Beskæring af æbletræer - guide

Guide till beskärning av äppelträd: När, hur och varför?

Lau Christensen
Skrivet den 17. april 2020 av Lau Christensen

Du måste beskära ditt äppelträd regelbundet om du vill se till att det håller sig friskt och producerar saftiga äpplen år efter år. Det är inte så svårt som det låter – och det gör också trädet vackrare. Ta reda på hur du beskär ditt äppelträd.

Om du vill se till att ditt äppelträd har rätt förutsättningar för att leverera saftiga och goda äpplen varje år är det viktigt att beskära det. Det är en kontinuerlig process som inte bara skyddar mot sjukdomar och ger bättre äpplen – trädet blir också vackrare och bekvämare när du skördar äpplena.

Till skillnad från prydnadsbuskar och prydnadsträd har beskärning av äppelträd mer än bara en estetisk funktion. Det gör att du lätt kan plocka äpplena, som också blir större och saftigare. Om du är osäker på hur du ska beskära ditt äppelträd, får du här en praktisk guide.

För att beskära äppelträd behöver du följande

 • Beskärningssaxar
 • Stege
 • Beskärningssåg

Beskärning av äppelträd: steg för steg

Beskæring af æbletræ Trin for trin

Om du ser till att beskära ditt äppelträd varje år behöver du inte gå igenom den drastiska beskärningsprocessen. Du kan helt enkelt gallra ut de grenar som utgör trädets krona och ta bort döda kvistar och mindre grenar.

Innan du börjar beskära ditt äppelträd bör du också fundera på vad det övergripande målet med beskärningen är. Beskär du till exempel för att få bättre och saftigare äpplen, för att ändra äppelträdets form eller för att förebygga sjukdomar? När du har ett övergripande syfte med din beskärning är det lättare att uppnå ett bra resultat.

Steg 1: Ta bort skadade grenar och kvistar

Det första du ska göra är att ta bort alla vissna och brutna grenar och kvistar som ligger nära trädets krona med en sax, Här hittar du ett brett utbud av beskärningssaxar om du inte redan har en. Om ditt äppelträd är högt kan du använda en stege, som du kan köpa här.

Om trädet är sjukt kan det vara bra att då och då spola av verktyget du använder så att du inte riskerar att sprida svampsporer.

I allmänhet bör du börja med följande grenar:

 • Grenar med sår
 • Gener som gnager mot varandra, vilket senare leder till sårbildning
 • Sjuka och döda grenar
 • Grenar som vetter mot trädets mitt
 • Täta grenar
 • Grenar med skarpa grenvinklar

Genom att ta bort skadade grenar får trädet mer ljus och blir friskare, vilket ger äpplen som mognar bättre, får en bättre färg och är saftigare.

Steg 2: Ta bort grenar som korsar mitten

När du har tagit bort alla skadade grenar och små kvistar som skuggar är det dags för de grenar som korsar trädets mitt. Det är mycket troligt att de gnager på andra grenar, så det är en bra idé att ta bort dem.

Tänk på att du bara ska klippa friska grenar och större kvistar som sitter där grenen delar sig i två delar. Genom att kapa grenen i grenvinkeln ser du till att saven i trädet fortfarande kan flöda fritt. Detta ger trädet de bästa förutsättningarna för att bilda nya skott.

Det är också viktigt att aldrig klippa av mer än en tredjedel av grenen, annars riskerar du att försvaga trädet genom att det inte får tillräckligt med saft, vilket kan leda till att grenarna dör och ruttnar.

Om det finns grenar som du vill korta ner, klipp aldrig bara över dem där du vill. Du bör göra detta över en knopp, eftersom det ger grenen de bästa förutsättningarna för att gro vidare. Välj de knoppar som pekar bort från trädets krona för att undvika att det växer för tätt.

Steg 3: Nu ska du forma trädet

Nu är det dags att forma äppelträdet. Ta några grenar i taget och bedöm om det behövs fler. Det är svårt att få en överblick om du är för nära, så ta ett steg tillbaka och titta på ditt arbete då och då – det är viktigt att inte beskära trädet för mycket.

Att beskära äppelträdet är ett ständigt pågående arbete, så det är bättre att ta för lite än för mycket. Du kan alltid åtgärda det nästa dag om du inte har tagit tillräckligt mycket. I slutändan är det upp till dig att bedöma när formen är som du vill ha den.

Läs också: Bygg ditt eget trädgårdsskjul

Varför ska jag beskära mitt äppelträd?

Att beskära äppelträdet är nödvändigt för att äpplena ska bli så goda och saftiga som möjligt. Samtidigt bidrar det till att förbättra trädets hälsa, eftersom du skapar en bättre utgångspunkt för solens strålar att nå trädkronan.

Naturligtvis har du också fördelen att du har kontroll över formen på ditt äppelträd när du ser till att beskära det minst en gång om året. Detta är praktiskt eftersom du kan se till att äpplena hänger på en höjd där du faktiskt kan plocka dem, så att de inte bara hamnar som fallfrukt.

Om det är ett nyplanterat äppelträd kan du enkelt beskära det – klipp bara av skotten med ungefär en tredjedel av längden och vänta sedan två till tre år tills tillväxten är väl etablerad innan du beskär igen.

När ska jag beskära mitt äppelträd?

Hvornår skal jeg beskære mit æbletræ

Det är svårt att ge ett konkret svar på när du ska beskära ditt äppelträd, eftersom åsikterna går isär. Det finns dock en utbredd överenskommelse om att du inte ska beskära ditt äppelträd under högsommaren när nya skott växer upp. Vissa tycker att det är bäst att göra det i början och slutet av sommaren, medan andra föredrar att göra det på vintern.

Flera studier har dock visat att det faktiskt är bäst att beskära äppelträdet på sommaren, när det växer. Det innebär att den har lättare att läka när du beskär den. Vissa växter tål inte alls att beskäras på vintern.

Om du behöver beskära kraftigt är det en bra idé att göra det i augusti, när trädet fortfarande växer bra, så att eventuella sår som du lämnar när du beskär äppelträdet läker snabbare. Samtidigt sätter trädet inte många nya skott, vilket det vanligtvis gör på försommaren.

Fördelar med beskärning på sommaren

 • Såren som uppstår när du beskär ditt äppelträd läker snabbare eftersom växten växer i allmänhet.
 • Det blir inte lika många nya skott på äppelträdet, vilket är en fördel om ditt mål är att begränsa trädets storlek.
 • Det är lättare att känna av hur resultatet kommer att se ut när det finns löv på trädet eftersom man kan se resultatet direkt.
 • Det är i allmänhet trevligt att vara i trädgården på sommaren.

Fördelar med beskärning på vintern

Fordele ved at beskære æbletræer om vinteren
 • När du beskär på vintern kommer äppelträdet att sätta nya och starkare skott på våren, vilket är en fördel om du vill ha ett tätare och kraftigare träd.
 • Du får en bättre överblick över vad du gör när det inte finns några löv på trädet.
Kom-ihåg-lista