loddekolbe

Lödkolv – 8 lödkolvar för olika uppgifter

Lau Christensen
Skrivet den 8. juni 2022 av Lau Christensen

Letar du efter en lödkolv för de små hobbyuppgifterna hemma? Eller kanske en mer avancerad modell för den professionella användaren? Om du vill veta mer om vad du kan göra med en lödkolv och vilka modeller som finns på marknaden är det dags att läsa vidare.

När du löder kan du sammanfoga två materialstycken med hjälp av smält lod. I folkmun ”limmar” man ihop järn, tenn och metall, till skillnad från svetsning där man smälter ihop materialen. Lödning används också för att löda elektroniska komponenter och ledningar i olika elektriska apparater.

Vad använder du en lödkolv till?

loddekolbe

Lödkolven är ett mångsidigt verktyg som används av hantverkare och tekniker inom olika branscher. Lödkolven kan bland annat användas för att löda:

 • Elektroniska komponenter
 • Rännor av metall, t.ex. zink
 • Detaljer och skarvar om smycken
 • Kontakter på kablar och ledningar
 • Plåt inom VVS- och smidesindustrin

Du kan också använda lödkolven för att skära flamingo, skum och liknande mjuka material. Lödkolven kan också användas för att gravera eller bränna i trä och läder.

8 lödkolvar i olika versioner och prisklasser

Den lödkolv du väljer ska passa för de uppgifter du behöver utföra. Vi har valt ut åtta lödkolvar som passar för olika uppgifter, vilket gör det lättare för dig att hitta den modell som passar bäst för dina behov och krav.

Power Plus POWX1380

Lödkolv - 8 lödkolvar för olika uppgifter - POWX1380 550x375 1

Den här lödkolven från Power Plus är ett verktyg som är perfekt för små hobbyprojekt och för att löda elektroniska komponenter. Ytan på lödkolvens handtag är tillverkad av extra mjukt material, vilket gör att lödkolven känns bra och säker i handen.

Power Plus POWX1380 har en effekt på 30 watt och lämpar sig bäst för mindre projekt i hemmet. Det finns ingen temperaturkontroll, men för allmänt hobbybruk får du en utmärkt och prisvärd lödkolv.

 • Effekt: 30 watt
 • Kabellängd: 150 cm

Power Plus POWX1385

Lödkolv - 8 lödkolvar för olika uppgifter - Einhell GE US 18 Li universalspreder 18V uden batteri og lader

Nästa produkt är också från Power Plus. Men det här är en lödpistol med ett bekvämt och användarvänligt grepp. Power Plus POWX1385 är en universell lödkolv på 100 watt som kan användas för en mängd olika lödningsuppgifter.

Förutom allmän lödning är POW1385 väl lämpad för uppgifter som kräver smältning eller uppvärmning av olika material. Lödpistolen har en inbyggd lampa som gör det lättare att fokusera på arbetet.

 • Effekt: 100 watt
 • Kabellängd: 150 cm

Rothenberger 100 watt

Lödkolv - 8 lödkolvar för olika uppgifter - Rothenberger elektrisk loddekolbe 100W

Den här lödkolven är avsedd för dem som vill ha en bra och effektiv lödkolv som är väl lämpad för lödningsuppgifter inom elektronik och elektroteknik.

Lödkolven har en klassisk form och är utrustad med ett praktiskt mjukt grepp på handtaget som ger ett fast och säkert grepp. En liten hållare medföljer, som du kan använda för att placera lödkolven på så att den inte skadar ytan.

 • Effekt: 100 watt
 • Kabellängd: 150 cm

Rothenberger RoQiuck

Lödkolv - 8 lödkolvar för olika uppgifter - Rothenberger RoQiuck elektrisk loddepistol 100W

Rothenberger RoQiuck är en kraftfull lödkolv på 100 watt. Lödkolven har ett användarvänligt pistolgrepp som gör det extra lätt att löda snabbt och exakt.

Den här modellen är väl lämpad för de flesta lödningsuppgifter och levereras med två olika lödspetsar, så att du enkelt kan välja den spets som passar uppgiften. Rothenberger RoQiuck har en uppvärmningstid på endast 6 sekunder, så du kan börja arbeta direkt.

 • Effekt: 100 watt
 • Kabellängd: 150 cm

Weller TB100EU

Lödkolv - 8 lödkolvar för olika uppgifter - Loddepistol therma boost tb100

Weller TB100EU är en lödkolv för dig som vill kunna utföra lödningsarbeten vid olika temperaturer. Som utgångspunkt värmer Weller TB100EU med 30 watt till en temperatur på cirka 400 °C, vilket är idealiskt för många lödningsarbeten inom elektronik.

När du behöver mer värme är det bara att trycka på avtryckaren så ökar effekten till 130 watt och temperaturen stiger till cirka 510 °C på mycket kort tid.

 • Effekt: 30 / 130 watt
 • Kabellängd: 150 cm

Holzmann LP700

Lödkolv - 8 lödkolvar för olika uppgifter - LP 700 Loddepistol Holzmann

Det här är modellen för alla som letar efter en flexibel och lättanvänd lödkolv som kan användas för en mängd olika uppgifter. Lödkolven har ett fint pistolgrepp med mjukt grepp som gör det lätt att få ett fast och stabilt grepp om pistolen.

Du kan värma lödspetsen till tre olika temperaturområden. Detta innebär bland annat att Holzmann LP700-lödpistol kan användas för att skära mjuka skummaterial, för allmän lödning och gravering.

 • Effekt: 200 watt
 • Kabellängd: n/a

Weller SI120

Lödkolv - 8 lödkolvar för olika uppgifter - Weller loddekolbe med buet spids 120W Oe125 mm

Denna Weller SI120-lödkolv är utformad för stora lödfogar inom industrin och för lödning i plåtarbeten, rörarbeten och liknande uppgifter som kräver en bra och robust lödkolv.

Lödkolven har en effekt på 120 watt, vilket kan värma upp lödspetsen till en temperatur på cirka 460 °C. Lödspetsen har en diameter på 12,5 mm och är vinklad för att göra den breda spetsen lättare att arbeta med.

 • Effekt: 120 watt
 • Kabellängd: n/a

Weller WS 81 Set

Lödkolv - 8 lödkolvar för olika uppgifter - Loddestation ESD beskyttet Weller Apex Tool Group WS 81

Om du letar efter en professionell lödstation för mycket krävande lödarbeten är WS 81 ett bra val. Här får du en elektroniskt styrd lödstation för avancerad lödning av elektroniska komponenter med mera.

Temperaturen kan ställas in trådlöst med en noggrannhet på +/- 2 %, vilket gör inställningen extremt exakt. Ett stativ med en praktisk rengöringssvamp för lödspetsen ingår.

 • Effekt: 80 watt
 • Kabellängd: n/a

Vad bör du tänka på innan du köper?

Som med alla verktyg finns lödkolvar i många olika kvaliteter och prisklasser. Vanliga lödkolvar för hobbybruk behöver inte vara dyra eller avancerade att använda. Det finns dock några funktioner och egenskaper som du kanske vill överväga innan du köper.

Prisintervall

De billigaste lödkolvarna kan köpas för cirka 100-250 danska kronor. I den här prisklassen får du en lödkolv för hobbybruk som klarar de flesta uppgifter i hemmet. Om du letar efter en professionell lödkolv får du räkna med att betala lite mer.

Utbytbar lödspets

Om du inte bara tänker använda lödkolven för ett specifikt ändamål är det en bra idé att välja en modell där du kan byta ut lödspetsen. Detta gör att du kan använda lödspetsar i olika storlekar, så att du kan ta itu med en mängd olika uppgifter.

Effekt

Effekten av en lödkolv mäts i watt. Det är viktigt att välja en lödkolv som har den kraft du behöver för att lösa din uppgift. Effekten är ett mått på hur hög temperaturen på lödspetsen kan bli.

Temperatur

Lödspetsens temperatur bör anpassas till uppgiften. Om du skär mjukt skummaterial eller liknande behöver du en låg temperatur, medan lödning av rör och plattor kräver en något högre temperatur.

Uppvärmningstid

Uppvärmningstiden är tiden mellan det att lödkolven slås på och att den når rätt arbetstemperatur. En kort uppvärmningstid gör att det går snabbare att komma igång med arbetet.

Ledningslängd

Längden på sladden kan vara viktig för att avgöra var du ska använda lödkolven. Om det inte finns något uttag i närheten och ledningen är för kort, använd en förlängningssladd.

FAQ – Vanliga frågor om lödkolvar

Det finns två vanliga frågor när man talar om lödkolvar och lödning. Här är svaren:

Vilken lödkolv ska jag välja?

Du bör alltid välja en lödkolv som motsvarar dina löduppgifter. Små lödkolvar med en liten lödspets är perfekta för att löda tryckta kretskort, elektroniska komponenter och liknande. Om du behöver löda plåtmaterial eller rör, välj en lödkolv med en stark lödspets. Kolla in de funktioner som beskrivs ovan innan du bestämmer dig.

Vilket lödtunnan ska jag välja?

Loddetin finns i olika tjocklekar från mindre än 1 mm och uppåt. Storleken måste anpassas till uppgiften, så de mindre tjocklekarna används för små lödningar och det starkare lodet används för att löda större och grövre delar.

Köp din nya lödkolv online

När du handlar på nätet hittar du det största och bredaste urvalet. Det är lättare att jämföra funktioner och egenskaper, och priserna är ofta lägre än i fysiska butiker – dessutom får du din nya lödkolv levererad direkt till dörren.

Bläddra på sidan och klicka på varje lödkolv för att läsa mer om dess egenskaper och specifikationer. Du kan köpa lödkolvarna direkt från den webbutik som vi hänvisar till.

Kom-ihåg-lista