Byg selv højbed

Bygg din egen upphöjda bädd

Lau Christensen
Skrivet den 22. september 2019 av Lau Christensen

Guide för att bygga din egen upphöjda säng

Bygg din egen högbädd: Högbäddar är populära i danska trädgårdar. Det kan vi förstå, för det finns många fördelar med att plantera blommor, grönsaker och örter i upphöjda bäddar. Du kan till exempel odla grönsaker i trädgården längre eftersom jorden är varmare i en högbädd och det är lättare att hålla dem frostfria. En annan klar fördel är att det inte alls är svårt att göra ett DIY-projekt med upphöjda sängar. En högbädd är en flexibel konstruktion som du kan bygga på flera olika sätt och av olika material. Gemensamt för alla typer av upphöjda bäddar är att konstruktionen är enkel. Det är faktiskt så enkelt att vem som helst kan vara med. Läs den här guiden för att ta reda på hur du enkelt kan bygga en upphöjd bädd.

Kostnaden för en självbyggd upphöjd bädd

Det behöver inte vara dyrt att bygga en högbädd själv. Priset beror naturligtvis på vilka material du väljer och hur stor din upphöjda bädd är. Det enklaste och billigaste sättet är att bygga högbäddar i trä, men du kan också välja material som stål eller betongblock. Träslag som lämpar sig för upphöjda bäddar är lärk, tall/gran eller komposit.

Du kan köpa byggsatser i trä till rimliga priser ner till 600 DKK för en liten och enkel upphöjd bädd.

Ofta är det dock billigare att bygga en högbädd själv – särskilt om du vill ha en större högbädd eller flera högbäddar. Om du väljer att bygga din upphöjda bädd i trä kan du bygga en upphöjd bädd som är ungefär en meter bred och två meter lång för mindre än 1 000 danska kronor.

För din DIY-höjningsbädd behöver du bland annat följande:

  • Träplankor, betongblock eller metallsidor
  • Skruvar
  • Fiberduk
  • Olja/färg om det behövs
  • Alla hjul eller trästolpar

Bygg din egen högbädd – vilka material är bäst?

Den upphöjda bädden måste fyllas med jord som håller sig fuktig. Materialet måste därför tåla fukt. Ju bättre materialet klarar av fukt, desto längre håller din upphöjda bädd. Trä är ett organiskt material som så småningom ruttnar när det kommer i kontakt med fukt. Även om trä är det billigaste alternativet är det därför inte nödvändigtvis det mest hållbara.

Du har dock möjlighet att välja tryckimpregnerat trä (se vad vi använder i guiden omträdkronor), som är behandlat på ett sätt som gör det mer motståndskraftigt mot väder och vind. Om du planterar grönsaker eller örter måste du dock lämna ett lager plast mellan träramen och jorden i bädden. Detta beror på att tryckimpregnerat trä innehåller kemikalier som inte bör komma i kontakt med livsmedel.

Läs också: Bygg din egen växttrappa

Du kan också höja din DIY-höjningsbädd från marken med hjälp av trästolpar, så att höjningsbädden inte kommer i direkt kontakt med den fuktiga jorden. Om du vill ha en högbädd som håller i många år bör du använda starka och underhållsfria material. Som nämnts är tryckimpregnerat trä ett bra alternativ, men om du verkligen vill ha valuta för pengarna bör du överväga att använda starka material som betongblock eller metall. Materialen är dock dyrare och kräver lite mer erfarenhet av gör-det-själv-arbete än att bygga i trä, men i längden lönar det sig.

Sammanfattning av vägledningen

Om du vill bygga din egen högbädd utan att behöva skära till plankor och annat själv rekommenderar vi att du väljer satsen för att bygga själv, som fortfarande ger dig möjlighet att bygga den själv, men som har vissa instruktioner att följa och material som redan är exakt i den storlek de behöver. Den här lösningen sparar också mycket tid och du får ett fantastiskt resultat som grannarna säkert kommer att avundas dig. Vi hoppas att den här guiden ”Bygg din egen högbädd” har gett dig modet att börja bygga din egen säng.

Kom-ihåg-lista