Bjælkehuse

Timmerhus

Lau Christensen
Skrivet den 31. maj 2012 av Lau Christensen

Om du funderar på att investera i ett timmerhus är du långt ifrån den första. Principen med timmerhus har varit känd i cirka 1 000 år och har troligen sitt ursprung i Norge och Sverige. Än i dag ser man många traditionella byggnader i Norge som är gjorda av trä, och det är inte utan anledning. Materialet är inte bara bra att arbeta med, det är också relativt billigt, och i modern tid har man hittat sätt att effektivisera de gamla byggmetoderna för att tillhandahålla kompletta gör-det-själv-byggsatser.

Valet av timmerhus

Det finns många alternativ på den danska marknaden idag när du är intresserad av timmerhus, och ett av de bästa ställena att köpa dem på är Frishop.dk

Men när beslutet väl är fattat bör du först bestämma vilket syfte timmerhuset ska ha. Det kan mycket väl vara så att det syfte som du har för avsikt att använda den i dag inte kommer att vara detsamma om fem år. Ett exempel kan vara att du vill använda det som tonårsbostad hela året när barnet blir tillräckligt gammalt, och då bör du tänka på isolering och val av fönster redan från början

Du bör också åka direkt till leverantören och se timmerhuset med egna ögon, eftersom bilderna lätt kan vara vilseledande. Det är trots allt en investering som ska hålla i många år och som helst ska passa in i den miljö som den är avsedd för. Genom att själv inspektera husen får du också en bättre känsla för kvaliteten.

Jämför byggsatser och priser för timmerhus

Priset spelar naturligtvis en roll när du investerar i ett timmerhus, men du bör vara försiktig så att du inte låter dig bländas av alltför bra priser. Det finns ofta ett samband mellan pris och kvalitet, och du kommer inte att bli glad om du har sparat några hundralappar i utbyte mot en kvalitet som är irriterande i vardagen.

Priset och storleken på ett timmerhus är nära kopplade till varandra, eftersom ett stort hus kräver mycket mer material än ett mindre.

Nedan lyfter vi fram några av de byggsatser för timmerhus som vi anser vara de bästa på marknaden

Priserna varierar från det minsta huset på 7,5 m2 för 12 999 DKK till det största timmerhuset på 24 m2 för 34 995 DKK

Dessutom finns det ett bra och stort utbud av byggsatser, där husstorleken varierar från 8 till 25 m2 – se alla byggsatser här.

bjælkehus byg selv byggesæt

Inhämta dock så mycket information som möjligt från så många olika leverantörer av timmerhus som möjligt, och när du har hittat den som du tycker passar dina krav, åk dit och se timmerhuset med egna ögon. Där får du en bättre känsla för kvaliteten.

Mottagande av byggsatsen för timmerhuset

Innan du tar emot huset finns det naturligtvis en del saker som du måste ta hand om. För det första måste du veta var huset ska placeras, men du måste också ha gjort någon form av grund för huset

Det är inte bara generellt sett besvärligt om huset står snett, utan det har också en tryckbehandlad grund (se vad vi rekommenderar i guiden om halvtak ), som dock inte tål långvarig direktkontakt med marken och inte heller att stå i vatten. Huset måste därför placeras på plattor, en betongyta eller på betongpelare

Beroende på vilken typ av grundläggning du väljer måste du också skydda dig mot skadedjur som råttor. Det är inte roligt att ha huset upphöjt 5 cm över marken och sedan ge plats åt en råttfamilj under marken.

Uppställning av timmerhuset

Mycket går att göra på egen hand, och om du bara har grundläggande kunskaper om hur man använder en skruvmejsel/borrmaskin, en såg och en hammare har du redan kommit en bra bit på väg. En mycket pedagogisk och lättförståelig monteringsmanual ingår i den danska versionen. Men om du har en hjälpande hand är det inget problem att montera ett sådant timmerhus på en helg. Eftersom det rör sig om levande trä är det dock en bra idé att låta träet stå oinpackat i några dagar efter leveransen, så att det vänjer sig vid luftfuktigheten. Väggarna monteras vanligtvis utan verktyg, eftersom de skärs av i ändarna för att passa. Detta gör monteringen extremt enkel och lätt.

Några tips om timmerhus och priser

bjælkehus byg selv
timmerhus bygga själv

Även om drömmen om ett timmerhus kan vara stor och du omedelbart har utrymme för det, finns det vissa saker som du med fördel kan kontrollera innan du kastar dig in i köpet

När du investerar i timmerhus har de trots allt en storlek som påverkar lagen om byggnadsandelar. Det är mycket individuellt från plats till plats och beroende på vilken typ av byggnad som används, vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet, så innan du köper ditt timmerhus måste du ansöka om tillstånd hos kommunen. Om du inte får något svar inom 14 dagar kan du anta att det är okej att köpa.

Försäkring av timmerhuset

Även om du hittar timmerhus till priser som ligger långt under vad en eventuell utbyggnad eller ett nybygge skulle kosta, är försäkringar ett problem. Här måste du kontakta ditt vanliga husförsäkringsbolag för att se om det finns några särskilda omständigheter som gäller. Vanligtvis täcker det dock din timmerstuga om den bara är ordentligt förankrad. Om du har valt en lösning där den placeras löst på kakel eller stenar kan du bara få den brandförsäkrad.

Se också: Bygg ditt eget hundhus

Kom-ihåg-lista