Guide: Hur lägger du klinker
När du lägger kakel är det viktigt att göra jobbet ordentligt så att du får ett tillfredsställande resultat. Om du är osäker på hur du ska lägga kakel kan du läsa vidare om hur du lägger kakel.
De flesta husägare i Danmark har kakel i trädgården, på uppfarten, uteplatsen eller kanske på gården. Kakel är behagligt att gå på och kräver därför minimalt underhåll jämfört med träytor, samtidigt som kakel har en otroligt lång livslängd.
Om du planerar att lägga kakel själv är det inte en omöjlig uppgift – men det är en uppgift som kräver att du har tålamod och håller tungan rätt i mun. Om du inte gör jobbet ordentligt kan slutresultatet bli mycket märkbart.
Vilka är fördelarna och nackdelarna med kakel?
Det finns både för- och nackdelar med att lägga kakel. Först och främst är stenar hållbara, snygga och halkfria – och du kan lägga dem själv om du har kunskaperna. Det finns plattor som passar nästan alla budgetar, så du behöver inte investera en förmögenhet för att lägga plattor.
Det finns dock inte bara fördelar med att välja kakel. Plattor blir snabbt täppta av ogräs och alger, och myror flockas runt plattor, så de kanske inte är det självklara valet för din uteplats.
Men om du är villig att ta dig tid att rengöra plattorna från alger och bekämpa ogräs är kakel ett utmärkt alternativ – och du får ett resultat som håller i många år framöver, till skillnad från många andra material.
Hur lägger jag plattor?
Det är inte svårt att lägga kakel, även om det innebär en del relativt tunga lyft. De verkliga utmaningarna ligger i grundarbetet, att se till att underlaget är i ordning så att plattorna ligger jämnt när du är klar.
För att lägga plattor behöver du två typer av grus:
- Stabiliserat grus (finns här)
- Grus (finns här)
Guide: Hur man lägger plattor för en terrass
I avsnittet nedan finns en guide för hur man lägger plattor för en uteplats. Principen är densamma oavsett om du lägger plattor till en uteplats, uppfart, gångväg eller liknande, så du kan helt enkelt använda samma metod i olika situationer.
Vad du behöver:
- Plattor (finns här)
- Stabiliserat grus (finns här)
- Grus (finns här)
- Plattvibrator (finns här)
- Riktande rep (finns här)
- Pinnar (finns här)
- Spade (finns här)
- Vattenrör (finns här)
- Rengöringsskena (finns här)
- Fugesand (finns här)
- Kvast (finns här)
Guide för att lägga en terrass med kakelplattor:
- Det första du behöver göra är att mäta ytan på din uteplats. När det är gjort markerar du området med pinnar och ett räta måttstockar.
- Gör utgrävningen cirka 15 centimeter större än vad du planerar för uteplatsen, så att stenarna kan ligga stabilt.
- När du mäter och märker ut är det bra att utgå från husets vinklar och avstånd för att se till att det kommer att ligga i rätt vinkel.
- När du mäter, använd kakelplattornas mått för att undvika att klippa dem för mycket, vilket kan vara ett tråkigt arbete som lätt kan undvikas.
- Nu måste du gräva – och här är det praktiskt att i förväg veta hur mycket grus du behöver och om du behöver bottengrus.
- På en uteplats räcker det oftast med 15 centimeter stabilt grus och fem centimeter gatsten, medan det behövs mer på en uppfart där trycket på gatstenarna är större. Kom också ihåg att ta hänsyn till höjden på plattorna när du gräver.
- Grävningen ska vara jämn och jämn, och det är en bra idé att packa med en plattvibrator. Lägg sedan stabilt grus ovanpå, som du också kan använda plattvibratorn.
- Lägg två vattenrör i gruset så att deras yta överensstämmer med ytan på det stabila gruset. Använd sedan en rakstång, som du för längs med rören, för att ta bort överflödigt grus innan du stampar det med vibratorn.
- Nu är det dags för gruset, som också måste jämnas och stampas på samma sätt som det stabila gruset.
- När ytan är jämn lägger du plattor ovanpå. Hur de läggs beror på vilka plattor du har köpt. Du bör dock alltid se till att du lägger dem rakt – och använd gärna en rak kant var femte sten.
- Se till att det är ungefär två millimeter mellan varje kakel så att fogmassan kan komma in mellan dem.
- Sprid ut fogmassan på plattorna genom att svepa diagonalt längs dem. Gör detta försiktigt så att mycket lossnar.
- Ge plattorna en snurr med vibratorn och fyll sedan på med sand. Efter några dagar kan du bedöma om de behöver ett nytt lager fogmassa – och om inte, är din nya terrass klar.
Hur mycket kostar kakling?
Kostnaden för att lägga plattor beror på hur stor yta du vill att de ska täcka. Det beror också på om du väljer att lägga plattorna själv eller om du anlitar ett professionellt företag för att göra jobbet.
Om du väljer att göra det själv kan du räkna med att betala mellan 6 000 och 15 000 euro för en yta på 25 kvadratmeter, men priset beror på vilka plattor du väljer. Du bör också räkna med att betala för hyra av maskiner och verktyg om du inte har det du behöver.
Få 3 offerter för att lägga kakel
Om du inte vill ta itu med kaklet själv är det förståeligt. Det är ett arbete som kräver koncentration, och om du inte förbereder dig ordentligt kommer kakelplattorna att ha en kortare livslängd och du kommer att få ett resultat som inte motsvarar dina förväntningar.
I så fall kan det vara en bra idé att anlita ett professionellt företag för att ta hand om arbetet. Här kan du få 3 offerter för kakelplattor om du vill jämföra offerter från flera olika företag för att försäkra dig om att du får det bästa priset.