Pergola bygga själv

En DIY-pergola är ett självklart projekt för dem som vill ha det ultimata mysiga utrymmet i trädgården. När växterna växer upp runt din DIY-pergola kommer de så småningom att bilda ett grönt tak som garanterar mysighet under sommarmånaderna.

En DIY-pergola byggs vanligtvis av tjocka stolpar över uteplatsen eller någon annanstans i trädgården där du vill skapa en mysig plats där du kan njuta av livet i skydd från solens strålar. De tjocka stolparna utgör själva skelettet i din DIY-pergola, medan taket är tillverkat av smalare material, vilket ger ett lätt och estetiskt resultat.

Hur mycket kostar en DIY pergola?

En DIY-pergola kan tillverkas relativt billigt, eftersom konstruktionen inte kräver något tak. Om du bygger den av återvunnet material kan du enkelt bygga din egen pergola för mindre än 500 euro.

Om du använder material från ditt lokala byggvaruhus blir priset något högre, men eftersom du bara behöver fyra stolpar och några brädor till taket är det inget dyrt gör-det-själv-projekt. Vanligtvis kan du komma undan med cirka 1 000-2 000 euro.

Bygg din egen pergola från grunden

Du kan köpa det material du behöver för att bygga din pergola i de flesta byggvaruhus. Du behöver 4 rejäla stolpar(köp här) som står på vardera sidan av pergolan så att de kan hålla taket. Du behöver också betong för att gjuta dem i, stolpfötter(köp här), brädor för taket samt olika skruvar och fästen.

Sedan kan du välja mellan att använda en krypande trädgårdsväxt för att bilda taket eller att köpa en tätning för att bilda takstrukturen. Solseglet har den fördelen att du kan dra av det om du vill njuta av solens strålar. Du kan köpa en Jabo markis här.

För din DIY-pergola behöver du bland annat:

  • Betong – köp här
  • Skruvar och spikar – köp här
  • Poster – köp här
  • Brädor – köp här
  • Post feet – köp här
  • Markiser – köp här
  • Klätterväxt – köp här

Köp en byggsats för pergola

Om du inte vill bygga din pergola från grunden kan du köpa en pergola som levereras som en byggsats/monteringssats och är färdig att montera. De är vanligtvis tillverkade av aluminium och har ett solskydd i stället för klätterväxter.

3 byggsatser för pergola

Det finns olika lösningar för dem som inte vill bygga sin pergola från grunden, men som ändå vill ha smarta funktioner

Nedan har vi samlat fyra som bara behöver monteras ihop och är redo att användas.

Jabo 3×3 meter pergola i aluminium

Jabo pergola i aluminium 3 x 3 meter

En pergola i aluminium som ger skugga på terrassen. Taket består av ett solskydd som enkelt kan tas bort om du inte vill sitta i skuggan. Solskyddet är tillverkat av stark polyester som är vattenavvisande. Finns här för cirka 4 000 danska kronor.

Jabo väggmonterad pergola i aluminium 4×3 meter

Jabo vægmonteret pergola i aluminium 4 x 3 meter

Denna pergola måste monteras på husväggen. Den fungerar perfekt som en skärm på terrassen när solen står högt på himlen. Solskyddet är tillverkat av samma material som den fristående versionen av pergolan. Det här är en stor pergola som är hela 4 meter bred och 3 meter djup. Finns här för cirka 3 700 danska kronor.

Pergola med 3×3 meter stort tak som kan stängas: Ett annat spännande val är pergolor med hopfällbara och justerbara tak/solskydd, där inga kompromisser har gjorts när det gäller materialkvaliteten. Här får du också en byggsats med posten som är lätt att montera själv och som du kan ha klar på några timmar från det att du får den. Priser från 2.699 kr