byg-selv-havelåge

Bygg din egen trädgårdsgrind

Lau Christensen
Skrivet den 8. april 2020 av Lau Christensen

En DIY-trädgårdsgrind kan byggas på många olika sätt. Det är relativt enkelt att bygga en trädgårdsgrind, men det är viktigt att vara noggrann när du mäter – precis som du måste vara försiktig när du utför arbetet. Om det finns ojämna ytor riskerar du att göra din DIY-trädgårdsgrind svår att stänga och öppna.

De flesta väljer att göra en DIY-trädgårdsgrind i trä, men du kan göra den i en mängd olika material om du vill. Nedan hittar du information om hur mycket det kostar att bygga en egen trädgårdsgrind, vilka alternativ du har och vilka material du behöver för att bygga din egen trädgårdsgrind.

Hur mycket kostar en DIY trädgårdsgrind?

Hur mycket din DIY-trädgårdsgrind kommer att kosta beror på vilka material du använder för att bygga den, kvaliteten på träskyddsmedlet etc. I princip kan du bygga den gratis om du använder återvunnet material och har egna skruvar och gångjärn.

Men om du vill ha en bra och robust trädgårdsgrind som håller i många år kan du räkna med att det kostar mellan 5 700 och 2 500 danska kronor att bygga den.

För din DIY trädgårdsgrind behöver du:

 • Brädor
 • Poster
 • Skruvar
 • Färg
 • Träskydd
 • Betong
 • Gångjärn
 • Låsbeslag
 • Post feet
 • Stolphattar
 • Pålborrmaskiner

Börja bygga dörren

Det första du ska göra när du bygger din egen trädgårdsgrind är att mäta. Det är viktigt att veta storleken på din trädgårdsgrind i förväg, så att du kan se till att stolparna som den ska monteras på är i rätt position.

Därför bör du börja med att bygga själva grinden. Du har flera alternativ, men den enklaste lösningen är att bygga en ram som du sedan monterar beklädnad på. Här hittar du brädor för fasadbeklädnad.

Installera stolpar för din DIY-trädgårdsgrind

När du sätter stolparna för din trädgård i marken är det viktigt att de är stabila och står på rätt plats. Du behöver inte gjuta dem i betong, även om det är en bra idé om du vill försäkra dig om att din nya trädgårdsgrind har en lång livslängd.

Om du väljer att gräva ner dem i marken utan betong ska du se till att de ligger minst 90 cm under marken. Därefter stabiliseras de med formsättningsplankor som grävs ner för att se till att de inte rör sig.

Installera en DIY trädgårdsgrind

När stolparna är på plats och du har försäkrat dig om att de passar din trädgårdsgrind är det dags att installera den. Det gör du genom att skruva fast gångjärn på själva grinden och sedan skruva fast dem på staketet.

Se till att det är lätt att stänga och öppna grinden för att undvika olägenheter i efterhand. När du har försäkrat dig om att allt fungerar som det ska monterar du gångjärnet så att du kan stänga grinden.

Låsbeslag är den vanligaste lösningen för DIY-trädgårdsgrindar, eftersom den täcker de flesta behov. Om du föredrar mer traditionella handtag kan du enkelt installera dem i stället, men tänk på att det är en mer krävande uppgift.

Läs också:

Kom-ihåg-lista