opsætning af gipsloft

Guide: 8 enkla tips för att sätta upp ett gipstak

Lau Christensen
Skrivet den 25. februari 2021 av Lau Christensen

Ett gipstak liknar på många sätt ett klassiskt putsat tak, om du ser till att spackla och måla det. Det är också en billig lösning som är relativt lätt att installera om du har lite hantverksskicklighet. Se hur du installerar ett gipstak i 8 enkla steg.

Steg-för-steg: hur du installerar ett gipsskivtak

Att sätta upp ett gipsskivtak är inte svårt om du har händerna ordentligt fastskruvade. Du kan därför göra det som ett gör-det-själv-projekt om du vill ta itu med det på egen hand.

Du bör dock vara medveten om att installation av gipsskivtak innebär tunga lyft när du behöver lyfta upp skivorna. Därför är det en bra idé att låna eller hyra en gipsskivhiss, som är en slags lyft som kan lyfta upp gipsskivor till taket när de ska skruvas fast Du hittar tillbehören här. Du kan köpa gipsskivor online här.

Samtidigt är det en bra idé att ha några dollar som brädorna kan vila på. Detta ger en bekvämare arbetshöjd, så att du inte behöver lyfta dem från golvet varje gång du behöver ta tag i en gipsskiva.

Se även: vår guide till installation av gipsväggar

Hur man sätter upp tak av gipsskivor:

 1. Skapa ett underlag av brädor eller metalllister som gipsskivorna kan monteras på. Vanligtvis används tallrikar på 2,5 x 10 cm, men det är upp till dig om du vill följa detta förfarande Här hittar du metallprofiler och hängareStyrelser kan köpas här.
opsætning af lægter til gipsloft
 1. Skruva fast brädorna i takbjälkarna, med cirka 3 cm mellan mitten av en bräda och nästa. Du måste vara noga med att montera dem så att ytan är jämn, annars blir gipsskivan sned.
 1. Om du vill dölja ledningarna till taklamporna kan du göra det mellan formbrädorna. Dessa måste dras genom en elektrikerledare så att installationen uppfyller gällande lagstiftning.
 1. Skruva nu fast gipsskivan på skottbrädorna. Börja med hela brädor, så att du inte skär gipsskivor förrän de andra brädorna är monterade. På så sätt får du det bästa resultatet. Du kan använda en skruvmejsel här.
fastgør gipsplader på lægte
 1. När du skär gipsskivan ska du först markera framsidan med en penna och sedan skrapa där det inte finns någon fyllningskant eller text. Gipsskivan består av två lager papper med gips emellan, så du måste också skrapa baksidan. Därefter kan du knäcka lakanen.
 1. Lägg två lager gipsskivor i taket om du vill ha en solid konstruktion som håller länge. Lägg det andra lagret förskjutet så att det inte finns några överlappande fogar. Detta kan orsaka sprickor i fogarna mellan gipsskivorna om du inte förskjuter dem.
 1. Du bör inte lägga gipsskivan mycket nära väggen runt kanten. Du bör lämna en lucka på 5-10 mm mellan väggen och gipsskivan. Därefter kan du använda akrylfogmassa för att se till att taket håller tätt.
 1. Nu behöver taket av gipsskivor bara spacklas och målas så att fogarna inte syns. När detta är gjort är taket av gipsskivor färdigt och du kan nu hänga upp lampor och liknande.

Läs också: tak slipmaskin – hur man använder en tak- och väggslipmaskin

Installera en lampa eller spotlight i ett gipstak

Lampor och strålkastare i ett gipstak är en elegant och attraktiv lösning där du kan dölja kablar och monteringsfästen mellan formskivorna. Om du vill installera lampor eller spotlights i ditt gipstak kan du också göra det själv.

Återigen behöver du lite hantverkskunskap för att lyckas, men det är inte så svårt som det kan låta – särskilt om du gör det samtidigt som du sätter upp ditt gipsskivtak.

Hur man installerar spotlights i ett infällt gipstak:

 1. Du måste börja med att installera de balkar som gipsskivorna ska monteras på. Det gör du genom att montera en yttre ram längs väggarna. Använd balkar från ditt lokala byggvaruhus.
 1. Tänk på att det bör finnas en lucka mellan det ursprungliga taket och den plats där du monterar gipsskivan. Annars finns det inget utrymme för spotlights. De flesta strålkastare behöver cirka 10 cm utrymme mellan sig.
 1. Nu måste du dra ledningarna till spotlighten. Du kan dra kablarna från punkt till punkt, men ledningarna måste göras av en kvalificerad elektriker, eftersom du enligt lag inte får göra det själv.
 1. Montera gipsskivan och borra sedan ett hål för spotlighten så att den är redo att installeras. Innan du installerar lamporna ska du spackla gipsskivan och måla taket med takfärg

Få 3 offerter för installation av gipstak

Om du inte känner dig bekväm med att sätta upp gipsskivtaket själv kan det vara en bra idé att anlita en professionell snickare eller annan yrkesman för att utföra arbetet. Du kan få 3 offerter för installation av gipstak härom du vill jämföra priser från olika företag.

Du bör bara installera gipsskivtaket på egen hand om du tror att du kan göra jobbet. Även om du har monterat gipsskivtaket är det viktigt att det är jämnt när du putsar det efteråt om du vill ha ett tillfredsställande resultat.

Se också: Tejp putsare – vilken är bäst?

Varför sätta upp ett gipstak?

Det finns många fördelar med ett gipstak och det används i de allra flesta nybyggda bostäder. Gipsskivor är billiga och ger en snygg och enhetlig yta som på många sätt liknar ett klassiskt putsat tak.

På lång sikt kan det uppstå sprickor, särskilt om du har monterat gipsskivtaket själv – och om du har valt att bara montera ett lager gips. I många fall är det därför en bra idé att överlåta arbetet till proffs om du inte har någon tidigare erfarenhet av ett liknande projekt.

Fördelar med ett gipstak:

 • Ett gipstak liknar på många sätt ett klassiskt putsat tak.
 • Det är lätt att installera, gjuta och måla gipsskivor.
 • Taket har ett enhetligt och elegant utseende utan alltför många detaljer.
 • Tak av gips är brandsäkra.
 • Tak av gipsskivor är lätta att montera om du är erfaren.

Nackdelar med ett gipstak:

 • Gips är ett tungt material, så det är viktigt att det befintliga taket kan bära det.
 • Om du inte har erfarenhet av putsning kan du riskera att få en ojämn yta.
 • Du riskerar att få sprickor i taket om du bara använder ett lager gipsskivor i ditt gipstak.

Videoguide för installation av gipsskivtak

Kom-ihåg-lista