halvtag byg selv

Halvtak bygg själv » 6 steg för att bygga själv överhäng (cyklar etc.)

Lau Christensen
Skrivet den 24. juni 2019 av Lau Christensen
halvtag - byg selv

Bygg ditt eget halvtak – Att få professionell hjälp med att bygga ett halvtak, ett cykelförråd eller en carport kan snabbt bli dyrt. Som tur är krävs det inte mycket uppfinningsrikedom för att bygga ett halvtak själv.

Se det stora urvalet här ”

Halva tak kan användas till många saker: en täckt terrass, en carport, ett skjul eller ett cykelförråd. Hur halvtaket byggs beror på om det ska byggas som en tillbyggnad till en befintlig byggnad eller om det ska stå fristående. I den här guiden talar vi om ett fristående halvtak. Det är dock mycket enkelt att ersätta några av sidorna med befintliga byggnader om du behöver det.

Bygg ditt eget halvtak – pris

Hur mycket kostar det att bygga ett halvtak själv? Det beror delvis på storleken och materialvalet. I princip kan du använda alla överblivna stolpar och plankor som du har liggande, men om du vill ha ett bra och stabilt halvtak måste materialen naturligtvis matcha varandra. Välj alltid tryckbehandlat trä för utomhusbruk.

Läs också: hur du målar ditt tak

Prisexempel: Ett 3 meter långt sadeltak med fast tak kostar cirka 2 500-3 000 danska kronor i material.

För att bygga taket själv behöver du följande material (beställt i längder enligt dina behov):

  • 75 x 75 mm tryckimpregnerade stolpar för hörn
  • 38 x 57 mm tryckimpregnerade lattor för ram
  • Tryckbehandlade plankor t.ex. 16 x 100 mm
  • Takpapp
  • Aluminiumlister om det behövs
  • Färg/olja om det behövs

Bygg ditt eget överhäng – Hur man gör

Det rekommenderas att taket har en lutning för att undvika vattensamling. Detta förlänger kapellets livslängd.

De fyra stolparna placeras som hörnstolpar och gjuts ner i marken. Använd en stolpborr. Hålen måste vara minst 90 cm djupa. Det kan vara fördelaktigt att gjuta en metallspik i marken som stolparna monteras på.

Bygg sedan en ram på toppen av stolparna, på vilken taket monteras. Taket är av plankor och kan vara täckt med takpapp. Avsluta med aluminiumlister om det behövs för att få en längre livslängd och en snyggare finish. Måla eller olja skjulet efteråt.

Se även: hur man tar bort och gör sig av med ett asbesttak

Bygg ett halvt tak för cyklar

Det är ingen större skillnad mellan att bygga ett halvt tak som ska användas som eldstad, förvaring av trädgårdsmöbler eller som cykelskjul. Om du vill använda halvtaket som cykelförråd kan det dock vara en bra idé att lägga till lite extra bredd eller täcka sidorna och bakväggen så att cyklarna inte blir blöta under förvaringen. Sidorna och den bakre väggen kan kläs med samma plankor som taket eller med epoxibelagd plywood, det senare är det enklaste alternativet.

Förutom att ge mer skydd mot väder och vind kan det vara bra att lägga till ett cykelställ för att hålla cyklarna på plats utan att de riskerar att välta och orsaka skador.

Relaterad artikel: bygg ditt eget cykelförråd

Halvt tak – den enkla lösningen

Om du vill hoppa över hindret när det gäller att sätta upp ett halvtak kan du köpa en färdig modell som bara behöver monteras och sättas upp. Det är fortfarande billigare än att låta en snickare bygga kapellet, eftersom du sparar på arbetskostnaderna, som utgör en stor del av priset.

Halva tak av god kvalitet är bland annat ett Hortus-träskjul eller ett tryckimpregnerat träskjul . Du kan också överväga ett slutet redskapsförråd somOPJ Arrow Eurolite eller OPJ Arrow Hamlet. Båda redskapsbodarna är tillverkade av stål och kan stängas med en dörr.

halvtag byg selv
bygg ditt eget halvtak
Kom-ihåg-lista