hyndeboks diy gør det selv

Kudde låda DIY: Guide för att göra din egen kuddlåda

Lau Christensen
Skrivet den 18. oktober 2021 av Lau Christensen

Om du har en terrass kan en kuddlåda vara ett elegant och smart tillägg till din uteservering. Du kan förvara alla dina kuddar i kuddlådan när du inte sitter på terrassen. Detta är en fördel så att de inte blir blöta, fuktiga eller liknande när det regnar etc. Naturligtvis behöver du en vattentät kuddlåda för att hålla dina kuddar torra.

Det finns många olika alternativ när det gäller att köpa en kuddlåda. Du hittar allt från en liten kuddlåda till en stor kuddlåda, kuddlådor i olika material, färger och så vidare. Men kämpar du fortfarande med att hitta rätt kuddlåda för din uteplats?

I sådana fall kan det vara en fördel att bygga en egen kuddlåda. Här hittar du en guide till hur du gör en kuddlåda själv.

Så här bygger du din egen DIY-kuddebox

Material:

 • Trä: plywood och reglar
 • Sex plywoodskivor
 • Fyra trälister med måtten 120 x 6 centimeter.
 • Fyra 40 x 6 centimeter stora träplattor.
 • Tio 48 x 6 centimeter stora träbjälkar.
 • Handsåg eller cirkelsåg – köp här
 • Skruvar
 • Drill – köp här
 • Trälim
 • Hammaren
 • Spikar
 • Gångjärn
 • Måttband
 • Träskydd – köp här
 • Träolja
 • Borste
 • Hörselskydd om det behövs – köp här

Så här gör du:

Steg 1: Skär till träet

Det första du behöver göra är att mäta träet och skära det i rätt storlek. Du kan göra detta med hjälp av en cirkelsåg eller en handsåg, beroende på vad du arbetar bäst med.

Steg 2: Bygg ramen

När du har skurit träet måste du börja bygga själva ramen. Den ena sidan består av två 120 x 6 centimeter stora träbalkar och tre 48 x 6 centimeter stora träbalkar. Du börjar med att borra hål med en borrmaskin och fäster sedan listerna med två skruvar.

Du skruvar ihop de två långa träbalkarna med hjälp av de mindre träbalkarna. Du gör detta två gånger, så att du får två sidor.

Sedan börjar du med de två kortsidorna. För en kortsida behöver du två träbalkar på 40 x 6 centimeter och två träbalkar på 48 x 6 centimeter. Skruva ihop dem på samma sätt som för långsidorna. Gör detta två gånger.

Sätt ihop ramen så att den ser ut som en rektangelformad låda.

Steg 3: Bygg locket

Nu är det dags att bygga locket. Först och främst måste du bygga en ram för locket. Lockets ram ska matcha måtten på lådans överdel. Du bygger locket med hjälp av två korta och två långa lattor som du täcker med en plywoodskiva. Du täcker ramen med ett ark av antingen trälim eller spik och en hammare.

Steg 4: Täck över ramen

Börja med att mäta ramens insida. Då vet du hur stora brädorna måste vara för att täcka ramen. Det rekommenderas att du använder plywoodskivor. Du behöver totalt fem ark, eftersom du behöver ark på de två långsidorna, de två kortsidorna och längst ner.

Skär brädorna enligt dina mått för att se till att de passar perfekt. Sätt sedan fast de skurna plåtarna med trälim eller spika dem på plats med spik och hammare.

Steg 5: Sätt på locket

När du har fodrat själva kuddlådan är det dags att fästa locket. Använd två gångjärn för att öppna och stänga locket.

Steg 6: Behandla träet med träskyddsmedel

Du kan ge din kuddlåda en speciell touch genom att välja vilket träskyddsmedel du vill använda. Träskyddet skyddar den mot väder och vind.

Det är naturligtvis inte nödvändigt, men det rekommenderas definitivt om du vill att den ska hålla år efter år och smälta in perfekt med dina andra trädgårdsmöbler. Det kan också vara en bra idé att försegla kuddlådan med träolja när träskyddet har torkat.

Steg 7: Dekorera din kuddlåda (valfritt)

Om du inte är nöjd med hur din kuddlåda ser ut kan du dekorera den på flera sätt. Du kan lägga till vilket trä som helst till plywooden för att ge din kuddlåda exakt det utseende du vill ha. På så sätt kan du göra din kuddlåda personlig och anpassa den ännu mer till din uteplats och trädgård.

Kom ihåg att det alltid är en bra idé att avsluta det trä du lägger på. Om du väljer att ytbehandla träet, kommer du att se till att din kuddlåda är mycket mer motståndskraftig mot vind och väder i Danmark.

Hitta en kuddlåda som kompletterar din uteplats och trädgård

Det är inte alla som har händerna rätt skruvas fast. Om du är en av de personer som inte har lust att använda varken hammare, såg eller borrmaskin kan det vara en bättre idé att bara välja en kuddlåda.

Du kan hitta både en liten och en stor kuddlåda samt kuddlådor i flera olika färger etc. På så sätt kan du välja den kuddlåda som kompletterar din trädgård och uteplats på bästa sätt. Det viktigaste är att välja en vattentät kuddlåda så att kuddarna inte blir blöta när det regnar.

Det finns så många alternativ på marknaden att det kan vara svårt att välja rätt. Om du älskar en klassisk och enkel look kan du titta närmare på den här Fornaci-kudden i borstad svart platt polyrattan med en aluminiumram.

Om den här kuddlådan inte är något för dig kan du istället välja den här enkla och vackra kuddlådan från Keter i antracit och ljusgrått. Den är tillverkad av plast av ett material som kallas Duotech och är mycket väderbeständig.

Om en vit kuddlåda passar bättre in i din trädgårdsmiljö är det naturligtvis också ett alternativ. Du kan till exempel välja den här snygga och praktiska Hillerstorp Läckö kuddlådan i trä. En Cinas kuddlåda i teak är också ett bra alternativ för dig som vill ha en naturlig och elegant look.

Kom-ihåg-lista