byg selv radiatorskjuler

Bygg din egen kylarhylla

Lau Christensen
Skrivet den 8. april 2020 av Lau Christensen

Radiatorer är en oumbärlig del av hemmet för de flesta av oss, men de bidrar vanligtvis inte till estetiken i rummet där de är placerade. Som tur är kan du enkelt gömma undan den med en praktisk DIY-hylla för radiatorer – ett självklart projekt för dem som vill ha ett snyggt och presentabelt hem och som också har lite hantverksskicklighet.

Att göra en egen radiatorskugga är inte det svåraste gör-det-själv-projektet du kan ta dig an, men det är viktigt att vara försiktig när du utför arbetet eftersom du vill att det ska sluta med att det ska se snyggare ut än din radiator.

Det smarta med en självbyggd radiatorhylla är att du – förutom att dölja radiatorn – får en fin radiatorhylla med plats för förvaring, eftersom ytan kan användas som en praktisk hylla för saker som du annars inte har plats för.

Hur mycket kostar en DIY-kylarhylla?

Priset på din DIY-kylarhylla beror på vilka material du använder för att bygga den. Det finns flera olika metoder och vissa är billigare än andra. Du kan bygga den av återvunnet material om du vill spara pengar, eller så kan du välja att köpa nya material, som naturligtvis kostar lite mer.

Du bör räkna med att betala mellan 500 och 2 000 pund för ditt självbyggda radiatorskydd, men vanligtvis har du flera av de material du behöver på lager, så priset beror också på vilka material du har liggande.

För din DIY radiatorskärm behöver du:

  • Trä till ramen – köp här
  • Perforerad stålplåt – köp här
  • Beslag – köp här
  • Vinkelhållare – köp här
  • Färg – köp här
  • Skruvar – köp här
  • Saw – köp här
  • Hyllkonsoler – köp här
  • Borr – läs vårt test av de 10 bästa borrarna här

Mått för din DIY radiatorskärm

Innan du börjar bygga din DIY-kylskärm är det viktigt att du mäter upp. Tänk på att radiatorskärmen ska hänga minst 3 cm över själva radiatorn så att värmen kan cirkulera som den ska.

Det är inte heller någon bra idé att bygga kylarluckan ända ner till golvet, eftersom detta också blockerar värmen och du inte får ut det mesta av din kylare. När du har mätt ramen och bestämt dig för hur breda brädor du vill använda beställer du en stålplatta som matchar den.

Kom också ihåg att stålplattan ska vara 4 cm bredare och längre än själva ramen, så du har några centimeter på dig att passa plattan. Här hittar du stålplattor för kylarskydd.

Gör lådan för din DIY radiatorskärm

När du bygger lådan som ska sitta runt radiatorn är det viktigt att ramen är lika hög och lång som själva lådan. Montera lådan med vinkelbeslag(finns här) som monteras i varje hörn av lådan.

Montera sedan lådan på ramen med hjälp av vinkelfästena. Hur många fästen du behöver beror på lådans storlek. När lådan är monterad måste den målas. Du kan köpa färg här.

Montering av din DIY-kylarlåda

När din DIY-kylarlåda är målad och färgen är helt torr kan du montera den på din kylare. Det gör du genom att hänga hyllfästen över radiatorn, som radiatorskärmen kan fästas på. Kom ihåg att det är viktigt att radiatorskärmen inte rör vid själva radiatorn, eftersom det hindrar värmecirkulationen.

Kom-ihåg-lista