Bedst båndpudser

Bästa bandslipmaskin

Lau Christensen
Skrivet den 11. mars 2021 av Lau Christensen

En bandslipmaskin är en mycket kraftfull och effektiv slipmaskin som främst används för att slipa trä. Under maskinen finns en uppsättning hjul och trummor på vilka ett sandpappersband spänns. När slipbandet är påslaget börjar bandet rotera och du kan slipa med maskinen.

En av de stora fördelarna med bandslipen är att den kan användas för att slipa i träets riktning. En shaker- eller excenterslipmaskin slipar med roterande rörelser, medan bandslipmaskinen slipar träet som om du hade använt ett vanligt sandpapper på en slipkloss.

Genom att slipa på längden får du den snyggaste och jämnaste ytan och en effektivare slipning av träet. Bandskivans sandpapper är bredare och längre än andra slipmaskiner och går därför mycket snabbare att använda. När du slipar samlas det mesta av slipdammet upp i en dammpåse, så att du undviker att för mycket damm virvlar runt i luften.

Vi har valt ut några av de bandslipmaskiner som vi anser vara de bästa på marknaden. Här kan du läsa en beskrivning av varje slipmaskin och se deras specifikationer.

Vad använder du en bandslip till?

Du har förmodligen redan en god uppfattning om vad du kan använda en bandskiva till. Annars finns det några uppenbara uppgifter, nämligen slipning:

  • Bordsskivor
  • Plankor
  • Lister

Och för att ta bort färg och lack.

En bandslip är perfekt för stora ytor. Om bänkskivan i köket, matbordet eller soffbordet har fått några skåror kan du snabbt slipa ner den för att få den att se ut som ny igen. Genom att bara ta bort en liten bit av ytan kan du uppnå fantastiska resultat och njuta av din nypolerade bänkskiva i många år framöver.

Innan du börjar slipa möbler ska du kontrollera om de är gjorda av massivt trä eller fanerat trä. Du kan slipa faner, men du måste vara mycket försiktig så att du inte slipar igenom faneret.

Plankor, lister, socklar och liknande träbitar kan också snabbt slipas slät med en bandslipmaskin. Det kan vara slipning innan träet målas eller en lätt mellanslipning mellan färgskikten.

Du kan också använda bandskivan på trä som redan är målat. Om du behöver slipa bort all färg, börja med grovt sandpapper. Om du bara förbereder dig för målning är det bättre att använda finare sandpapper.

Använd bandmaskinen som en stationär bänkskiva

Om du vill få ut ännu mer av din bandslipmaskin kan du välja en modell som också kan användas som stationär bänkskiva.

Vissa bandslipmaskiner kan vändas upp och ner och klämmas fast, så att du kan slipa mindre träbitar på det sättet. Ett fåtal bandslipmaskiner har också möjlighet att spänna fast ett slag på maskinen. Den är helt vinkelrät mot bandmaskinsbasen, så att du kan slipa dina arbetsstycken i en 90° vinkel.

Välj rätt sandpapper för din bandskiva

När du väljer sandpapper till en bandslipmaskin finns det två saker du måste vara uppmärksam på: storleken på sandpappret och grovheten.

Slipbandet ska vara lika stort som slipbandet på din bandskiva. Storleken anges i bredd och längd, t.ex. 76×533 mm. Du kan inte använda slipband i andra storlekar än vad bandmaskinen är avsedd för.

Precis som vanligt sandpapper finns slipband i flera olika grovheter, eller kornstorlekar som de kallas i branschen.

Ju fler sandkorn per kvadratmeter, desto finare sandpapper. Om du slipar ett rått trä är det bäst att börja med ett grovt slipband, t.ex. 60 korn eller 80 korn. När ytan är grovslipad kan du byta band och göra den sista slipningen med t.ex. korn 120 eller ännu finare.

Om du börjar med ett något grövre sandpapper kommer du snabbare till botten. Det fina sandpappret ska endast användas för den slutliga finishen, annars slits det för snabbt.

Bandskivaren kan också slipa metall

Bandskivan är perfekt för slipning i trä, vilket också är det område där den oftast används. Du kan dock utan problem använda bandskivan för metall som järn, stål, rostfritt stål och gjutjärn.

Om du behöver slipa metall kan du köpa ett speciellt sandpapper som är avsett för detta. Detta ger bandmaskinen ännu fler alternativ, vilket kan vara en viktig parameter när du väljer rätt modell.

Se också: hur man tar bort rost

De 5 bästa bandslipmaskinerna

Nedan presenterar vi de 5 bandslipmaskiner som vi har valt ut för dig eftersom de kan köpas online. Du kan läsa lite om varje modells funktioner och egenskaper, och du kan se vad priset på bälteslipmaskinen är.

För tydlighetens skull börjar vi med de billigaste modellerna och slutar med de stora professionella tejprengarna.

Einhell TC-BS 8038

  • Effekt: 800 W
  • Bandhastighet: 380 m/min
  • Bältets storlek: 76 x 533 mm
  • Vikt: 3,4 kg
Bästa bandslipmaskin - Einhell TC BS 8038

Einhell TC-BS 8038 är en liten och praktisk bandpolermaskin som lämpar sig väl för olika hobbyuppgifter. Bälteslipmaskinens storlek gör den lätt att hantera och kan därför användas av alla hobbyister.

Maskinen har två handtag, båda täckta med softgrip. Detta ger ett bra och bekvämt grepp när du arbetar med bandmaskinen.

När slipbandet är slitet kan det bytas ut utan verktyg. Ett lättmanövrerat låshandtag frigör det slitna bältet och låset ser till att det nya bältet dras åt automatiskt. Med en ställskruv kan du justera bältets position så att det passar exakt.

Slipdammet samlas upp i en dammsäck som lätt kan tömmas när den är full. Maskinen levereras med ett enda slipband, så att du snabbt kan börja slipa.

Skil 1210AA

  • Effekt: 650 W
  • Bandhastighet: 300 m/min
  • Bältesstorlek: 76 x 457
  • Vikt: 2,8 kg
Bästa bandslipmaskin - Skil 1210AA

Här får du ännu en kompakt bandslipmaskin i en snygg och ergonomisk design som gör slipmaskinen enkel och bekväm att arbeta med.

Bandskivan har en slipyta på 76 x 130, vilket gör den perfekt för mindre ytor. Du kan enkelt slipa lister, paneler och brädor, men du kan också använda bandslipmaskinen på större ytor, t.ex. dörrar och liknande.

Med en vikt på bara 2,8 kg är bandskivan lätt att hantera för vem som helst. Dammpåsen samlar upp slipdamm, vilket ger dig en renare och hälsosammare arbetsmiljö. Samtidigt sparar du tid vid efterföljande rengöring. Om du letar efter en liten bandslipmaskin för hobbyarbeten hemma är Skil ett självklart val. Du får en praktisk bandslipmaskin med mycket kraft för små uppgifter

Makita 9911

  • Effekt: 650 W
  • Bandhastighet: 75-270 m/min
  • Bältets storlek: 76 x 457 mm
  • Vikt: 2,7 kg
Bästa bandslipmaskin - Makita 9911

Med Makita 9911 går vi över till de större bandskivorna, som främst riktar sig till proffs och hobbyanvändare som gör stora jobb.

En smart egenskap hos den här bandslipmaskinen är att den har en helt platt överdel. Detta gör det möjligt att vända maskinen upp och ner och använda den som en stationär bänkskiva.

Slipbandet kan bytas ut utan verktyg, och det finns en automatisk justering av slipbandet så att det alltid löper optimalt på rullarna.

Du kan justera bandhastigheten från 75-270 m/min, vilket ger full kontroll och stor flexibilitet för att justera hastigheten så att den passar det arbetsstycke som slipas.

Metabo BAE 75

  • Effekt: 1 010 W
  • Bandhastighet: 240-450 m/min
  • Bältets storlek: 75 x 533 mm
  • Vikt: 4,9 kg
Bästa bandslipmaskin - Metabo baandsliber

Metabo BAE 75 är en extremt kraftfull bandslipmaskin med en motoreffekt på hela 1 010 W. Den kraftfulla motorn och en slipyta på 85 x 150 mm innebär att du får en bandslipmaskin av professionell kvalitet som lämpar sig väl för stora och krävande slipuppgifter.

Med hjälp av ett särskilt stativ kan du vända slipbandet upp och ner och använda det som en stationär slipmaskin. Den kan också utrustas med längsgående stopp, så att du kan slipa dina arbetsstycken perfekt vinkelrätt.

En liten men mycket praktisk funktion är att maskinens strömkabel är 4 meter lång. Detta gör att du i många fall slipper förlängningssladdar och den långa sladden ger dig större rörelsefrihet när du arbetar.

Det är möjligt att justera slipbandets hastighet mellan 240 och 450 m/min. Den så kallade VTC-tekniken hjälper till att anpassa hastigheten till materialet så att inga varv går förlorade när slipbandet belastas.

Makita 9404J

  • Effekt: 1.010 W
  • Bandhastighet: 210-440 m/min
  • Bandstorlek: 100 x 610 mm
  • Vikt: 4,8 kg
Bästa bandslipmaskin - Makita baandpudser

Den sista bandskivaren i vår topp 5 över de bästa bandskivorna är en annan modell från Makita. Bandhastigheten kan justeras mellan 210-440 m/min, så du kan enkelt välja rätt hastighet.

Bandmaskinen använder 100 mm breda slipband, vilket ger en stor och bred slipyta. Detta gör den här stora bandmaskinen perfekt för slipning av stora ytor som dörrar, bänkskivor och liknande.

Bandskivan har en mycket robust och hållbar konstruktion, vilket gör den lämplig för användning på byggarbetsplatser, verkstäder och liknande.

Makita har lagt stor vikt vid att göra maskinen så tyst som möjligt för att skapa en bättre arbetsmiljö. Makita 9404J har en bra och stor dammsugarpåse som fångar upp det mesta av slipdammet, vilket också ökar användarupplevelsen

Vilken bältespolermaskin passar bäst för dina behov?

När det gäller att hitta den bästa bandslipmaskinen för dina behov finns det flera faktorer som spelar in. tre viktiga saker är till exempel maskinens storlek, motorns prestanda och inte minst priset.

Om du har arbetat med bandslipmaskiner tidigare har du förmodligen redan en uppfattning om vilka egenskaper och funktioner som är viktiga för dig.

Om du ska köpa din första bandslipmaskin kan du läsa vår köpguide för bandslipmaskiner.

Köpguide för tejprengörare

Som nämnts finns det flera saker du bör tänka på innan du köper en bandpolermaskin. Vi har nämnt några av de viktigaste funktionerna hos bandpolermaskinerna under varje maskin ovan, och nu ska vi förklara lite mer om varje funktion.

Prestanda

Prestanda är en term som används för att beskriva hur kraftfull bandskivans elmotor är. Ju större bandet är, desto mer kraft behöver motorn.

En bandslipmaskin med ett stort och brett slipband har en större slipyta. Därför behövs extra kraft för att dra runt bältet.

Om du bara behöver slipa mindre föremål, t.ex. tunna lister och små paneler, räcker det med en liten bandslipmaskin. Tänk på att en stor bandslipmaskin lätt kan slipa mindre föremål, medan en liten bandslipmaskin kan vara otillräcklig om du behöver maskinen för en större slipuppgift. Välj därför inte en bandslipmaskin som riskerar att bli för liten.

Bälteshastighet

Det är en stor fördel om bandmaskinen har variabel hastighet. Genom att justera hastigheten kan du anpassa bandets varvtal till det arbetsstycke som ska slipas.

Vid grov slipning kan du ha stor nytta av en hög hastighet, medan finare slipning är lättare att kontrollera med en lägre hastighet.

De flesta bandslipmaskiner har variabel hastighet, men vissa mycket små och billiga modeller saknar ofta denna funktion.

Bältesstorlek

Bandslipmaskiner finns i flera olika storlekar. En stor bandslipmaskin ger en större slipyta, vilket gör att du kan slipa snabbare med en stor maskin.

Bältets storlek anges i bredd och längd. Många bandslipmaskiner använder band som är 75 mm breda, medan de stora och kraftfulla maskinerna använder band som är 100 mm breda.

Vikt

Bandmaskinen kan ha stor betydelse för vikten när du arbetar med maskinen. Om du slipar små föremål måste du själv bära maskinens vikt, och därför är en lättviktsbandslipmaskin oftast att föredra.

För större ytor kan det vara en fördel om maskinen har en viss vikt som håller den mot arbetsstycket medan du slipar.

Pris

För de flesta av oss är priset en viktig faktor när vi köper ett nytt verktyg. De minsta bandslipmaskinerna kan köpas för några hundra dollar, medan de professionella maskinerna lätt kan kosta några tusen dollar.

Priset beror på storleken på bandpolermaskinen och maskinens kvalitet. Du vill förmodligen ha en bandpolermaskin som är bekväm att arbeta med och som håller i många år. Lyckligtvis är prisskillnaden märkbar och ett bra råd är att offra några hundra kronor extra och köpa en bandpolermaskin av rimlig kvalitet.

Nu är du redo att köpa en bra tejprengörare

Om du har läst så här långt bör du vara väl rustad för att välja den bästa tejprengöraren för dig.

Om du vill läsa mer om varje modell ovan klickar du på knappen bredvid modellen för att komma direkt till återförsäljaren. Här kan du läsa ännu mer detaljer och när du är redo att köpa kan du beställa bandmaskinen direkt.

Kom-ihåg-lista