byg selv hule til børn

Hur du bygger din egen grotta inomhus

Lau Christensen
Skrivet den 18. oktober 2021 av Lau Christensen

Om du är inomhus på grund av dåligt väder eller liknande betyder det inte att dina barn ska ha tråkigt. Oavsett om du vill hjälpa dina barn att vara kreativa och använda sin fantasi, eller om du bara vill få dem bort från skärmarna för en stund, är det alltid en succé för barnen att bygga en grotta inomhus.

Att bygga en grotta inomhus kan tyckas överflödigt. Men vi vet alla hur roligt det kan vara. Det finns trots allt ingen gräns för vad ett barn kan föreställa sig när det är inne i grottan. Den verkliga magin ligger dock i de minnen som du hjälper ditt barn att skapa.

Att bygga en grotta kräver inte nödvändigtvis mycket arbete. Här är några enkla idéer för att bygga en fantastisk inomhusgrotta för dina barn (och för dig, förstås!).

Soffkudde den

hule af sofapuder

Ett av de mest populära – och enklaste – sätten att bygga en inomhuslya är att använda soffkuddar. För att bygga en soffkuddgrotta använder du helt enkelt soffkuddarna som grottväggar genom att placera dem på golvet.

Beroende på antalet kuddar kan du behöva ytterligare möbler för att stödja din soffkuddegrotta. När du har byggt grottans väggar använder du en filt för att täcka konstruktionen. Det gör du genom att försiktigt lägga filten över grottan.

Grotta i kartonglåda

Har du en massa kartonger som du inte vet vad du ska göra med? Då är det värt att överväga att bygga en grotta tillsammans med dina barn. Börja med att veckla ut kartongerna tills de är platta.

Använd sedan stark tejp, t.ex. silvertejp, för att bygga en konstruktion av lådorna. Strukturen kan väljas utifrån vad som fungerar bäst och hur många lådor du har.

Denna roliga metod för att göra en grotta ger också barnen en chans att vara kreativa. När grottan har byggts kan du ge dem tuschpennor eller kritor och låta dem dekorera sin grotta innan de börjar leka. De kan förvandla grottan till ett rymdskepp, ett slott, en ubåt eller något helt annat.

En grotta med filtar eller lakan

hule af tæpper og lagner

En annan populär metod för att bygga en grotta inomhus är att använda filtar eller lakan. För att göra en sådan här grotta börjar du med att hitta stora lakan eller filtar. Skapa sedan ”väggar” i din lya genom att sätta upp stolar, bord eller bänkar. Detta håller lakanen eller filtarna på plats.

Matstolar är en bra utgångspunkt när det gäller strukturen i ditt rum. När du har ställt upp möblerna lägger du filtar eller lakan över dem för att skapa ett slags tält. Du kan använda tunga böcker, klämmor och liknande för att hålla filtarna och lakanen på plats.

Se även: gör-det-själv-lampskärm

Gör en kombination av de olika grottorna

Om du vill skapa den bästa och mest fantastiska grottan inomhus är det en bra idé att kombinera olika typer av grottor. Du kan börja med att göra grottans grund med möbler och lägga stora filtar över möblerna. Då har du en bas. Men därifrån är möjligheterna oändliga. Du kan till exempel göra följande:

  • Skapa fler rum i grottan med hjälp av soffkuddar.
  • Gör tunnlar i grottan med hjälp av kartonger.
  • Gör en hel stad med olika mindre ”hus” för varje barn i grottan. Du kan göra detta både med soffkuddar och kartonger. Detta beror naturligtvis på hur stor grottan är.

När det gäller att bygga en grotta inomhus är det bara din och dina barns fantasi som sätter gränser. Du kan alltid prova dig fram och se om din idé fungerar. Om det inte gör det kan du alltid prova något annat. Det viktigaste är att du har roligt när du bygger en grotta inomhus.

När du har byggt grottan kan det också vara trevligt att lägga mjuka kuddar och täcken, nallar och så vidare i grottan. På så sätt kan grottan användas för lek, men också för avkoppling om barnen behöver en lugn stund. Du kan också placera lampor i grottan, t.ex. älglampor, för att skapa en mysig atmosfär.

Mer DIY: Matningsbräda för fåglarna i trädgården

Välj en färdig ”byggsats” för din grotta inomhus

Om kreativitet inte är din starka sida behöver du inte oroa dig. I stället kan du välja att köpa en byggsats för grottor på nätet. Förutom att det är superenkelt behöver du inte använda dina möbler eller andra saker för att bygga en av dessa coola inomhusgrottor:

Pl-ug

pl-ug byg din egen hule

Den här smarta byggsatsen innehåller allt du behöver för att bygga en grotta (utom tyg till grottans tak eller sidor). Det ingår tre skruvvingar, tre krokar, två sugkoppar, sex ”gripar”, tre pinnar, fyra samlingsskivor, åtta stavar för sidorna och en rolig skylt. Hitta uppsättningen här.


Bygg din egen grotta med 85 delar

byg selv hule med 85 dele

Här är ett lysande byggsätt som barnen kommer att älska. Med det här byggsetet finns det flera sätt att bygga grottan på, vilket kan öka ditt barns fantasi och kreativa förmåga. Se bara till att koppla ihop stavarna och kulorna som du vill. Täck sedan grottan med lakan eller filtar. Filtar eller lakan ingår inte. Hitta paketet här.


Bygg din egen grotta för barn

byg selv hule til børn

Den här roliga byggsatsen består av flera delar som kan sättas ihop på flera olika sätt. Det finns en mängd olika kombinationer, så du kan själv bestämma hur du vill sätta ihop grottan. När du köper setet ingår 51 stolpar, 36 bollar och en presenning som kan placeras över grottan. Det är dock också möjligt att använda lakan eller filtar. Du hittar paketet här.

Dessa tre byggsatser är bra för dig som vill ha en komplett uppsättning där du inte behöver en massa saker hemifrån. Dessutom kan barnen verkligen släppa loss sin fantasi och försöka bygga en smart grotta själva eller tillsammans med en vuxen.

Kom-ihåg-lista