkade av rostfria material och är välsmorda från början. Det beror på att många kör med många utvändiga växlar, vilket gör att kedjan blir tunnare för att överhuvudtaget finnas där. Ett litet PS. Var försiktig så att du inte träffar bromsskivorna med olja. De kan inte torkas bort ordentligt, så oljan brinner fast och motorcykeln kan inte bromsa.

Bromskablar behöver också olja för att inte översvämmas i ändarna eller gå sönder. Bromskablar är flätade kablar som kan tåla mycket drag, men de klarar inte mycket om du inte oljar dem. Växelkablar är ett gäng kablar som ligger bredvid varandra. Det ger en mer exakt växling.

Barnens skotrar måste oljas om för att hålla länge. Trickskotrar klarar av stunts, men bara när allt är ordentligt fastspänt. Trickskotrar är de med små hjul och transportskotrar är de med stora hjul. De stora hjulen gör det lättare att trampa utan att använda mycket energi. Men du bör tänka på att om skotern kan fällas ihop måste fällmekanismen kontrolleras då och då.

I ett cykelförråd eller kanske i en källare kan du förvara dina saker utan att de rostar. Därför kan du lika gärna gå igenom cykeln och dina barns skotrar. Detta ger dig en mycket längre livslängd, vilket innebär att räkningen för reservdelar inte heller blir så hög i det långa loppet. Kort sagt är det en bra investering att förvara cyklar och skotrar i ditt skjul.

Tänk också alltid på säkerheten framför allt. Ta en titt på den nya uppblåsbara cykelhjälmen från Høvding här.

Kom-ihåg-lista