haveslanger

Förse din trädgård med vatten på ett hållbart sätt

Lau Christensen
Skrivet den 13. juni 2017 av Lau Christensen

På sommaren behöver många växter extra vatten för att klara av värmen. Men hur kan du vattna och rädda miljön från onödigt vattenspill?

Om sommaren är varm och torr är det viktigt att trädgården får mycket vatten. Annars kommer växterna att dö. Om du vill spara vatten finns det flera sätt att göra det på. Ett sätt är att samla upp regnvatten för att vattna trädgården. Du kan också göra detta genom att prioritera vissa växter framför andra när du vattnar.

Prioritera vatten

haveslange

Först och främst är det viktigt att prioritera vatten under torra perioder. Din kommun kan ha satt en gräns för hur mycket vatten du får använda. Det kan därför vara en bra idé att prioritera de växter som kommer att dö om de inte får vatten. Det gäller växter i växthuset och växter i köksträdgården.

Om det är mycket torrt kan gräsmattan snabbt börja se tråkig och gul ut, även om du klipper gräset. Du kanske till och med är rädd att den är död. Men du behöver inte vara det. Gräs kan överleva länge utan vatten. Så låt bli att vattna gräsmattan och spara vatten och pengar.

Samla upp regnvatten för bevattning

Du kan samla upp regnvatten genom att placera en stor tunna vid stupröret så att regnet rinner ner där i stället för i avloppet. Om du har en eller flera tunnor i trädgården som samlar upp vatten när det regnar behöver du inte använda lika mycket kranvatten för att vattna trädgården.

Det är både bra för miljön och sparar mycket pengar. Det är enkelt att doppa vattenkannan i tunnan och sedan hälla vattnet över växterna när det behövs. Du kan också köpa särskilda regnvattentunnor med pipa och allting.

Se även: Vattenverk för hushåll – vilka är de bästa?

Dessa bevattningsmetoder bör du använda

Det finns flera olika sätt att förse din trädgård med vatten. Det vanligaste är förstås att använda en vattenkanna eller trädgårdsslang och hälla vattnet över växterna. Trädgårdsslangen är en mycket enkel och flexibel lösning när du vill vattna ett större område eller en bädd

Men det finns också ett antal sätt att långsamt släppa ut vatten i jorden så att växterna kan livnära sig själva. Det betyder att du inte behöver vattna varje dag. Om du har växter i en kruka är en enkel lösning att sätta en plastflaska med vatten upp och ner i jorden. På så sätt kan växten ta upp vatten när den behöver det.

Om du precis har planterat träd i trädgården behöver de mycket vatten under det första året. Du kan hänga en vattenpåse med små hål i på trädet så att lite vatten hela tiden sipprar ner till rötterna. Det betyder att du inte behöver vattna varje dag.

Kom-ihåg-lista