DIY lampskärm: tips för en hemmagjord lampskärm

Kan du inte hitta en lampskärm som passar perfekt i din inredning? Varför inte prova att göra din egen lampskärm? Du kan helt enkelt hitta din inre konstnär och göra DIY-lampskärmar från grunden.

Om du vill komma igång kan du läsa mer om hela processen här. Så du behöver inte längre fundera på hur du ska få in just de lampskärmar du alltid har drömt om i ditt hem.

Det är lättare än du tror att göra en DIY-lampskärm än att komma igång. Dessutom är hemmagjorda lampskärmar ett bra sätt att ge dina utrymmen lite personlighet.

Kom igång med de här tipsen för en DIY-lampskärm

Om du är osäker på vilken typ av DIY-lampskärm ditt första projekt ska vara, kan det vara en bra idé att börja med en enklare lampskärm. Detta beror på att denna typ av lampskärm är lättare att mäta, skära och montera än andra mer komplicerade lampskärmar.

När du börjar göra din första DIY-lampskärm kan det också vara till stor hjälp om du har en annan lampskärm i den storlek du vill ha. Du kan använda den som mall. När du gör en lampskärm från grunden måste du gå igenom dessa fyra steg:

 • Här hittar du allt du behöver.
 • Gör “ramen” för lampskärmen av metallhängare.
 • Mät och klipp tyget.
 • Limma fast tyget runt ramen.

Material för att göra en DIY-lampskärm från grunden

Först och främst måste du skaffa de olika materialen så att du kan komma igång med din DIY-lampskärm. Du behöver:

Börja med att göra din egen “ram” för en lampskärm

 1. Börja med att bestämma storleken på din lampskärm. Du kan använda en gammal skärm som inspiration.
 2. När du har bestämt storleken på de två cirklarna i toppen och den i botten av lampskärmen ritar du dem på papper
 3. Forma en metallring till en cirkel enligt dina mått för lampskärmens botten. Vrid ihop metallens ändar för att hålla dem på plats. En tång är användbar för detta.
 4. Upprepa detta för de två cirklarna längst upp på lampskärmen.
 5. Sträck ut mellan 6 och 10 metallhängare för att göra dem lättare att arbeta med. Använd dem som stöd för lampskärmens botten och topp.
 6. Fäst metallen med jämna avstånd runt om så att de två översta cirklarna och den nedersta cirkeln är sammanlänkade. Håll “stängerna” på plats genom att vrida metallen runt toppen och botten.
 7. Kontrollera att lampskärmen passar.

Nu är du klar med själva “ramen” för lampskärmen. Nu måste du göra själva lampskärmen. Om du inte vågar göra ramen själv kan du använda en gammal ram eller en färdig ram. Då kan du hoppa vidare till avsnittet nedan.

Hur man sätter nytt tyg på en lampskärm

 1. Lägg ut tyget. Den sida du vill ha på utsidan av lampskärmen ska vara nedåt, eftersom du måste göra märken på den sida som är uppåt. Jämna ut tyget ordentligt, eftersom det är svårt att klippa tyget exakt i rätt storlek om det är skrynkligt. Du kanske vill tejpa fast tyget på ett bord för att klippa så exakt som möjligt.
 2. Rulla ramen över tyget för att ta reda på hur mycket tyg du behöver för att täcka den helt och hållet. Markera formen som ramen bildar med krita. Det är bäst att rita märkena med krita så att du kan borsta bort dem när du är klar.
 3. Klipp inte ut tyget än, eftersom du måste lägga till några centimeter. Lägg till cirka 2 centimeter till både under- och överdelen samt den totala längden. Dessa extra centimeter tyg är till för att fästa tyget.
 4. Klipp tyget. Det är bättre att klippa tyget för stort än för litet. Det spelar alltså ingen roll om du inte klipper precis ovanpå de linjer du har ritat.
 5. Linda tyget runt ramen och låt de extra 2 centimeterna av tyget sträcka sig över toppen och botten. Limma fast tyget på sig självt där det överlappar varandra, se till att limmet bara appliceras på tyget som döljs av överlappningen.
 6. Applicera lim runt den nedre kanten. Vik tygets förlängda kant inåt och över kanten. Tyget ska hållas på plats tills limmet är torrt.
 7. Limma nu fast tyget runt den övre kanten. Använd samma process som ovan.
 8. Kontrollera alla kanter och gör en fin finish när limmet är torrt.

Nu kan du klappa dig själv på ryggen. För att du är klar med din lampskärm. Dina kunskaper i gör-det-själv-arbete har använts och förhoppningsvis har du fått ett perfekt resultat som du kan uppskatta i din vardag.