byg selv hegn

Bygg ditt eget staket

Lau Christensen
Skrivet den 8. april 2020 av Lau Christensen

Det är relativt enkelt att sätta upp ett DIY-stängsel och beroende på vilka material du använder kan du göra ditt DIY-stängsel till en relativt låg kostnad. Prisnivån beror naturligtvis på hur stort staket du vill bygga.

En av fördelarna med att bygga sitt eget staket är att du själv bestämmer hur det ska se ut och hur hållbart det ska vara. Om du bygger det på rätt sätt kan det hålla i många år framöver.

Nedan finns en guide för hur du bygger ett eget DIY-stängsel som är motståndskraftigt mot väder och vind.

För ditt gör-det-själv-stängsel behöver du bland annat:

 • Trä
 • Inlägg
 • Staket
 • Skruvar
 • Färg
 • Skydd av trä
 • Betong
 • Beslag
 • Slutare
 • Borr – läs vårt test av borrar här

Förbered marken för ditt DIY-stängsel

Innan du börjar bygga ditt gör-det-själv-stängsel är det viktigt att förbereda marken så att du kan utföra arbetet utan problem. Detta gör du genom att ta bort alla växter, rötter och gamla stolpar som finns i marken där ditt staket ska placeras. Det enklaste sättet att ta bort gamla stolpar är att använda en bräda som skivstång.

Sätt stolparna till ditt DIY-stängsel i marken

När de gamla inläggen är borta är det dags att börja lägga upp nya inlägg. Här hittar du stolpar till ditt staket. Du behöver inte sätta stolparna i betong om du gräver ner dem minst 90 cm i marken. Du måste dock stabilisera dem med formsättningsplankor så att de inte rör sig när det blåser.

För att vara på den säkra sidan är det dock en bra idé att gjuta ett betongfundament för att se till att staketet är motståndskraftigt mot väder och vind. Du kan köpa betong här. Om du väljer att gjuta stolparna till ditt gör-det-själv-stängsel i marken ska du placera stolparna på stolpfötter, som du kan köpa här.

Stolparna på ditt DIY-stängsel måste anpassas

När du har placerat stolparna i marken måste de kapas till samma höjd. Börja med att markera den höjd du vill ha på den första stolpen. Sätt sedan en skruvmejsel eller en klämtång på stegen som du kan lägga vattenpasset på och se till att allt är plant.

Upprepa processen för alla stolpar så att de är lika höga när du har skurit dem till rätt storlek. Innan du börjar skruva fast brädorna på stolparna ska du för säkerhets skull kontrollera att de är 100 % raka.

Kom också ihåg att använda träskyddsmedel så att träet kan stå emot väder och vind.

Alternativ för att skydda ditt DIY-stängsel

När du behöver sätta en avskärmning på ditt staket har du olika alternativ. Innan du lägger upp dina inlägg är det viktigt att du har bestämt dig för vilken typ av screening du vill ha. Det finns många alternativ, och du kan välja ett ”kit” där arbetet görs åt dig, eller så kan du sätta upp brädorna själv.

 • Plus trädgårdsstängsel: Plus är känt för att producera trädgårdsstängsel av god kvalitet med lång livslängd. Här hittar du många olika typer av trädgårdsstaket, och du hittar säkert ett som passar din trädgård. Oavsett om du letar efter ett trästaket, polyrattan eller liknande hittar du det i Plus-sortimentet. Du kan köpa trädgårdsstaket från Plus här.
 • Pilkorg: Pilkorg är en enkel, klassisk och billig lösning som inte är särskilt motståndskraftig mot väder och vind, men som är perfekt som skydd för uteplatsen. Du kan enkelt använda den som en beklädnad på ditt DIY-stängsel om du vill ha en liten, avskärmad mysig hörna. Du kan köpa korg här.
 • Flottstängsel: Ett flottstängsel är ett självklart alternativ för dem som vill bygga sitt eget trädgårdsstaket, men som vill att det ska hålla i många år och vara av god kvalitet. Ett raft staket är, som namnet antyder, ett staket vars beklädnad består av flottar. Du kan köpa raftstängsel här.

Om ovanstående alternativ inte är vad du letar efter kan du hitta mer inspiration om vilket DIY-stängsel du ska välja här.

Kom-ihåg-lista