maling til eternit

Takfärg eternit 2024 guide: Hur man målar eternit och fibercement

Takfärg eternit DIY 2024 guide: Uppdaterad maj, 2024

Lau Christensen
Skrivet den 15. december 2021 av Lau Christensen

Med paint for eternit kan du ge tak och fasader nytt liv. Eternit är ett mycket hållbart och långvarigt material, men med tiden kan ytan börja se tråkig och sliten ut. Det finns dock ingen anledning att byta ut eternit, eftersom du med rätt färg för eternit lätt kan förlänga plåtens livslängd med flera år.

Eternit används ofta på tak, men finns även som beklädnad på småhus, fritidshus och kommersiella byggnader.

Eternit lämpar sig väl för målning, men en mycket viktig sak att tänka på när man målar är att man inte får rengöra och måla asbesthaltiga plåtar själv. Asbest användes i eternit fram till 1984, så det är viktigt att kontrollera om ditt hem byggdes före detta datum.

Hur man målar eterit och liknande material:

1 – Rengöring av ytan

Utvändig fasadbeklädnad angrips snabbt av mossa och alger. Det är mycket viktigt att all beläggning, smuts och gammal färg avlägsnas så att ytan blir helt ren och torr.

Du kan använda en av de många produkter för takrengöring som finns på marknaden för detta ändamål.

2 – Ersätt skadade ark

Om du upptäcker skadade plattor är det dags att byta ut dem. Det är superirriterande med ett helt nymålat tak eller en nymålad fasad där man kan se gamla skador genom färgen.

Även den minsta skada syns på den nymålade ytan, så paneler med hål, trasiga hörn etc. måste bytas ut.

3 – Måla med en sprutare eller en rulle och pensel

Färgen kan appliceras manuellt med en pensel eller en färgrulle. Om du har ett sprutsystem kan du välja att spraya färg, vilket går snabbare men kräver också en mycket bättre täckning av de omgivande materialen.

4 – Kontrollera att alla fogar är målade

När du målar, kom ihåg att även måla skarvarna längst ner på brädorna, eftersom det är ett ställe som vanligtvis missas. Försök vid behov att titta på det färdiga målade resultatet från flera vinklar så att du bättre kan se om det finns några ”hål” i den färdiga ytan.

Bästa färg för eternittak i test:

Kan ett asbesttak målas?

Eternittak är idealiska att fräscha upp med en fin färg. Färgen får taket att se nytt ut och den nya ytan skyddar takpannorna från mossa och alger. I många fall kan det extra skyddet förlänga takets livslängd med 5, 10 eller 15 år och du kan skjuta upp investeringen i nya takpannor i flera år.

Att måla taket är ett självklart gör-det-själv-projekt som inte kräver någon större erfarenhet, men som kräver lite skicklighet och hårt arbete. Särskilt rengöring av taket kan vara krävande och ta längre tid än du tror.

Kan Cembrit målas?

Cembrit är ett material som liksom eternit tillverkas av fibercement. Cembrit tillverkar korrugerade asbestplattor för tak och plattor för montering på fasader.

Du kan enkelt måla Cembrit fibercementplattor om de har blivit matta eller mattare med tiden. Cembrit rekommenderar dock att du endast målar brädor som redan är målade från fabriken, t.ex. korrugerade B6- och B7-brädor.

Cembrit rekommenderar inte att du försöker måla obehandlade produkter.

Kan Ivarplank målas?

Ivarplank är en relativt ny produkt som används till exempel för terrasser, fasadbeklädnad, stjärnbrädor och andra ställen där man traditionellt skulle ha använt trä. En av de stora fördelarna med en produkt som Ivarplank är att den är praktiskt taget underhållsfri och därför (i princip) aldrig behöver målas.

Du kan dock måla Ivarplank om du tycker att plankorna ändå behöver fräschas upp. Att måla Ivarplank skiljer sig inte från att måla liknande produkter. Det är särskilt viktigt med en grundlig rengöring, och det rekommenderas att slipa ytan så att den blir matt och grov nog för att den nya färgen ska få bästa möjliga underlag.

Vilken färg för eternitplattor och tak?

Det finns många olika tillverkare av färger för eternit och liknande produkter. Det viktigaste är att välja en färg som är speciellt framtagen för jobbet.

Tak och fasader är de delar av huset som är mest utsatta för väder och vind – och solens nedbrytande UV-strålar är särskilt hårda mot utomhusmaterial. Det är därför mycket viktigt att färgen klarar naturens påverkan, annars riskerar du att behöva måla om efter några år.

När du väljer färg är det bäst att välja en färg som liknar originalet eller som ligger nära färgskalan. Om det finns skador på takytan är den underliggande färgen mycket synlig och du kan lätt se eventuella färgskillnader.

gammelt eternit tag

Se också: hur man målar ett tak

 

Kom ihåg säkerheten

När du arbetar på hög höjd eller på taket ska du alltid tänka på säkerheten. Samma regler gäller för när ställningar behövs och för säker förflyttning på taket för privatpersoner som för yrkesverksamma.

Du kan därför behöva bygga en byggnadsställning runt huset för att följa säkerhetsreglerna på detta område.

Hitta den bästa färgen för ditt tak

Här har vi hittat ett brett utbud av de mest populära kvalitetsprodukterna för målning av eternit och liknande material. Om du följer vår lilla guide ovan är målning av eternittak och fasader ett självklart gör-det-själv-projekt som de flesta lätt kan göra på egen hand.

Kom-ihåg-lista