byg selv bænk

Bygg din egen Trädgårdsbänk

Lau Christensen
Skrivet den 8. april 2020 av Lau Christensen

Om du vill bygga din egen bänk finns det många olika sätt att göra det på. Processen beror på vilken bänk du vill bygga. Om du har en viss hantverksskicklighet kan du ta dig an de flesta typer av trädgårdsbänkar, medan det finns enklare modeller som du kan prova om du inte har försökt bygga ett liknande projekt tidigare.

Det fina med en DIY-trädgårdsbänk är att den inte kostar särskilt mycket att bygga. Allt du behöver betala för är det material du behöver för att bygga den – och det är vanligtvis bara några träbitar och några skruvar. Å andra sidan krävs det oftast en hel del tålamod och koncentration om du vill få ett bra resultat som du kan vara nöjd med.

Hur mycket kostar en DIY-bänk?

Du kan komma undan med mycket små pengar när du bygger din egen bänk. Detta gäller vanligtvis om det är en enkel bänk du vill bygga. Det finns också mer avancerade modeller som kräver både mer hantverk och dyrare material.

Du måste alltså bestämma dig för vilken bänk du vill bygga. Om du inte är alltför kräsen kan du använda träskrot, återvunnet material eller vad du nu har liggande i din verkstad och sedan följa ett enkelt förfarande för att bygga din bänk.

För mer avancerade konstruktioner är det klokt att investera i mer hållbara material som gör att din bänk är både stabil och hållbar, så att du kan njuta av den i många år framöver Du kan köpa trä till din DIY-bänk här.

För din DIY-bänk behöver du:

  • Trä – köp här
  • Tallrikar – köp här
  • Skruvar – köp här
  • Färg – köp här
  • Router – köp här
  • Träskydd – köp här
  • Betong – köp här

3 olika DIY-bänkar

Det finns många olika modeller att välja mellan när du bygger din egen DIY-bänk. De har alla olika utformning och tjänar alla ett specifikt syfte. Vilken modell du väljer när du bygger din egen bänk beror bland annat på var bänken ska placeras. Nedan finns 3 olika DIY-modeller som du kan prova.

1. Den klassiska trädgårdsbänken

Den klassiska trädgårdsbänken har en lång livslängd och kan stå ute året runt. Den är solid, robust och vanligtvis tillverkad av mahogny för att vara hållbar. Om du vill hålla priset nere kan du såga lamellerna till din trädgårdsbänk själv.

Det är en bra idé att följa mallar när du bygger räcken och armstöd till din DIY-bänk. Du kan avrunda kanterna med en fräs om du vill ha ett estetiskt resultat som också ger hög komfort. Du måste dock hålla tungan i munnen.

2. Rå betong DIY bänk

Om du vill ha ett mer modernt utseende kan du gjuta en grov bänk i betong som är robust och lätt att flytta om du bygger den rätt. Det är en rå och rustik DIY-bänk som är lätt att bygga, men som kräver att du är noggrann.

Om du inte vill att din gör-det-själv-bänk i betong ska väga för mycket kan du gjuta in polystyren i betongbänken, som kan tas bort när betongen har härdat. För att göra den stark kan du använda fiberarmerad betong, som har fördelen att den är lättare än järnarmerad betong. Du kan köpa betong här.

3. Enkel DIY-bänk gjord av en planka

En lätt och enkel gör-det-själv-bänk vars sittkonstruktion består av en enda tjock och bred plank som monteras på trä- eller betongben. Om du föredrar det kan du köpa ett vackert naturligt golv för en minimalistisk, estetisk look som skriker exklusivitet. Kom också ihåg att plankan måste behandlas om den ska stå ute året runt. Köp träbehandling här.

Du kanske också är intresserad av

Kom-ihåg-lista