Vægscanner

Multidetektor – Genomgång av olika typer av digital detektor

Lau Christensen
Skrivet den 23. juni 2021 av Lau Christensen

När du borrar hål i väggar och tak är det alltid med viss risk, eftersom du sällan vet exakt vad som döljer sig under ytan. Här kan du till exempel stöta på armeringsjärn som gör det omöjligt att borra hålet tillräckligt djupt. Ännu värre är det om du råkar borra i en elkabel eller ett vattenrör och konsekvenserna av ditt missöde kan bli nästan oöverskådliga.

Med en liten investering i en väggskanner kan du enkelt undvika olyckor vid borrning. Väggskannern hittar snabbt trä, metall och elektriska ledningar, så att du vet exakt var du ska borra och – ännu viktigare – var du inte ska borra!

Vad är en Multidetektor?

Kabelsökare, trådsökare, metallsökare eller väggskanner. Det finns många namn på samma lilla enhet, men de kan spara dig en hel del gissningar.

En väggskanner är en liten enhet som drivs av batterier. Skannern har inbyggda sensorer som kan upptäcka trä, metall och ledningar i väggen. De billigaste modellerna ger helt enkelt en ljus- och ljudsignal när t.ex. metall hittas, medan något dyrare modeller är utrustade med en display som ger en grafisk bild av mätningen.

Väggskannrar finns i många prisklasser. De minsta modellerna, som är avsedda för gör-det-självare, kan köpas för några hundra kronor. De mer exakta och professionella modellerna är dyrare, och de mest avancerade skannrarna kostar några tusen dollar.

Här är de 7 digital detektor som vi rekommenderar just nu

Om du är på jakt efter en väggskanner har vi samlat några av de mest populära modellerna på marknaden just nu.

När du väljer skanner är några av de viktigaste parametrarna hur djupt skannern kan upptäcka olika material. Här måste du bedöma dina behov i förhållande till skannerns pris och kvalitet.

Stanley STHT77587-0

Multidetektor - Genomgång av olika typer av digital detektor - Stanley STHT77587 0

Denna väggskanner från Stanley är en enkel modell med enkla och lättanvända funktioner. Skannern hittar trä och metall på upp till 19 mm djup och elektriska kablar med en radie på 15-45 cm och ett djup på upp till 50 mm.

Om du letar efter bortglömda spikar eller skruvar i väggar och tak hjälper en inbyggd LED-lampa dig i rätt riktning och ett ljudlarm låter dig veta när spiken har hittats. Detta är en bra, prisvärd detektor som är lätt att använda.

 • Järnhaltig metall: 19 mm
 • Icke-järnhaltig metall: Ej specificerat
 • Spänningsförande ledningar: 50 mm

Einhell TC-MD 50

Multidetektor - Genomgång av olika typer av digital detektor - einhell digital detektor stal trae el tc md 50

Einhell TC-MD 50 är en digital detektor med en lättläst display. Väggskannern är perfekt för alla som vill försäkra sig om att inga olyckor inträffar när de borrar i väggen. Om du är osäker på var dina strömförande kablar löper kan väggskannern enkelt lokalisera dem.

Skannern är liten och lätt och har en glidande platta på baksidan så att väggar och tak inte skadas eller smutsas ner. Det mjuka greppet på sidorna gör att skannern inte glider mellan fingrarna.

Detektionsdjup:

 • Järnhaltig metall: 50 mm
 • Icke-järnhaltig metall: 38 mm
 • Spänningsförande ledningar: 50 mm

Stanley STHT77588

Multidetektor - Genomgång av olika typer av digital detektor - Stanley detektor S2

Praktisk väggskanner från Stanley, med sin platta och lätta design är den lätt att köra över väggen och lätt att stoppa in i fickan efter användning.

Det är mycket enkelt att använda den genom att trycka på en knapp. LED-lampor pekar dig i rätt riktning och ett ljudlarm meddelar dig när du är nära spikar, skruvar eller kablar.

Detektionsdjup:

 • Järnhaltig metall: 50 mm
 • Icke-järnhaltig metall: Ej specificerat
 • Spänningsförande ledningar: 50 mm

Bosch Truvo

Multidetektor - Genomgång av olika typer av digital detektor - Bosch Truvo multidetektor

Slå på, upptäck, borra – så enkelt förklarar Bosch hur Truvo väggdetektorn används, och det är faktiskt inte helt fel. Väggskannern slås på genom att dra ner på/av-knappen och enheten är omedelbart redo att användas.

När du drar skannern över väggen blinkar den visuella indikatorn grönt. Ljuset ändras till gult vid varning, och när metall, koppar eller elektriska ledningar upptäcks ändrar indikatorn färg till rött.

Detektionsdjup:

 • Järnhaltig metall: 70 mm
 • Icke-järnhaltig metall: 60 mm
 • Spänningsförande ledningar: 50 mm

Laserliner CombiFinder Plus-detektor

Multidetektor - Genomgång av olika typer av digital detektor - Laserliner CombiFinder Plus detektor

Laserliners väggskanner kan användas med en hand och det finns bara en knapp som måste aktiveras under användning. Detektordjupet är ganska stort, vilket gör skannern mycket effektiv när du behöver hitta ledningar, armeringsjärn och liknande i väggar och tak.

Med en vikt på endast 180 gram och en längd på 18 cm är skannern både praktisk att använda och lätt att transportera mellan olika arbetsplatser.

Detektionsdjup:

 • Järnmetall: 75 mm
 • Icke-järnhaltig metall: 50 mm
 • Spänningsförande ledningar: 40 mm

Bosch GMS 120 Professional

Multidetektor - Genomgång av olika typer av digital detektor - Bosch detector GMS 1

Med Bosch GMS 120 Professional går vi över till skannrar för det professionella segmentet eller för hantverkare som föredrar att arbeta med verktyg av bästa kvalitet.

Skillnaden mellan de något dyrare och professionella skannrarna ligger bland annat i detektionsdjupet. Med den här modellen kan du upptäcka metall på upp till 120 mm djup.

Detektionsdjup:

 • Järnhaltig metall: 120 mm
 • Icke-järnhaltig metall: 80 mm
 • Strömförande ledningar: 50 mm

Bosch D-tect 150 wallscanner Professional

Multidetektor - Genomgång av olika typer av digital detektor - Bosch detector d tect

Den sista väggskannern som vi har valt att ta med i vår rekommendation är en annan professionell modell från Bosch. Väggskannern D-tect 150 riktar sig främst till professionella hantverkare som behöver skanning med hög precision.

Med en noggrannhet så låg som +/- 5 mm och ett stort detektordjup får du den mest exakta och optimala skanningen. Priset är relativt högt, men specifikationerna är också toppklassiga.

Detektionsdjup:

 • Järnmetall: 150 mm
 • Icke-järnhaltig metall: 150 mm
 • Strömförande ledningar: 60 mm

Köpguide för väggskannrar

Vid det här laget borde du veta lite mer om vad du ska tänka på när du köper en ny väggskanner. Om du fortfarande är osäker kan du kolla in de viktigaste parametrarna nedan.

Mätdjup

De viktigaste specifikationerna som du måste vara uppmärksam på är det djup som väggskannern kan arbeta på. De billigaste skannrarna kan mäta från några centimeter, medan de mycket dyra skannrarna mäter betydligt djupare.

I vanliga villor är innerväggarna vanligtvis inte tjockare än cirka 10 cm, medan en vägg mellan två lägenheter kan vara något tjockare. Elkablar och vattenledningar är sällan särskilt djupa, så du behöver inte en skanner som kan mäta hela vägen genom väggen.

Ljud och grafik

Vissa skannrar har LED-lampor och ljud för att indikera att det finns installationer i väggen. Andra skannrar har displayer som visar mer detaljerad information.

Om du väljer den ena eller den andra typen beror till stor del på om du bara ska borra några få hål i väggar hemma eller om du ska borra många hål professionellt.

Form och storlek

Enkla skannrar med få funktioner är små och väger mycket lite. De här modellerna kan enkelt tas med i fickan eller i verktygslådan.

Professionella skannrar är större och tyngre, men inte så mycket att de är lätta att hantera. De större modellerna kräver ofta fler batterier, vilket ökar vikten.

Se även: de bästa borrarna

Beställ din nya väggskanner ovan

Ovan hittar du ett brett urval av väggskannrar som riktar sig till gör-det-själv-segmentet och mer avancerade skannrar som riktar sig till professionella hantverkare, ingenjörer och andra som kräver mer noggrannhet och precision.

Klicka på de enskilda modellerna för att läsa mer och beställa väggskannern direkt från den webbutik som säljer produkten. Beställ din väggskanner idag och få den inom några dagar.

Kom-ihåg-lista