byg selv skydetårn

Bygg ditt eget jakttorn

Lau Christensen
Skrivet den 8. april 2020 av Lau Christensen

Ett jakttorn, även kallat jaktstege eller hochsitz, är en plattform som används för jakt. Den kännetecknas av att den är upphöjd över marken för att göra det lättare att se djuren och så att skottriktningen pekar nedåt, vilket ökar säkerheten vid jakten.

Att bygga jakttorn själv är ett stort projekt som kräver en viss hantverksskicklighet – om du inte köper en monteringssats där allt levereras i rätt mått, liksom skruvar och monteringsanvisningar. Allt du behöver göra är att följa instruktionerna för att bygga ditt eget skjutningstorn.

Hur mycket kostar ett DIY-torn?

Priset för ett självbyggt jakttorn varierar beroende på vilken metod du väljer. Om du bygger allt från grunden kan du räkna med att lägga ut minst 5 000 pund enbart på material. Dessutom är det viktigt att du har rätt verktyg och är villig att lägga ner tid på projektet, eftersom det kräver att du är noggrann.

Om du däremot väljer att köpa en monteringssats, där du bara behöver sätta ihop de olika materialen enligt de medföljande monteringsanvisningarna, kan du räkna med att betala mellan 3 000 och 4 000 euro, beroende på vilken typ du väljer.

För ditt DIY-torn behöver du bland annat:

  • Trä – köp här
  • Stänger – köp här
  • Stabiliserande plattor – köp här
  • Betong – köp här
  • Skruvar – köp här
  • Färg – köp här
  • Träskydd – köp här

2 modeller för att bygga sitt eget skyddsrum

Det enklaste alternativet för att bygga ett eget jakttornär att köpa en DIY-kit som du monterar genom att följa monteringsanvisningarna. Vanligtvis kan du vara klar på några dagar om du arbetar effektivt och inte gör för många misstag på vägen.

Se även: de bästa träskyddsmedlen

Gardenpro bygg ditt eget 2,65 m2 öppet skydd med öppen sida

Gardenpro är ett danskt varumärke som är känt för sin höga kvalitet. Det här gör-det-själv-skyddet har öppna sidor och är tillverkat i lärkträ, som är motståndskraftigt mot väder och vind och garanterar en lång livslängd. Levereras delvis monterad med skruvar och monteringsanvisningar.

Gardenpros egenbyggda torn har en plattform på 165 x 165 cm och en höjd på 300 cm. Den ger dig en bra överblick så att du kan förbättra dina möjligheter att fånga bollen. Det är en bra idé att lägga en kakelplatta under varje ben för att göra bygg ditt eget skyttetorn mer stabilt. Finns för cirka 3 200 pund här.

Gardenpro bygg ditt eget brandtorn på 2,65 m2 med slutna sidor

Återigen, gör-det-själv-tornet från Gardenpro. Det här jakttorn har samma mått som det föregående, men har stängda sidor, vilket kan vara praktiskt när du jagar, eftersom det gör det svårare för djuren att se människorna i tornet. Finns för cirka 3 600 pund här.

Tagg för ditt eget jakttorn

De flesta jakttorn har inget tak, men det kan ändå vara praktiskt eftersom det gör det bekvämare för dig om du måste stanna i skjuttornet när det till exempel regnar. Samtidigt bidrar den till ökad säkerhet genom att förhindra att regn orsakar hala golv.

Bygg taket på ditt jakttorn själv: Du kan relativt enkelt bygga ett tak till ditt DIY-jakttorn själv, eftersom det bara kräver att du sätter ihop ett antal brädor med samma mått som plattformen för ditt jakttorn. Du kan köpa brädor för detta ändamål här.

Köp ett färdigt tak till jakttorn: Om du har köpt ett självbyggt skjutningstorn som en monteringssats kan du investera i Gardenpros tak för skjutningstorn, som kan köpas för 1 249 pund här. Den mäter 165 x 165 cm, så den passar perfekt på plattformen i Gardenpro DIY-skjuttornet. Takets höjd kan justeras för att passa dina behov.

Läs också

Kom-ihåg-lista