husvandværk test

Test av de 8 bästa Hushållsvattensystem

Lau Christensen
Skrivet den 16. november 2020 av Lau Christensen

Ett vattenverk för hushållsbruk gör det enkelt för dig att använda vatten som samlats upp i regnvattentunnor, brunnar eller andra vattenreservoarer. På så sätt kan du använda regnvatten för att vattna trädgården, tvätta bilen, spola toaletten och många andra saker där du normalt skulle använda vanligt kranvatten från vattenbolaget. Om du använder regnvatten för dessa uppgifter slipper du kostnaderna för kranvatten, vilket gynnar både miljön och din plånbok. Här kan du läsa mer om fördelarna med en hushållsvattenförsörjning och om vilken modell som är rätt för dig.

Se även vår guide om hållbar vattenförsörjning i trädgården

Hushållsvatten gör dig oberoende av det offentliga vattenbolaget och kan ge dig en stor ekonomisk fördel när du behöver vatten till mer än att dricka och tvätta. Om du till exempel har en stor örtträdgård som kräver mycket vatten, vet du att denna produkt kan vara dyr för vattenbudgeten. Men genom att samla upp regnvatten kan vattenbolaget pumpa vattnet dit det behövs, och du kan återanvända regnvattnet gratis.

Om du har möjlighet att samla upp regnvatten i en regnvattentunna eller en regnvattentank kan du använda vattnet för många ändamål. Du bör dock vara medveten om att vatten från regnvattentankar aldrig får användas som dricksvatten. Här måste du fortsätta att använda vatten från kranen.

Hitta rätt vattenförsörjning för hushållsbruk

Hushållsvattensystem finns i många olika modeller och inte minst i många olika prisklasser. För att hitta det vattenverk som bäst passar dina behov ska du bland annat titta på följande faktorer:

  • Hur mycket vatten behöver företaget leverera?
  • Kommer hushållsvattenförsörjningen att vara stationär eller portabel?
  • På vilket djup ska vattnet tas ut och hur högt ska det levereras?

Testning av vattenverk för hushållsbruk

Nedan har vi valt ut 8 vattenverk för hushållsbruk, som representerar modeller i alla prisklasser och med olika kapacitet. På så sätt har vi gjort det enklare och mer lätthanterligt för dig att hitta den modell som passar dig bäst.

Som nämnts finns varmvattenberedare i flera olika prisklasser. För att göra det enkelt har vi valt att lista modellerna efter pris – vi börjar med de billigaste vattenverken för hushållsbruk.

Einhell Automatic Water Works 3300

Einhell Automatic Water Works 3300 husvandværk test


Specifikationer:

Effekt: 630
WAAutomatisk funktion: jaLiter
per timme: 3300Källa
: elVikt
: 7,8 kgMax
pumptryck: 3,6 barTransporthöjd
: 36 m

Den första modellen som vi kommer att presentera är faktiskt inte ett komplett vattenverk för hushållsbruk, utan kan snarare beskrivas som en tryckpump. Om du har ett mindre behov av att flytta vatten och inte behöver avancerade funktioner är Einhell Automatic Water Works 3300 ett bra alternativ.

Water Works 3300 är en prisvärd och praktisk tryckpump som kan flytta upp till 3 300 gallon vatten i timmen. Pumpen är bärbar och kan enkelt flyttas i maskinens bärhandtag. Vikten är nere på 7,75 kilo. Detta är alltså en liten, kompakt och praktisk pump.

Pumpen har en automatisk start- och stoppfunktion. Detta innebär att pumpen stannar automatiskt om det inte finns något mer vatten att pumpa, så att du undviker skador på motor, tätningar etc. från att köra utan vatten.

Om du letar efter en smart liten pump som ändå kan flytta över 3m3 vatten i timmen är den här modellen från Einhell ett självklart val.

Metabo vattenverk för hushållsbruk HWW 3300/25 G

Metabo Domestic Waterworks HWW 3300-25 G husvandværk test


Specifikationer

Effekt: 900
WAAutomatisk funktion: jaLiter
per timme: 3300Källa
: elVikt
: 16.2 kgMax
pumptryck: 4.5 barTransporthöjd
: 45 m

Metabo är känt för att producera kvalitetsverktyg för professionella hantverkare och kräsna gör-det-själv-entusiaster. Detta vattenverk för hushållsbruk uppfyller helt kraven på en robust och hållbar maskin som ändå finns i den rimliga delen av prisskalan.

Varmvattenberedaren levererar vatten med ett konstant tryck och slår automatiskt på när mer vatten behövs. Om du till exempel vrider på kranen upptäcker vattenverket automatiskt att mer vatten behöver pumpas till kranen. Denna automatiska på/av-funktion minskar energiförbrukningen och minimerar bullret från systemet.

Elmotorn har en effekt på 900 watt, vilket ger vattenverket en kapacitet på 3 300 liter per timme. Systemets tank rymmer 24 liter och det maximala trycket är 4,5 bar.

Förutom att fungera som hushållsvattenverk kan hushållsvattenverket HWWW 3300/25 G användas för grundvattenpumpning, och det kan enkelt pumpa vatten från en översvämmad källare eller liknande. Modellen är lätt att ta i bruk och du kan stänga av systemet och tömma vattnet från tanken utan verktyg.

Metabo Domestic Waterworks HWWW 3300/25 G är ett kvalitetsvattenverk med bra specifikationer till ett lågt pris.

AL-KO House vattenverk HW 3000 Inox Classic

AL-KO House waterworks HW 3000 Inox Classic husvandværk


Specifikationer:

Effekt: 650
WAAutomatisk funktion: jaLiter
per timme: 3100Effekt
: elektricitetVikt
: 10,8 kgMax
pumptryck: 3,5 barTransporthöjd
: 35 m

Vattenverk för hushållsbruk från AL-KO som är perfekt för bevattning av trädgården och biltvätt eller för att ansluta tvättmaskinen och spola ner i toaletten. Här får du ett mycket flexibelt vattenverk för hushållsbruk som kan användas för nästan alla vardagliga pumpuppgifter – både inomhus och utomhus.

Du kan ta vatten från 8 meters djup, vilket gör det möjligt att ta vatten från en nedgrävd tank eller brunn. När det är dags att skicka ut vattnet i systemet kan du skicka upp det 35 meter, vilket räcker för de flesta arbeten.

HW 3000 kan pumpa 3 100 liter vatten per timme och levererar ett konstant tryck som automatiskt skickar ut vatten när du drar i toaletten, öppnar bevattningssystemet osv. Den 650-watts motor för hushållsvattenverk är helt underhållsfri och maskinen arbetar med en låg ljudnivå som når högst 76 dB.

Pumpen är lätt att använda och transporterar snabbt vatten efter att den har startats. När växten är påslagen finns det vatten tillgängligt för vattning osv. Detta vattenverk för hushållsbruk kan installeras som en fast installation i hemmet, eller så kan du använda det som en portabel enhet när behovet uppstår att pumpa vatten från en plats till en annan.

Gardena Classic elektronisk tryckpump 3500/4E

Gardena Classic Elektronisk Trykpumpe 3500-4E husvandværk


Specifikationer:

Effekt: 800
WAAutomatisk funktion: jaLitrar
per timme: 3500Källa
: elVikt
: 8,3 kgMax
pumptryck: 4 barTransporthöjd
: 40 m

Gardena är en annan stor aktör på hem- och trädgårdsmarknaden. Modell 3500/4E är ett litet men effektivt vattenverk för hushållsbruk. Motorn har en effekt på 800 watt, vilket gör det möjligt att pumpa 3 500 liter vatten per timme.

Här ska du definitivt inte låta dig luras av Gardena 3500/4E:s fysiska storlek. Pumpen är utrustad med flera avancerade och mycket praktiska funktioner. Pumpens automatiska felsystem upptäcker till exempel om det finns ett läckage i systemet, en droppande kran eller någon annan typ av läckage. När ett fel upptäcks blinkar en lampa på pumpen så att du snabbt kan åtgärda problemet.

Pumpen slår på och stänger av sig själv när vatten behövs. Dessutom har vattenverket en speciell funktion som garanterar stabil drift även vid mycket låg förbrukning. Det kan handla om vattenförsörjning till moderna tvättmaskiner med vattenbesparande funktion eller små droppbevattningssystem med mycket låg vattenförbrukning.

Det lilla och lätta vattenverket kan användas stationärt eller bärbart och ligger i mitten av segmentet till ett bra pris.

Metabo Inox vattenverk för hushållsbruk HWW 3500/25

Metabo Inox Domestic Waterworks HWW 3500-25 husvandværk


Specifikationer:

Effekt: 900
WAAutomatisk funktion: jaLiter
per timme: 3500Källa
: elVikt
: 14,2 kgMax
pumptryck: 4,5 barTransporthöjd
: 45 m

Detta vattenverk för hushållsbruk från Metabo är perfekt för att leverera vatten till bevattningssystem, toaletter, tvättmaskiner etc., men kan också användas som en bärbar pump om du behöver det. Enheten väger endast 14,6 kg, vilket gör den lätt att flytta.

Motorn har en effekt på 900 watt, vilket gör det möjligt att suga upp vatten från 8 meters djup. Det innebär att du kan tömma nedgrävda vattentankar och liknande utan problem. Du kan pumpa 3 500 liter i timmen och vattnet kan skickas upp till 45 meters höjd. Vattenverket har en 24 liters tank för mellanlagring av vattnet innan det skickas ut i systemet. Motorn har ett smart överbelastningsskydd som automatiskt stänger av motorn vid överhettning.

Metabos vattenverk för hushållsbruk är mycket lätt att använda och underhålla. En enkel knapptryckning startar systemet och du kan tömma vatten från tanken utan att använda verktyg.

AL-KO FCS Comfort House vattenverk HW 4500

AL-KO husvandværk 1300W


Specifikationer:

Effekt: 900
WAautomatisk funktion: jaLitrar
per timme: 4500Bränsle
: elVikt
: 18 kgMax
pumptryck: 4,5 barTransporthöjd
: 50 m

Om du behöver ett stabilt och mångsidigt vattenverk för hushållsbruk i den kraftfulla änden är detta AL-KO-system ett självklart alternativ. Den kan användas som en stationär eller bärbar enhet, beroende på dina behov.

Du får ett mycket effektivt vattenverk för hushållsbruk som kan förse ditt hems installationer med regnvatten eller vatten från en brunn. Systemet är mycket stabilt, så du kan låta HW 4500 leverera bruksvatten till toaletter osv.

Systemet har en låg energiförbrukning och genom att använda regnvatten för t.ex. trädgårdsbevattning kan du spara mycket på din vattenräkning till det offentliga vattenverket. Du behöver inte oroa dig för att smutsigt vatten ska skada systemet. Det inbyggda förfiltret säkerställer att ingen smuts eller föroreningar kommer in i pumpen, vilket kan skada systemet.

Systemets pumpkapacitet är 4 500 liter per timme och systemet är perfekt för att tömma en vattenreservoar, simbassänger och liknande. Om det inte finns mer vatten att pumpa stängs vattenverket automatiskt av, vilket förhindrar att pumpen skadas.

Gardena Comfort elektronisk tryckpump 5000/5E LCD

Gardena Comfort Electronic Pressure Pump 5000 5E LCD husvandværk


Specifikationer:

Effekt: 1300
WAAutomatisk funktion: jaLitrar
per timme: 5000Källa
: elVikt
: 13,3 kgMax
pumptryck: 5 barTransporthöjd
: 50 m

Med den här modellen från Gardena får du verkligen något för pengarna. 5000/5E styrs av avancerad elektronik, vilket gör att du kan övervaka pumpfunktioner som vattentryck och vattenmängd, och du får varningar om eventuella fel som uppstår med information om hur du kan åtgärda dem. Om du behöver hålla ett öga på anläggningens data på en liten och smart LED-skärm har du här en unik möjlighet att göra det.

Elektroniken styr även pumpen för hushållsvattenverkets funktion. Om du använder systemet i hushållet startar pumpen automatiskt när du tar vatten från toaletten, när tvättmaskinen använder vatten osv. Allt sker helt automatiskt och du kan tryggt överlåta kontrollen till Gardenas vattenverk.

Om du behöver använda pumpen som en bärbar pump kan du enkelt flytta enheten med det integrerade bärhandtaget. Den låga vikten på endast 13,4 kg gör det enkelt att flytta pumpen till en ny plats.

Med en självsugande funktion kan du hämta vatten från ett djup på 8 meter och skicka det upp till 50 meter. Pumpkapaciteten är imponerande 5 000 liter per timme, vilket gör den här Gardena-modellen till en av de mest kraftfulla i testet.

Här får du ett supereffektivt och flexibelt vattenverk för hushållsbruk till ett mycket attraktivt pris.

Metabo vattenverk för hushållsbruk HWW 9000/100 G

Metabo Domestic Waterworks HWW 9000 100 G husvandværk


Specifikationer:

Effekt: 1900
WAAutomatisk funktion: jaLiter
per timme: 9000Effekt
: elektricitetVikt
: 39,9 kgMax
pumptryck: 5,1 barTransporthöjd
: 51 m

Metabo Domestic Waterworks HWW 9000/100 G är ett vattenverk för hushållsbruk i den riktigt tunga änden, operativt sett. Här får du ett vattenverk för hushållsbruk med stor kapacitet, som huvudsakligen är avsett för stationär användning. Det kraftfulla systemet har en 100 liters tank som ger en stabil och energisnål drift.

Den mycket kraftfulla elmotorn på 1 900 watt ser till att du har tillräckligt med kraft för att ansluta upp till 6 bevattningsanläggningar till ditt bevattningssystem. Detta ger dig en pump som är utformad för att pumpa stora vattenvolymer och har en kapacitet på 9 000 liter per timme.

Liksom de andra kan den här kranen för hushållsvatten användas för att försörja tvättmaskin, toaletter och liknande i hemmet. Det är möjligt att hämta vatten från 9 meters djup, till exempel från en brunn.

Om du letar efter ett kraftfullt vattenverk för hushållsbruk som verkligen fungerar, bör du titta på Metabo Domestic Waterworks HWWW 9000/100 G.

Vilket vattenverk ska du välja?

Nu har du läst presentationen av några av de vattenverk för hushållsbruk som vi anser vara de bästa på marknaden just nu. Innan du fattar ditt slutgiltiga beslut beskriver vi de viktigaste funktionerna och alternativen för att hjälpa dig att välja rätt modell.

Några av de saker som du bör tänka på när du köper en varmvattenberedare är:

  • Pumpkapacitet
  • Mobil / stationär
  • Motorstorlek
  • Tankstorlek / mellanlagring

Inköpsguide för vattenverk för hushållsbruk

Vi har skapat en liten köpguide som förklarar varje funktion mer i detalj.

Pumpkapacitet

Pumpkapaciteten mäts i antalet liter vatten som pumpen kan flytta per timme. Detta värde är viktigt om du behöver tömma en stor tank, en pool eller om källaren är full av vatten som måste pumpas bort snabbt.

Därefter tittar du på hur djupt pumpen kan dra vatten. Om du till exempel behöver hämta vatten från en djup brunn måste pumpen ha tillräcklig kapacitet för att suga upp vattnet.

När vattnet har tagits från brunnen eller vattentanken måste det skickas ut i systemet. Här kan ett värde som t.ex. transporthuvud vara en viktig faktor. Transporthöjden anger hur många meter vattnet kan pumpas vertikalt uppåt.

Mobila eller stationära vattenverk för hushållsbruk

Ett mobilt vattenverk är perfekt om du behöver använda det på flera ställen, till exempel för att vattna trädgården, tömma poolen eller pumpa vatten från en plats till en annan.

Det stationära systemet används ofta som en del av en fast installation för att skicka vatten till toaletter, tvättmaskiner osv. I detta sammanhang bör du komma ihåg att du aldrig får använda vatten från hushållsvattnet som dricksvatten.

Flera av pumparna i testet kan användas som både bärbara och stationära vattenverk, beroende på dina aktuella behov.

Motorstorlek

Motorns storlek är relaterad till pumpens kapacitet. Ju större vattenverkets motor är, desto större är maskinens pumpkapacitet.

En stor motor med överskottskapacitet kommer aldrig att gå på maximal kapacitet och därför kommer motorn inte att överbelastas. Välj därför inte en modell där du tror att motorn körs precis vid gränsen för maximal belastning. De flesta varmvattenberedare för hushållsbruk har dock ett överbelastningsskydd som automatiskt stoppar motorn innan den överhettas.

Tankstorlek

Hushållsvattenvärmare har inbyggda tankar i olika storlekar. Tanken används som ett slags mellanlager innan vattnet släpps ut i systemet. Den här konstruktionen garanterar en smidig och stabil drift av vattenverket.

För normal förbrukning behöver tanken inte vara särskilt stor, men om du har en mycket stor vattenförbrukning bör du kanske titta på modeller med en stor tank.

Bläddra upp och hitta rätt vattenverk för hushållsbruk

Om du redan har bestämt dig kan du bläddra uppåt på sidan och klicka på det vattenverk du vill beställa. Om du fortfarande är osäker kan du hitta mer information genom att klicka på de enskilda produkterna.

Läs också: Test av de bästa askutmatarna

Kom-ihåg-lista