legetårn byg selv

Spela torn bygga själv

Lau Christensen
Skrivet den 24. juni 2019 av Lau Christensen

Spela torn bygga själv guide

Bygg ditt eget lektorn – Ett lektorn är ett måste i trädgården när det finns barn i familjen. Barnen kommer att njuta av lektornet från mycket ung ålder och under många år framöver. Du kan välja att köpa ett färdigkonstruerat lektorn som du helt enkelt måste montera själv, eller så kan du bygga det bästa lektornet själv så att barnen får det precis som de vill ha det.

Lekstuga med klättervägg

Om du köper ett färdigkonstruerat lektorn kan du välja olika modeller beroende på om du vill ha en klättervägg, en rutschkana eller en gungställning som en del av lektornet. Naturligtvis kan du också köpa både klätterrep, gungor och rutschkana separat, så att du kan montera dem på ditt DIY-lektorn.

Barn behöver utmanas motoriskt, och en klättervägg är ett utmärkt verktyg för detta. I princip är klätterväggen bara en platta, t.ex. en MDF- eller plywoodskiva, på vilken klätterrepen är monterade. Se till att du anpassar avståndet mellan klätterstängerna till barnets ålder, så att de varken är för långt eller för kort ifrån varandra.

Olika typer av lektorn:

  • Speltorn med klättervägg – köp här
  • Speltorn med brandmansstång – köp här
  • Speltorn med gunga – köp här
  • Speltorn med rutschkana – köp här
  • Speltorn med sandlåda – köp här

Ovanstående finns också i olika kombinationer, så att du kan välja eller bygga den som passar dina barn bäst – och naturligtvis storleken på din trädgård.

Bygg din egen gungställning

En annan viktig del av trädgården är naturligtvis gungan, som erbjuder många timmars underhållning. Gungan kan byggas som en del av lektornet eller som en självständig del av lekplatsen. En gungställning kan enkelt byggas av två A-ramar med en stolpe emellan. Det rekommenderas åtminstone att gungan grävs ner, men om du har äldre barn kan du överväga att gjuta den på plats, till exempel med hjälp av metallspikar, för att förhindra att den välter.

För att fästa gungorna på gungställningen använder du gungfästen. Se till att du anpassar stativets storlek till de gungor du vill ha. Vill du bara ha en enkel babygunga som senare kan bytas ut mot en plastgunga, eller vill du också ha en fågelgunga bredvid, som är en succé för många barn men som tar mycket mer plats?

Lekstuga för inomhusbruk

Om du bara har en liten trädgård, eller kanske ingen trädgård alls, kan du enkelt bygga ett lektorn inomhus. Här kan du förstås inte använda de stora utomhusmodellerna och du måste vanligtvis bygga lektornet själv för att det ska passa rummets storlek. Du kan välja att bygga ett lektorn som en del av sängen, eller att dela upp delarna lite mer så att det till exempel finns en klättervägg, en gunga och en rutschkana, samt naturligtvis ett torn av någon storlek. Tornet kan också vara en hög bädd på vilken en rutschkana kan monteras. Om du är mycket kreativ kan du snabbt förvandla en säng till ett slott, en brandbil eller något annat intressant genom att fästa MDF-skivor, skära dem till önskad form och måla dem i ett lämpligt motiv.

legetårn byg selv
spela torn bygga själv
Kom-ihåg-lista