bedste bajonetsav

De 10 Bästa tigersågen

Lau Christensen
Skrivet den 9. april 2021 av Lau Christensen

En bajonettsåg är ett utmärkt verktyg som kan användas för många bygg- och renoveringsarbeten. Bajonettsågen är ett relativt billigt verktyg som kan skära mjuka material som trä och plast, men även hårda material som stål, järn och betong. Det handlar bara om att använda rätt blad för sågen

Bajonettsågar finns i flera storlekar och prisklasser. Nedan har vi sammanställt en lista med 10 bajonettsågar som vi tycker är några av de bästa på marknaden just nu.

Läs vidare för att se vilka funktioner du bör titta på innan du beställer din bajonettsåg.

Vad använder du en tigersåg till?

Som nämnts kan en bajonettsåg användas för att skära i många olika material. Därför kan du använda en bajonettsåg för:

 • Rivning
 • Grovskärning
 • Beskärning av träd

Om du ska genomföra ett renoveringsprojekt är en bajonettsåg perfekt för rivning. Sågen skär igenom gamla väggar av trä, tegel och gips, och om du stöter på vattenrör, stuprör och liknande hårda material tar bajonettsågen också hand om det.

En bajonettsåg är inte lämplig för att göra fina, raka snitt. Å andra sidan är den perfekt för att göra de första grova justeringarna av timmer, lattor, järnrör, armeringsjärn och liknande.

Bajonettsågen är också idealisk för att beskära träd eller buskar med tjocka grenar. Möjligheterna är oändliga, och när du väl har sågen kommer du att vilja använda den på ett bra sätt.

Läs också: de bästa motorsågarna i år

De 10 bästa bajonettsågarna

Nedan beskriver vi de 10 bajonettsågar som vi har valt ut för att hjälpa dig att hitta den såg som bäst passar dina behov och önskemål. Om du inte har arbetat med bajonettsågar tidigare kan det vara svårt att veta vilka funktioner som är viktigast. Vi har valt ut dem åt dig och listar deras värden i vår recension.

Einhell TE-AP 18 Li – Solo

 • Strömkälla: 18 V-batteri (ingår inte)
 • Max. skärdjup: 100 mm
 • Slagfrekvens: 0-2 600 slag/min
 • Vikt: 1,6 kg
De 10 Bästa tigersågen - Einhell TE AP 18V

Einhell har utvecklat en ny typ av sladdlöst verktyg som de kallar Power X-Change. Det innebär att verktyget levereras utan batteri, men i gengäld passar samma batteri till alla elverktyg i serien.

När verktyget levereras utan batteri är priset betydligt lägre och du behöver bara 1-2 batterier för alla dina verktyg. Detta är också en av anledningarna till att du kan köpa denna Einhell bajonettsåg till ett mycket lågt pris.

Om du letar efter en billig bajonettsåg för allmänt hobbybruk är Einhell TE-AP 18 Li – Solo definitivt värd att titta närmare på. Särskilt om du funderar på att köpa andra verktyg i Power X-Change-serien.

Sågen är liten och kompakt, vilket gör den lätt att hantera och bra att arbeta med. Handtaget och beröringsytorna är ergonomiskt utformade och täckta med mjukt grepp. Det gör det enkelt, säkert och bekvämt att arbeta med sågen.

Makita JR103DZ Solo

 • Strömkälla: 10,4 V-batteri (ingår inte)
 • Max. skärdjup: 50 mm
 • Slagfrekvens: 0-3 300 slag/min
 • Vikt: 1,5 kg
De 10 Bästa tigersågen - Makita Bajonetsav 10

Nästa bajonettsåg är modellen JR103DZ Solo från Makita, som är en liten såg för mindre uppgifter. Sågen är liten, behändig och lätt att transportera, vilket gör den perfekt för de jobb som inte kräver en kraftfull såg.

Bajonettsågen använder så kallade Slide-batterier från Makita, som måste köpas separat. Batterierna är 10,8 V li-ion-batterier, som är små och lätta och därför mycket lämpliga för den här sågen.

Sågen är elektroniskt styrd och har en inbyggd LED-lampa som lyser upp området runt klingan när du sågar. Det finns en inbyggd elektronisk motorbroms som stoppar sågen så fort du släpper knappen. Motorbromsen ökar säkerheten och minimerar risken för olyckor när den inte fungerar.

Du kan byta bladet utan verktyg, vilket är en stor fördel som sparar mycket tid när du arbetar med sågen. Här får du en riktig kvalitetssåg för små arbeten.

Bosch PSA 9000 E

 • Strömförsörjning: 230 V
 • Max. skärdjup: 200 mm
 • Slaghastighet: 0-2 700 slag/min
 • Vikt: 3,7 kg
De 10 Bästa tigersågen - Bosch PSA 900 E

Bosch PSA 9000 E drivs av vanlig 230 V nätström, vilket gör sågen stark och kraftfull. Slaglängden är 280 mm, vilket gör det möjligt att såga virke med en tjocklek på upp till 200 mm.

Sågen har SDS-bladbyte, vilket gör det snabbt och enkelt att byta blad. Du behöver inga verktyg när du byter, vilket gör arbetet med bajonettsågen effektivare.

Sågen är tillverkad i den välkända Bosch-kvaliteten och är mycket robust och hållbar. Sågen har en fin balans och du har ett bra och stabilt grepp eftersom alla kontaktytor är täckta med ett mjukt greppmaterial.

Den här bajonettsågen från Bosch är bra för alla hobbyarbeten i hemmet och för hantverkaren som behöver en billig bajonettsåg som är lätt att hantera.

Metabo ASE 18 LTX Solo

 • Strömkälla: 18 V-batteri (ingår inte)
 • Max. skärdjup: ej angivet
 • Slaghastighet: 0-2 700 slag/min
 • Vikt: 3,6 kg
De 10 Bästa tigersågen - Metabo ASE 18

Om du letar efter en mångsidig sladdlös bajonettsåg som är tillräckligt kraftfull för de flesta skärningsuppgifter, ska du ta en titt på denna bajonettsåg från Metabo. Sågen använder ett 18 V li-ion-batteri och har samma batterityp som andra Metabo-verktyg.

Med hjälp av den inbyggda Vario-elektroniken kan bajonettsågen justera slaglängden. På så sätt anpassas klingans hastighet till det material du ska skära, vilket ger sågen ännu fler möjligheter.

En smart funktion hos Metabo ASE 18 LTX Solo är att du kan vrida bladet ett halvt varv. Det här alternativet gör det lättare att använda sågen under olika förhållanden, till exempel när du arbetar med armarna utsträckta över huvudhöjd.

En annan mycket användbar funktion är det justerbara djupstoppet, som används för att kontrollera hur djupt bladet ska skära.

Dewalt DWE305PK

 • Strömkälla: 230 V
 • Max. skärdjup: 280 mm
 • Slaghastighet: 0-2 800 slag/min
 • Vikt: 3,5 kg
De 10 Bästa tigersågen - Dewalt DWE305PK

Modell DWE305PK är en bajonettsåg från Dewalt som är väl lämpad för stora och mer krävande kaparbeten. Sågen har en kraftfull motor på 1 100 W som gör det möjligt att såga virke med en tjocklek på upp till 280 mm och stål- och metallrör med en tjocklek på upp till 100 mm.

Om du har arbetat med Dewalt tidigare känner du till känslan av att ha kvalitetsverktyg i handen. Det är samma sak med den här bajonettsågen, som är bra att hålla i handen och bekväm att arbeta med.

Sågen är utformad med en 4-positions bladhållare som gör att du kan använda sågen för flera olika uppgifter. Du kan till exempel skära ända in i kanten, vilket du normalt inte kan göra med en bajonettsåg i den billiga änden. Det är lätt att byta blad utan verktyg, så du slipper onödiga arbetsstopp.

Den här bajonettsågen från Dewalt riktar sig till både professionella hantverkare och seriösa gör-det-självare med en förkärlek för bra kvalitetsverktyg.

Ryobi RRS1200-K

 • Strömförsörjning: 230 V
 • Max. skärdjup: 200 mm
 • Slagfrekvens: 0-3 000 slag/min
 • Vikt: 5,25 kg
De 10 Bästa tigersågen - Ryobi RRS1200

Du kanske känner Ryobi bäst för sina sladdlösa verktyg, men Ryobi har faktiskt ett antal verktyg för 230 V ström, inklusive denna kraftfulla bajonettsåg RRS1200-K.

Det här är sågen för den som vill ha en bajonettsåg med mycket kraft. Motorn är kraftfull och levererar 1 200 W, vilket gör sågen idealisk för större rivningsarbeten och andra krävande arbeten.

Om du använder bajonettsågen varje dag kommer du särskilt att gilla det speciella antivibrationshandtaget. Färre vibrationer ger en stor komfort och gör sågen mer behaglig att arbeta med.

Sågens sladd är bekvämt placerad framför det bakre handtaget, och speciella sladdklämmor förhindrar att sladden kommer nära klingan.

Metabo SSE 1100

 • Strömförsörjning: 230 V
 • Max. skärdjup: ej angivet (sågbladets rörelse 28 mm)
 • Slaghastighet: 0-2 600 slag/min
 • Vikt: 3,9 kg
De 10 Bästa tigersågen - Metabo SSE 1100

Metabo SSE 1100 har en bra ergonomisk form, vilket du kommer att uppskatta när du arbetar länge med sågen. Konstruktionen ökar komforten och förhindrar trötthet i armarna.

Den här bajonettsågen från Metabo är extremt robust. Motorn och växelhuset har ett särskilt skydd mot damm och vattenstänk, vilket gör den perfekt för byggarbetsplatser, rivningsarbeten och liknande miljöer.

Du kan enkelt justera knivhastigheten för att anpassa den till det material du skär. En smart funktion är varvtalslåset, som håller den önskade hastigheten konstant och stabil.

När bladet slits ut tar det bara ett ögonblick att byta ut det, så att du kan fortsätta med jobbet snabbt. Detta är en mycket hållbar och robust bajonettsåg för krävande användare.

Bosch GSA 12V-14 Professional

 • Strömkälla: 12 V-batteri
 • Max. skärdjup: 65 mm
 • Slagfrekvens: 0-3.o00 slag/min
 • Vikt: 1,2 kg
De 10 Bästa tigersågen - bosch gsa 12v 14 akku bajonetsav 060164l976

Nästa bajonettsåg är avsedd för dem som behöver en liten såg som inte tar mycket plats i verktygslådan, men som ändå har en bra och stabil prestanda.

Bosch GSA 12V-14 Professional är perfekt för den mobila hantverkaren som behöver en kompakt såg som kan såga upp till 50 mm tjocka rör och upp till 65 mm djupt trä.

Två 12 V-batterier ingår i maskinen, så att du kan arbeta kontinuerligt och utan avbrott i ditt arbete.

Sågen har perfekt ergonomi och en låg vikt på endast 1,2 kg. Detta gör bajonettsågen behaglig och bekväm att använda.

Makita JR3070CT

 • Strömkälla: 230 V
 • Max. skärdjup: 255 mm
 • Slaghastighet: 0-2 800 slag/min
 • Vikt: 4,4 kg
De 10 Bästa tigersågen - Makita JR3070CT 240V

Med det här kraftpaketet behöver du aldrig oroa dig för att det inte finns tillräckligt med kraft för att klippa. Med en motoreffekt på 1 510 W är Makita JR3070CT lämplig för att skära betong, trä och metall.

Den här bajonettsågen är väl lämpad för rivningsarbeten där kraftfulla och solida verktyg ofta behövs. Den professionella hantverkaren kommer att trivas med den här mångsidiga sågen.

Bladbyten sker snabbt utan verktyg och hastigheten är steglöst justerbar. En smart funktion är att luften från motorn leds förbi bladet och blåser bort smuts och damm från behållarstången.

Dessutom styrs bajonettsågen av avancerad elektronik, har penduljustering i 4 individuella steg och har inbyggd antivibrationsteknik för bekvämare arbete.

Dewalt DCS388N Solo

 • Strömkälla: 54 V-batteri (ingår inte)
 • Max. skärdjup: 300 mm
 • Slagfrekvens: 0-3 000 slag/min
 • Vikt: 3,6 kg
De 10 Bästa tigersågen - dewalt dcs388n 54v xr bajonetsav los enhed

Den sista bajonettsågen i vår topp 10 är återigen en Dewalt-maskin, men den här gången i den bekanta sladdlösa versionen. Bajonettsågen drivs av ett kraftfullt 54 V XR Flexvolt-batteri som ger dig samma prestanda som om sågen hade drivits på 230 V från elnätet.

Dewalt DCS388N Solo är en professionell såg i absolut toppklass. Sågen ligger i den dyra änden, men med den prestanda och de funktioner som sågen erbjuder får du full valuta för pengarna.

Skärkapaciteten är 300 mm i trä, 160 mm i PVC och 130 mm i stålrör. Det här är fördelar som du inte hittar i många batteridrivna bajonettsågar, och det är några av de faktorer som gör Dewalt speciell.

Det finns en inbyggd LED-lampa som lyser upp skärområdet, så att du kan använda sågen i dålig belysning. Sågens form har omarbetats för att göra den mer ergonomisk, och en intelligent motorbroms ger ökad säkerhet och komfort.

Vilken bajonettsåg ska du välja?

Förhoppningsvis har du nu lärt dig om några av bajonettsågens viktigaste funktioner och fördelar. Med den här informationen kan du lättare välja den bajonettsåg som passar dina behov.

Innan du trycker på köpknappen bör du fundera på vilka behov din nya bajonettsåg kommer att uppfylla. Om den ska användas för rivning är prestanda viktigt, medan en mindre kompakt bajonettsåg är bra för små jobb och i trånga arbetsförhållanden.

Även om dina behov kanske inte är så stora är en bra bajonettsåg en prisvärd investering. Kom också ihåg att det är mycket roligare att arbeta med kvalitetsverktyg för att göra det själv.

Läs också: vår rekommendation för beskärningssågar

Köpguide för tigersåg

Slutligen går vi igenom sågens viktigaste specifikationer för att hjälpa dig att göra ditt slutliga val.

Drivsystem

Moderna batterier har gjort det möjligt att tillverka verktyg med praktiskt taget samma prestanda som verktyg för 230 V ström. En stor fördel med batteridrift är det sladdlösa och friare arbetssättet, där du inte behöver oroa dig för var det närmaste eluttaget finns.

Många sladdlösa verktyg levereras utan batteri, eftersom andra verktyg i samma serie kan dela på batteriet. Detta gör det möjligt att köpa mycket billiga verktyg som bara behöver 1-2 batterier.

i de allra flesta fall är dock 230 V-verktyg fortfarande de mest kraftfulla. Om du behöver det mest kraftfulla verktyget för krävande uppgifter bör du därför överväga den här typen av verktyg.

Skärdjup

Skärdjupet på en bajonettsåg anger hur tjocka material du kan skära. Du kan skära trä och andra mjukare material med det maximala skärdjupet som anges.

När du skär järn och metall, som är något hårdare material, är skärdjupet betydligt mindre. Det är dock sannolikt också ytterst sällan som du behöver skära tjock metall med bajonettsågen.

Slagfrekvens

Sågens slagfrekvens anger hur många gånger klingan körs ut och in per minut. Det är en stor fördel om slagfrekvensen kan justeras.

I mycket hårda material är det ofta lättare att skära med lägre hastighet. När du skär i trä och liknande mjuka material kan det vara bra att använda en högre slagfrekvens.

Vikt

Sågens vikt kan vara mycket viktig, och en bajonettsågs storlek och vikt bör anpassas till uppgiften.

För mindre kaparbeten är det lättast att arbeta med en liten och lätt bajonettsåg. En lätt såg är lättare att kontrollera och armarna blir inte lika trötta.

Om sågen huvudsakligen används för rivningsarbete är en tung såg perfekt. Sågens vikt hjälper till att styra bladet genom materialet och du behöver inte anstränga dig för att styra sågen.

Nu är du redo att beställa din nya bajonettsåg

När du klickar på en av sågarna i vår topp 10 bästa bajonettsågar, kommer du automatiskt till den butik som säljer produkten. Här kan du läsa mer om produkten och beställa online för direkt och snabb leverans.

Kom-ihåg-lista