vinylgulv guide

Guide för att lägga vinylgolv

Lau Christensen
Skrivet den 24. mars 2021 av Lau Christensen

Ett vinylgolv är både slitstarkt och lätt att rengöra – och det krävs inte mycket erfarenhet för att lägga ett golv. Om du har lite tålamod och har bra händer kan du lätt lägga ett vinylgolv själv. Om du är osäker på hur du ska gå tillväga kan du följa guiden för att lägga vinylgolv nedan.

Vinylgolv underlättar din vardag eftersom de är både lätta att rengöra och hållbara. De är därför idealiska för kök, korridorer och andra rum där det ofta krävs städning.

Vinylgolv finns både i rullar och klicklösningar, och metoden för att lägga vinylgolv beror på vilken lösning du väljer. I vilket fall som helst är du garanterad ett praktiskt och hållbart golv som kräver lite erfarenhet för att installeras.

Vilken yta ska vinylgolvet läggas på?

Du kan lägga ett vinylgolv på de flesta typer av undergolv – till exempel betong, spånskivor, plywood, trägolv och de flesta andra fasta ytor. Undantaget är mjuka underlag, t.ex. ett befintligt vinylgolv.

Det första du måste göra innan du lägger vinylgolv är att förbereda undergolvet. Det är viktigt att undergolvet för vinylgolvet rengörs så att det inte finns något damm, smuts eller skräp.

Se också till att ta bort eventuella färg- och limrester från undergolvet. Om du planerar att lägga vinylgolv på ett ojämnt trägolv eller ett trägolv med stora luckor mellan golvbrädorna är det en bra idé att börja med att grundmåla och spackla och sedan lägga en masonitskiva.

Vänd den släta sidan av masonitskivan uppåt och se till att du använder ett vattenbaserat golvspackel. Om rummet är mindre än 20 m2 kan du lägga vinylgolvet löst. Om rummet är större är det viktigt att det finns dubbelhäftande tejp eller lim mellan vinylgolvet och undergolvet.

Se även: hur man lägger fiskbensparkett

Vilken utrustning behöver jag för att lägga vinylgolv?

När du lägger vinylgolv är det viktigt att du använder rätt utrustning. Det är dock ingen utrustning som de flesta människor inte redan har i hushållet eller som är dyr att köpa – tvärtom.

Du behöver följande utrustning för att lägga vinylgolv:

 • Thumbtack
 • Linjal
 • Hobbykniv
 • Saxar
 • Dubbelhäftande tejp eller lim
 • Kallsvetsvätska för kallsvetsning
 • Kvadrantlist (om du lämnar de befintliga golvlisterna på plats)
 • Blyertspenna

Guide: Hur man lägger ett vinylgolv

När du är säker på att du har den utrustning du behöver för att lägga ditt vinylgolv är det lätt att komma igång. Se dock till att ytan är jämn innan du lägger vinylgolvet för att få bästa möjliga slutresultat.

Steg-för-steg-guide för installation av vinylgolv:

 1. Börja med att ta vinylgolvet inomhus minst en dag innan du lägger det, så att det är lätt att hantera och skära i.
 2. Kontrollera om golvet har några defekter innan du börjar arbeta.
 3. Ta reda på hur golvet ska installeras.
  1. Om rummet är avlångt, lägg golvet på längden.
  2. Om rummet är kvadratiskt, lägg golvet parallellt med ljuset.
 4. Lägg golvet uppåt.
  1. Om väggen är helt rak kan du lägga vinylgolvet mot väggen.
  2. Om väggen är böjd, lägg golvet några centimeter från väggen.
 5. Om det finns skarvar, justera längden på remsorna så att de passar in i mönstret. Lägg fogarna så att de överlappar varandra ungefär en centimeter.
 6. innan du klipper, se till att det inte finns någon luft under remsorna så att mönstret passar.
 7. Om mönstret har ett fogmärke (t.ex. sten- eller trämönster), skär du i mitten av fogen. Skär från mitten mot väggarna.
 8. Applicera dubbelhäftande tejp eller lim på undergolvet och passa in de två skurna kanterna.
 9. Svetsa ihop ändarna med kall svetsvätska.
 10. Fortsätt tills hela golvet är lagt.

Observera att ovanstående guide för installation av vinylgolv endast är en inspirationskälla, eftersom förfarandet kan variera från situation till situation, bland annat beroende på vilket rum golvet installeras i. Samtidigt har den typ av vinylgolv som du väljer en inverkan på metoden.

Vägledningen bygger på ett vinylgolv som rullas ut, varför du måste använda en annan metod om du använder ett klickgolv av vinyl. Det är mycket enklare att lägga ett klickgolv av vinyl, så du behöver vanligtvis ingen guide.

Se också: hur man lägger ett klickgolv

Akta dig för vinylgolv i badrummet

Badrummet är ett våtrum och det är inte alltid en bra idé att lägga vinylgolv själv. Om du installerar vinylgolv i badrummet ska du vara medveten om att försäkringen kanske inte täcker det eftersom det ökar risken för fuktskador, mögel och röta.

Så som en allmän regel bör du låta en yrkesman lägga vinylgolv i ett våtrum för att se till att det läggs på rätt sätt – och för att försäkringen ska täcka om det uppstår skador senare.

Om du planerar att installera vinylgolv i badrummet själv är det första du ska göra att se till att det är GVK-godkänt. Detta är ett kontrollsystem som garanterar att du kan använda vinylgolvet i ett våtrum som badrummet.

Samtidigt måste du följa reglerna i byggnadsföreskrifterna. Reglerna är ganska komplicerade och det är skillnad mellan att göra en mindre renovering och att lägga ett golv i en ny byggnad.

Fler guider: hur man gör en ledstång själv

Få 3 offerter för vinylgolv

Om du vill jämföra priser på installation av vinylgolv från olika leverantörer, du kan få 3 offerter här. Det kostar ingenting, så du kan vara säker på att du får det bästa priset – och du kan känna dig trygg med att veta att den är lagd på rätt sätt.

När du låter ett proffs lägga ditt vinylgolv är du garanterad ett professionellt resultat. Du behöver alltså inte oroa dig för om snickerierna kommer att passa eller om golvet blir jämnt eller inte. Allt kommer att tas om hand, så allt du behöver göra är att njuta av ditt vinylgolv.

Kom-ihåg-lista