foderbræt til fugle DIY

Guide: Hur du gör din egen fågelmatare

Lau Christensen
Skrivet den 18. oktober 2021 av Lau Christensen

Att göra en fågelmatare kräver inte mycket. Det är något du kan göra på bara en eftermiddag och sedan njuta av ditt arbete i många år framöver. Om du vill bygga en enkel fågelmatare kommer du inte att ångra dig. Du kommer faktiskt att njuta av att väcka liv i din trädgård och se alla fåglar sitta på tavlan när den är klar.

I den här guiden får du lära dig hur du bygger en självbyggd fågelmatare av trä. Utformningen av mataren är enkel och lämplig för nybörjare. Om du aldrig har försökt bygga något tidigare kan du lätt göra den här fågelmataren. Dessutom kommer brädan att tilltala många olika fåglar i din trädgård, vilket är ett stort plus.

Steg-för-steg-guide till DIY-fågelmatare

Fågelmatare finns i många olika former, storlekar och så vidare. Nedan följer en guide för att bygga en enkel och fin fågelmatare. Du kan anpassa måtten efter dina önskemål och välja det träslag som du tycker bäst om.

Det är också värt att notera att du enkelt kan lägga till väggar och ett tak till din fågelmatare om du vill. Nedan hittar du vår steg-för-steg-guide för att komma igång med att bygga en egen fågelmatare.

Vad du behöver:

 • Trä
 • Måttband
 • Blyertspenna
 • Handsåg
 • Cirkelsåg
 • Hörselskydd
 • Spikar
 • Skruvar
 • Hammer
 • Skruvmejsel
 • Trälim
 • Tyg
 • Sandpapper
 • Skydd av trä
 • Krokar
 • Sladdar

Steg 1: Rita, mäta och kapa träet

Till att börja med bör du alltid göra en skiss av vad du vill bygga. På så sätt får du en överblick över vad du behöver göra. Hitta nu trädet och använd ett måttband för att mäta brädans botten och sidor. En bra storlek för en bas är 40 x 20 centimeter. Den kan också vara större eller mindre. Det beror på dina behov.

För sidorna behöver du två sidor på 18 centimeter och två sidor på 40 centimeter om du väljer att göra sidorna 1 centimeter breda.

Sidorna bör också vara 2-3 centimeter höga. Om sidorna är för låga kommer fodret att falla ut. Anteckna alltid mätningarna med en penna. Avsluta genom att såga träet till de angivna storlekarna med en hand- eller cirkelsåg.

Det kan vara en bra idé att såga botten med cirkelsågen och sidorna med handsågen. När du använder cirkelsågen är det bra att ha ett par hörselskydd till hands.

Steg 2: Fäst sidorna på basen

När du har skurit träet i önskad storlek fäster du sidorna på basen. Använd spikar eller skruvar för att fästa alla sidor ihop så att de bildar en fyrkantig ram. Du kan använda en hammare eller en skruvmejsel, beroende på vad du gillar att arbeta med.

Sedan kan du limma fast ramen på underlaget med trälim. Du kan också skruva fast den i basen om det fungerar bättre för dig. Om du väljer att limma, kom ihåg att torka bort överflödigt lim med en trasa.

Steg 3: Slipa och skydda träet

Nu måste du börja slipa din foderbräda med sandpapper. Du måste slipa alla olika kanter och ytor.

När brädan har slipats kan du ge foderbrädan träskyddsmedel. Träskyddsmedel finns i flera färger, så du kan välja den färg som passar bäst i din trädgård. Kom ihåg att låta träskyddet torka helt innan du går vidare till nästa steg.

Det är dock värt att nämna att du inte behöver slipa eller träskydda din foderbräda om du föredrar ett mer rustikt utseende. Men i gengäld ser träskyddet till att träet skyddas från olika vindar och väderförhållanden.

Du kan också ge träet en klar träfinish, som bara förstärker träets naturliga utseende.

Steg 4: Välj om din fodertavla ska hänga eller stå

Slutligen väljer du om du vill att din fodertavla ska hänga eller stå. Om du vill att din fodertavla ska stå kvar är det första du behöver göra att hitta ett inlägg. Sedan måste du fästa en liten träplatta på stolpen med spik eller skruv. När du har gjort detta kan du skruva fast foderbrädan på plattan på stolpen.

Om du inte är intresserad av det här alternativet kan du hänga upp foderbrädan i ett träd eller på någon annan lämplig plats. Detta kräver att du skruvar fast två krokar på två av sidorna och sedan sätter in de snören som du vill använda. Därefter kan du hänga upp foderbrädan.

Steg 5: Lägg mat i mataren och njut av fågellivet

Nu behöver du bara lägga fodret i mataren och vänta på att fåglarna ska komma och festa. Det finns inget bättre än en fågelmatare om du gillar mycket liv i trädgården. Med en självbyggd fågelmatare kan du vara säker på att fåglarna kommer till din trädgård.

Köp en vacker och snygg fågelmatare eller ett fågelhus

Om du inte är så intresserad av att bygga en fågelmatare eller ett fågelhus själv kan du välja att köpa en färdig modell i stället. Det finns ett fågelhus eller en fågelmatare för alla, så du kan välja din favorit.

Om du gillar ett vackert fågelhus i ek på ett stativ bör du titta närmare på Gardenlife Munkebo fågelhus. Om du föredrar en stilren och elegant fågelmatare är Chair i svart pulverlackerat stål eller Seagull i svart pulverlackerat stål ett bra val.

Alternativt kan du välja Gardenlife foderautomaten Skagen i en vacker röd färg, perfekt för de mindre fåglarna i din trädgård. Det finns många alternativ att välja mellan, så du kan hitta en matare eller ett fågelhus som passar perfekt in i din trädgård.

Dessutom kan den inspirera dig om du vill bygga din egen fågelmatare. Det är något speciellt att se fåglar på en matare som du har gjort med dina egna händer. Om du väljer det ena eller det andra är naturligtvis helt upp till dig.

Kom-ihåg-lista